Netrūko puikių dramų, kvapą gniaužančių fantastinių filmų ir įtampoje laikančių trilerių, o ką jau kalbėti apie kokybiškas komedijas. Deja, tik siaubo žanras nesugebėjo parodyti kažko naujo ar, tiesiog, gero.

Situacija turėtų pasitaisyti kitais metais su itin laukiamais šio žanro projektais.

Kai prieš metus paskelbiau savo laukiamiausių filmų sąrašą, tai nesitikėjau, jog tiek daug filmų paklius į geriausių 2015-ųjų metų filmų dešimtuką. Labai džiaugiuosi, jog teko išvysti puikų Quentino Tarantino vesterną „Grėsmingasis aštuonetas“ (angl. „The Hateful Eight“) ir nuostabią Alejandro Gonzaleso Inarritu išgyvenimo dramą „Hju Glaso legenda“ (angl. „The Revenant“).

Šiais metais kine pasižiūrėjau 187 filmus, tarp jų net 159 filmai priklauso plačiai kino ekranuose rodomiems filmams. Kitos juostos – tai festivaliniai filmai, kurie buvo parodyti per Kino Pavasario ar Scanoramos kino festivalius.

Komedijos „Kūčiukai, narkotikai ir seksas“ (angl. „The Night Before“) ar „Ji – šnipė“ (angl. „Spy“) privertė gerai pakvatoti, o veiksmo filmai, kaip „Greiti ir įsiutę 7“ (angl. Furious 7“) laikė įtampoje taip, jog smegenys automatiškai atsijungdavo ir buvo galima mėgautis susišaudymais, gaudynėmis ir gražiomis moterimis.

Tačiau, ką jau čia, geriausiu metu akcentu tapo naujieji „Žvaigždžių karai“ (angl. „Star Wars“) ir, žinoma, „Pašėlęs Maksas“ (angl. „Mad Max“), kurių dėka buvo įrodyta, jog legendos ne tik nesensta, bet gali pasirodyti visiškai kitokiame amplua – patraukliau ir įsimintiniau.

Puikios dramaturgijos pavyzdžiai filmuose „Makbetas“, „Steve Jobs“, „Didžioji skola“ ir „Sensacija“ metų pabaigą pavertė ypatingu kino reginiu visiems gerų filmų mylėtojams.

Mano 2015 m. filmų TOP 10 atrodo taip:

1. „Pašėlęs Maksas: įtūžio kelias“ (angl. „Mad Max: Fury Road“);
2. „Hju Glaso legenda“ (angl. „The Revenant“);
3. „Žvaigždžių karai: galia nubunda“ (angl. „Star Wars: The Force Awakens“);
4. „Grėsmingasis aštuonetas“ (angl. „The Hateful Eight“);
5. „Makbetas“ (angl. „Macbeth“);
6. „Sensacija“ (angl. „Spotlight“);
7. „Jaunystė“ (angl. „Youth“);
8. „Šnipų tiltas“(angl. „The Bridge of Spies“);
9. „Kerol“ (angl. „Carol“);
10. „Sicario: narkotikų karas“ (angl. „Sicario“).

Kokie filmai džiugins mus 2016 metais?


Ožkos metai jau beveik užnugaryje, todėl visas dėmesys krypsta į tuos kino projektus, kurie mus džiugins ateinančiais metais. Kalba eina ne tik apie Holivudinius didelių biudžetų projektus, tačiau ir apie tuos, kurie metų gale galės varžytis dėl geriausio metų filmo titulo.

2015 metais Lietuvos kino ekranuose pasirodė net 172 plačiaekraniai filmai, tačiau susumavus su tokiais festivaliais, kaip „Kino pavasaris“, „Scanorama“ ar net „Nepatogus kinas“, filmų suma viršija tūkstantį.

Žinoma, ne visus filmus buvo įmanoma pamatyti, tačiau tokie skaičiai parodo, kad kinas tikrai gyvas ir žmonės su džiaugsmu žygiuoja į kino sales žiūrėti laukiamiausių projektų.

Labai džiaugiuosi, jog turėjome tokius nuostabius ir žadą atimančius 2015 metus, o ypač metų pabaigą, kai į kino ekranus atkeliavo ypatingai daug kokybiškų ir Oskarams paruoštų filmų. Tikiuosi, jog tokia tendencija neapleis ir ateinančių metų, kai kino ekranuose pasirodys ypatingai laukiami filmai.

Jeigu šie metai buvo šnipų filmų metai, tai 2016-ieji be jokių abejonių tampa komiksų filmų metais.

Ateinančiais metais turi pasirodyti apie dešimt filmų, kurie bus paremti komiksais ar grafinėmis novelėmis, todėl visi „geekai“ ir žanro gerbėjai išties turės ypatingus metus. Bus ir naujoji Dano Browno knygos ekranizacija „Inferno“, bus ir begalė komedijų tęsinių, kaip „Kaimynai“ ar net veiksmo žanro hitų su „Johnu Wicku“ ir „Džeku Ryčeriu“ priešaky.

Savo ruožtu, taip pat labai laukiu komisų ekranizacijų, tačiau vos keli projektai patenka į mano laukiamiausių filmų dešimtuką. Prie laukiamiausių priskirčiau ir kelias dramas, veiksmo ir fantastikos žanro atstovus ir itin laukiamo siaubo filmą iš paties Jameso Wano.
Mano laukiamiausių 2016 m. filmų dešimtukas atrodo taip:

1. „Tyla“ (angl. „Silence“). Pirmoje vietoje atsidūrė ilgai laukiamas Martino Scorseses filmas, kuriame bus papasakota ypatingai drąsi istorija apie septyniolikto amžiaus Jezuitų bažnyčios kunigus, atsidūrusius Japonijoje skleisti Dievo žodį. Juostos unikalumas tame, jog viskas buvo filmuojama gamtoje, ne jokiame paviljone, o meistriška M. Scorsese ranka ir puikių aktorių Andrew Garfieldo ir Liamo Neesono vaidybiniai sugebėjimai turėtų įtraukti filmą į būsimų Oskarų kandidatų sąrašą.

Visgi net trejus metus mums teko laukti naujojo režisieriaus darbo, todėl visas laukimas tampa pagrįstas. Paskutiniai kino kūrėjo filmai nenuvilia ir sukelia labai daug džiaugsmo, todėl tikiuosi, jog ir naujasis istorinio žanro filmas taip pat sukels daug įspūdžių.

2. „Betmenas prieš Supermeną: teisingumo aušra“ (angl. „Batman v Superman: Dawn of Justice“). Kai tik pamačiau pirmąjį šio filmo anonsą, visas mano skepticizmas dėl Beno Afflecko paskyrimo į Betmeno vaidmenį akimirksniu išgaravo. Juosta tapo pačiu laukiamiausių 2016 m. projektu, paremtu komiksais.

Visgi, „DC“ niūrumas man labiau prie širdies, todėl dažnai pasirenku būtent šiuos komiksus skaitymui, o ne „Marvel“. Na, ir šiame filme bus pristatyti dar keli nauji herojai, kurie niekada nebuvo pasirodę plačiuose kino ekranuose. Tai Akvamenas ir Nuostabioji moteris. Žinoma, taip pat filme pasirodys ir labai laukiamas Džokeris, kurį įkūnijo Jaredas Leto. Nors jo personažas pasirodys tik vos kelioms akimirkoms, o visą jo grožį bus galima įvertinti taip pat 2016 m. pasirodančiame „Savižudžių būryje“ (angl. „Suicide Squad“), tačiau būtent Betmeno ir Supermeno akistata taps ryškiausių metų įvykių kine.

3. „Tegyvuoja Cezaris“ (angl. „Hail. Caesar“). Sklinda gandai, jog tie žmonės, kurie nelaukia brolių Coenų filmų, atsidurs pragare, specialiai tam įrengtame kambaryje, kuriame turės nuo ryto iki vakaro žiūrėti komedijas su Adamu Sandleriu. Žinoma, tai tik gandai, tačiau išties keista, kad yra žmonių, kurie nelaukia genialių brolių filmų. Naujasis filmas, man asmeniškai, yra vienas iš svarbesnių kino įvykių, nes jame bus papasakota ne tik įdomi istorija, bet istorija susijusi su pačiu Holivudu, o tokius filmus galima suskaičiuoti ant vienos rankos pirštų. O koks aktorių kolektyvas. Vien jau aktoriai George‘as Clooney‘is, Scarlett Johansson, Ralphas Fiennesas, Tilda Swinton ir Jonah Hillas priverčia laukti šio filmo dar labiau.

4. „Iksmenai: Apokalipsė“ (angl. „X-Men: Apoclaypse“). Studijos „20th Century Fox“ kuruojama žymiųjų kino komiksų „Marvel“ visatos mutantų istoriją galiausiai bus užbaigta, todėl vien jau šis faktas priverčia laukti filmo. Naujoji trilogija, kurioje dėmesys sukoncentruotas į jaunus herojus, tapo ne tik geresnė už tuos filmus, kuriuos dar ankstyvais 2000-aisiais mums buvo pristatęs režisierius Bryanas Singeris, bet ir geresnė už daugelį šių dienų komiksų ekranizacijų. Žinoma, „Iksmenų“ franšizės finalas bus toks galingas, kad kitais metais bus pristatyti ir keli šalutiniai projektai, glaudžiai susiję su naujuoju filmu. Tai „Deadpoolas“ ir „Gambitas“. Ką gi, didingiausias mūšis tarp gėrio ir blogio įvyks jau 2016 m. gegužę.

5. „Išvarymas 2“ (angl. „The Conjuring 2: The Enfield Poltergeist“). 2015 metai buvo patys skurdžiausi siaubo žanre per daugelį metų, todėl reikia viltis, kad kitais metais žanro virtuozas Jamesas Wanas ir vėl gerai išgąsdins su antrąją 2013 metų kino hito dalimi. Į projektą sugrįš visi pirmosios dalies herojai, kas nepakenks istorijos tęstinumui, o taip pat bus pritaikyti keli nauji siaubo metodai, apie kuriuos kol kas nutyli juostos režisierius. Tikiuosi, jog tai bus vertas dėmesio reginys.

6. „Keistų vaikų namas“ (angl. „Miss Peregrine‘s Home for Peculiar Children“). Unikalaus stiliaus menininkas ir puikus kino pasakotas, mokantis išgąsdinti savo filmais tiek didelį, tiek mažą, Timas Burtonas ir vėl imasi mažojo biudžeto filmo ir šįkart istoriją perkelia į vaikų namus, kuriuose bus galima sutikti daug unikalių ir keistų vaikų, turinčių neeilinius sugebėjimus. Pagrindinį vaidmenį filme atliks seksuali ir labai talentinga aktorė Eva Green, todėl ir dėl šios priežasties labai laukiu šios juostos. Kas yra geriau už Timo Burtono fantazijos vaisių, kuriame vaidina viena iš mano mėgstamiausių aktorių.

7. „Žvaigždžių karai: vienišius“ (angl. „Star Wars: The Rogue One“). Jeigu „Galia nubunda“ buvo pats laukiamiausias mano kino filmas 2015 metais, tai į šalutinį projektą žiūriu šiek tiek skeptiškai, nors ir labai jo laukiu. Laukiu dėl to, jog galiausiai bus galime kino ekranuose ir vėl išvysti Dartą Veiderį, pamatyti žinomus herojus, ir, svarbiausia, vėl stoti į kovą su imperija, kuri, pripažinkime, atrodė žymiai kiečiau už Pirmąjį Ordiną naujajame filme.

8. „Mergina traukinyje“ (angl. „The Girl on the Train“). Nors tai nėra itin populiarus ar labai žinomas projektas tarp masių, tačiau Paulo Hawkins parašyta knyga, kuria yra paremtas šis filmas, yra išties skaitoma. Filmas savo atmosfera turėtų priminti geriausius kriminalinio žanro detektyvus, kaip Davido Fincherio režisuotą „Dingusi“, tačiau su Hičkokišku prieskoniu, kas ir padaro šį projektą gana įdomiu ir laukiamu darbu. Šiais metais buvo tikrai mažai gerų detektyvų, todėl tikiuosi, jog neteks nusivilti ir iki pat filmo pabaigos nebus galima atspėti, kas gi iš tiesų įvyko.

9. „Fantastiniai gyvūnai ir kaip juos rasti“ (angl. „Fantastic Beasts and Where to Find Them“). Magiškas Hario Poterio pasaulis ir vėl sugrįžta į didžiuosius kino ekranus, tik šįkart be pagrindinių ir visų mylimų herojų. Jų vietą užims kiti, ne ką mažiau svarbūs veikėjai, kuriais diriguos Oskaro laureatas Eddie‘is Redmayne‘as. Filmas papasakos Hogvartso priešistorę, o taip pat supažindins mus visus su augalija ir gyvūnija, kuri taip kruopščiai buvo pristatoma kiekviename filme apie Harį Poterį. Tai bus puiki proga ir vėl pasinerti į magiją ir sugrįžti į vaikystę.

10. „Žudikų brolija“ (angl. „Assassins Creed“). Ne itin gerus laikus išgyvena kompiuterinių žaidimų ekranizacijos. Tačiau, viskas gali pasikeisti 2016 metais, nes žaidimų kompanija „Ubisoft“ ir kino studija „20th Century Fox“ galiausiai, po ilgų atidėliojimų, ėmėsi kurti žinomos žaidimų serijos pirmąjį filmą. Kalbama, jog tai bus vienas ryškiausių ir geriausių visų laikų ekranizuotų žaidimų. Perėjau visus žaidimus, todėl tikrai laukiu, nors, taip pat laukiamu galima pavadinti ir „Warcraftą“, kuris pasirodys šiek tiek anksčiau už filmą su Michaelu Fassbenderiu pagrindiniame vaidmenyje.

Be abejo, į laukiamiausių sąrašą papuola ir „Kapitonas Amerika: Pilietinis karas“ (angl. „Captatin America: Civil War“), „Daktaras Strendžas“ (angl. „Doctor Strange“), „Šaunūs vyrukai“ (angl. „The Nice Guys“), „Zootropolis“ (angl. „Zootopia“), „Sėlinantis tigras, tūnantis drakonas 2“ (angl. „Crouching Tiger, Hidden Dragon: Sword of Destiny“), „Žvaigždžių kelias: į begalybę“ (angl. „Star Trek Beyond“), „Blogas santa 2“ (angl. „Bad Santa 2“)…