1. „Šindlerio sąrašas“

Pagal Thomaso Keneally romaną „Schindler's Ark“ režisieriaus Steveno Spielbergo sukurtas filmas apie holokaustą „Šindlerio sąrašas“ („Schindler's List“) susižėrė septynis Akademijos apdovanojimus, tarp jų ir geriausio filmo, ir geriausio režisieriaus kategorijose. Nepaisant žiauraus turinio, filmas visame pasaulyje uždirbo daugiau kaip 321 milijoną dolerių.

Filmo anonsas:

2. „Juros periodo parkas“

1993 metais režisierius Stevenas Spielbergas į didįjį ekraną perkėlė Michaelo Crichtono fantastinį romaną. Juosta „Juros periodo parkas“ („Jurassic Park“) sukėlė specialiųjų efektų revoliuciją ir visame pasaulyje uždirbo 914 milijonus dolerių. Vėliau buvo sukurti du tęsiniai ir jau seniai sklando gandai apie ketvirtąjį filmą.

Filmo anonsas:

3. „Alisa Stebuklų šalyje“

2010 metais aktoriaus Johnny Deppo vaidinamas personažas Išprotėjęs Skrybėlininkas užsideda savo kepurę, kad atgaivintų pamėgtą Lewiso Carrollo personažą režisieriaus Timo Burtono įmantrioje ekranizacijoje „Alisa Stebuklų šalyje“ („Alice in Wonderland“). Pagrindinis vaidmuo joje atiteko filmavimo aikštelės naujokei Miai Wasikowskai. Filmas susilaukė milžiniškos sėkmės ir visame pasaulyje susižėrė daugiau nei milijardą dolerių.

Filmo anonsas:

4. „Forestas Gampas“

Režisieriaus Roberto Zemeneckio 1994 metų Winstono Groomo romano adaptacija „Forestas Gampas“ („Forrest Gump“) buvo įvertinta šešiais Akademijos apdovanojimais ir visame pasaulyje surinko 677,3 milijono dolerių. „Paramount“ filme vaidina aktorius Tomas Hanksas. Juosta per pirmąjį savaitgalį surinko 24,4 milijono dolerių.

5. „Tarnaitė“

Pagal Kathryn Stockett 2009 metų romaną pastatytas filmas „Tarnaitė“ („The Help“) nustebino A+ „CinemaScore“ įvertinimu ir entuziastingais atsiliepimais. Juosta pradėta rodyti trečiadienį, rugpjūčio 10 dieną, ir netrukus visame pasaulyje jau buvo uždirbusi 173,3 milijono dolerių. Šį „DreamWorks“ filmą režisavo K. Stockett vaikystės draugas Tate'as Tayloras, o jame vaidino Emma Stone, Viola Davis, Bryce Dallas Howard, Octavia Spencer ir Jessica Chastain.

6. „Žiedų valdovas“

J. R. R. Tolkieno fantastinio kūrinio gerbėjai greičiausiai nenusivylė jo ekranizacija. 2003 metų „Žiedų valdovas. Karaliaus sugrįžimas“ („Lord of the Rings: Return of the King“) parsivežė namo net vienuolika Akademijos apdovanojimų – tai rekordas, kurį pavyko pasiekti tik „Titanikui“ („Titanic“) ir „Benui Hurui“ („Ben-Hur“). Trečioji ir paskutinė dalis įrodė esanti pati sėkmingiausia iš visų, kurios bendrai uždirbo daugiau kaip 2,9 milijardo dolerių.

7. „Anglas ligonis“

Antrojo pasaulinio karo laikus vaizduojanti 1996 metų romantinė drama „Anglas ligonis“ („The English Patient“) pastatyta pagal romaną, kurio autorius Michaelas Ondaatje. Anthony Minghellos filmas laimėjo devynis Akademijos apdovanojimus ir visame pasaulyje uždirbo 231,9 milijono dolerių. Pagrindinius vaidmenis jame atliko Ralphas Fiennesas ir Juliette Binoche.

Filmo anonsas:

8. „Nematoma pusė“

Sandra Bullock savo pirmąjį „Oskarą“ laimėjo už Leigh Anne Tuohy vaidmenį. Pagal 2006 metų Michaelo Lewiso knygą Johno Lee Hancocko režisuotas filmas „Nematoma pusė“ („The Blind Side“) pasakoja tikrą Michaelo Oherio istoriją – prieš tapdamas futbolo žvaigžde ir „Baltimore Ravens“ puolėju jis, buvo jaunas benamis. Filmas visame pasaulyje uždirbo daugiau kaip 309 milijonus dolerių.

9. „Saulėlydis“

Pagal Stephanie Meyer fantastinius romanus pastatytas „Saulėlydžio saga“ („The Twilight Saga“) tapo kultūros fenomenu, o jame vaidinę aktoriai Robertas Pattinsonas, Kristen Stewart ir Tayloras Lautneris tapo tikromis žvaigždėmis. Keturios knygos virto penkiais filmais. Tik trys iš jų pasirodė numatytu laiku, tačiau „Saulėlydžio saga“ visame pasaulyje uždirbo virš 1,8 milijardo dolerių. Nors labai išpopuliarėjo tarp paauglių ir susižėrė nemažai „MTV Movie Awards“, „Teen Choice Awards“, „People's Choice Awards“ ir net „Auskinės avietės“ apdovanojimų, kritikų liaupsių ir „Oskarų“ sulaukti nepavyko.

10. „Haris Poteris“

Pagal puikiai įvertintas J. K. Rowling knygas pastatyti filmai apie Harį Poterį sulaukė didelio pasisekimo. Aštuntasis ir paskutinis šios pamėgtos frančizės filmas kino teatrus pasiekė 2011 metų vasarą ir bendrai uždirbo 7,7 milijardo dolerių. Vaidindami filmuose užaugo ir milijonus gerbėjų visame pasaulyje įgijo aktoriai Danielis Radcliffe'as, Rupertas Grintas, Emma Watson ir Tomas Feltonas.

Filmo anonsas:

11. „Bado žaidynės“

Itin populiari Suzanne Collins trilogija didžiajame ekrane pasirodė 2012 metais su premjera „Bado žaidynės“ („The Hunger Games“). Vien per pirmąjį savaitgalį JAV ši juosta, kurioje vaidina kritikų liaupsinama aktorė Jennifer Lawrence, uždirbo rekordinę 152 milijonų dolerių sumą. Tai buvo trečias visų laikų rezultatas per vieną savaitgalį ir pats geriausias pasiekimas tarp filmų, kurie nėra ankstesnių juostų tęsiniai.