Naujajame filme įspūdžių netrūksta – Džeimsas Bondas (aktorius Danielis Craigas) aplanko Meksiką, Austriją, Italiją, Didžiąją Britaniją ir Maroką, bendrauja su nuostabiomis moterimis (aktorės Monica Belluci ir Léa Seydoux), susiduria su neįtikėtinais blogiukais, ekrane šmėkščioja įspūdingi automobiliai, filmas net pasiekė Gineso rekordą – viena iš filmo scenų pripažinta didžiausiu kaskadiniu sprogimu filmų istorijoje. Bondo vardas reiškia prabangą, pavojingus nuotykius ir aukštą klasę.

Taigi, kokia yra jo paslaptis?

Bondo pasaulyje − nuo vaikystės

Džeimso Bondo personažas ir jo istorijos yra artimi ne tik jo gerbėjams – filmų apie Džeimsą Bondą prodiuserė Barbara Broccoli, galima sakyti, su juo užaugo. „Eon Productions“, Ltd − britų kompanija, kuri turi teises statyti ir platinti filmus apie Džeimsą Bondą, − buvo įkurta jos tėvo Albertas R.Broccolis. Iki šiol kompanija turi daugiausia akcijų dalį, leidžiančių statyti ir platinti filmus apie Džeimsą Bondą.

Įskaičiuojant ir „Spectre“, kompanijos sąskaitoje jau yra 24 filmai apie šį herojų.

Nors kompanijoje būta pokyčių: Harry Saltzmanas – žmogus, su kuriuo A.R.Brocollis įkūrė savo kompaniją, jos akcijas pardavė kitiems, „Eon Productions“ yra išskirtinai Broccoli šeimos verslas.
„Mano tėtis sakydavo: „Dėk pinigus į ekraną. Kiekvienas naujas filmas turi pralenkti senesnįjį. Žiūrovai tikisi daugiau negu jau matė, todėl negalima jų nuvilti. Asketizmas ir paprastumas Bonde tiesiog neveiktų“, – telehraph.co.uk portalui apie prabangą Džeimso Bondo filmuose ir nuolat augantį biudžetą pasakojo prodiuserė Barbara Broccoli.

B.Broccoli augo keliaudama: su šeima vykdavo į pačius egzotiškiausius pasaulio kampelius, kuriuose buvo filmuojami filmai apie Džeimsą Bondą. Pasakojama istorija: kai Japonijoje buvo filmuojamas filmas „You only live Twice“ (1967 m.), mažajai Barbarai (tada dar tik 7-erių) dėl japoniško papročio miegoti ant žemės pakilo temperatūra. Tuometis Džeimsas Bondas (aktorius Seanas Connery‘is) pasielgė didvyriškai – savo milžinišką ir prabangią lovą, pagrindinio vaidmens aktoriaus privilegiją, užleido sergančiai mergaitei, kad toji galėtų greičiau pasveikti.

B.Broccoli kartais net vadinama „Bondo paslapčių saugotoja“. Nors dabartinis Džeimsas Bondas (akt. Danielis Craigas) ne kartą viešai prisiekė, kad Bondo filmuose daugiau nesifilmuos, B.Broccoli šypsosi: „Danielis net 2006 m. nenoriai ėmėsi Bondo vaidmens. Tada jis buvo labai aukštos reputacijos aktorius, saugantis savo privatumą, o tas, kas imasi Bondo vaidmens, – jį praranda. Tačiau su Bondo vaidmeniu D.Craigas susitvarkė puikiai: veikėjas gavo naujų atspalvių, dramatiškumo ir gilumo. Jis – geriausias Bondas. O mes (filmus prodiuserė prodiusuoja kartu su įbroliu Michaeliu G.Wilsonu – aut. past.) dar net neturėjome laiko galvoti apie 25-ąjį Bondo filmą...“

Universalusis herojus

Rašytojo Jano Lankastero Flemingo herojus visada domino ne tik knygų ir filmų gerbėjus, bet ir tyrinėtojus. Milžinišką populiarumą autoriui atnešęs herojų buvo apgaubtas paslapčių – daugeliui maga sužinoti, kiek J.Flemingo knygose yra tiesos, o kiek – išgalvotų nuotykių, kodėl šis herojus žavi tiek jaunus, tiek vyresnio amžiaus žmones. Rašytoją J.Flemingą sukurti tokį herojų įkvėpė jo patirtis – Flemingas Antrojo pasaulinio karo metais dirbo Kariniame jūrų laivyne, aktyviai sekė ir domėjosi agentų darbu. Be to, turėjo „bondiškų“ pomėgių – piktnaudžiavo alkoholiu, rūkė. Yra manančių, kad pats agentas Džeimsas Bondas – realiai gyvenęs ir dirbęs slaptuoju agentu herojus.

Džeimso Bondo, kaip veikėjo, gimimo diena nežinoma – tyrėjai dėl tikslios datos nesutaria. Teigiama, kad tai turėtų būti 1917 m., 1920 m., 1921 m. arba 1924 m. Pirmasis rašytojo romanas, kuriame pasirodo Džeimsas Bondas, išleistas 1953 m. Jis buvo pavadintas „Casino Royale“. Vardą veikėjas gavo pagal ornitologą Džeimsą Bondą. Jis buvo geras J.Flemingo draugas, o pats J.Flemingas – aistringas paukščių stebėtojas.

Džeimsas Bondas – herojus, su kuriuo susitapatinti gali beveik bet kurios kartos ir amžiaus žmonės. Bondas įkūnija vyriškumą, nuotykių ir pavojų troškimą, beatodairišką drąsą, galimybę nuveikti didžius darbus gelbstint ne tik Didžiąją Britaniją, bet ir visą pasaulį.

„Kol kas žinome tiek, kad Bondas tikrai galėtų būti juodaodis, tačiau tikrai niekada nevairuos elektrinės mašinos. Stengiamės nieko neatmesti“, – juokiasi B.Broccoli.

Kas toliau?

Vos tik pasirodžius „Spectre“, netyla kalbos ir klausimai apie ką bus kitas Džeimso Bondo filmas ir kas atliks pagrindinį vaidmenį. D.Craigas nėra pasirašęs sutarties dėl dar vieno filmo, todėl jam pakeisti siūloma Damianas Lewisas, Tomas Hardy‘is, Idris Elba, Christianas Bale‘as ar Michaelis Fassbenderis. „Mėgstu sakyti, kad klausti, kas bus kitas Bondas, beveik tas pats, kas nuotakos prie altoriaus klausti, kas bus kitas jos vyras“, – juokiasi prodiuserė. „Net negalėčiau galvoti apie nieką kitą tik D.Craigas. Iki tol, kol jis pasakys, kad nebesiims Bondo vaidmens – jo vieta užimta. O apie tokią dieną, kad jis taip pareikštų – net negalvoju. Jis priima sprendimus, ir mums apie juos pasakys. O iki tol – melsiuosi, klūpėdama ant kelių“, – su šypsena kalba B.Broccoli.

Iš J.Flemingo knygų „šulinio“ filmų kūrėjai ir režisieriai idėjas bei įkvėpimą semia jau seniai – pirmasis filmas apie Džeimsą Bondą parodytas 1953 m. Naujasis „Spectre“ nuo knygų toli nenutolsta – veiksmas sukasi apie blogiukų organizaciją SPECTRE (angl. Special Executive for Counter-intelligence, Terrorism, Revenge and Extortion), minimą J.Flemingo knygose.

Tiesa, iš kur kūrėjai semsis įkvėpimo ir apie ką bus jubiliejinis Bondo filmas, dar nežinoma. „Nežinome net būsimo filmo pavadinimo“, – intriguoja B.Broccoli.

Būtina paminėti, kad 25-asis Bondo filmas gali būti kitoks – po filmo „Spectre“ baigiasi MGM („Metro-Goldwyn-Mayer“) koncerno ir Broccoli kompanijos „Eon Productions“ sutartis su kompanija „Sony“ dėl filmų platinimo, todėl frančizė gali pereiti į kitas rankas. Susidomėjimą jau rodo kai kurie filmų gigantai, pvz.: „Warner Bros“ ir „20th Century Fox“.

Su lietuviškais prieskoniais

Naujausiame filme galima išvysti ir lietuvišką veidą – aktorių Gediminą Adomaitį, gerai žinomo aktoriaus Regimanto Adomaičio sūnų. 38 m. aktorius lietuviams geriausiai pažįstamas iš serialų „Nemylimi“ ir „Moterys meluoja geriau“. Kurį laiką G.Adomaitis buvo orų pranešėjas TV3 žiniose. Filme G.Adomaitis vaidina blogiuką – pagrindinio blogiečio Oberhauzo (vaid. Christophas Waltzas) dešiniąją ranką. Dabar aktorius gyvena Londone.

Įdomūs faktai

Džeimsas Bondas nužudė 352 priešus.
Suviliojo 52 moteris.
Knygose Džeimsas Bondas išgeria 317 gėrimus – vidutiniškai 1 gėrimą per 7 puslapius.
Surūko vidutiniškai 60 cigarečių per dieną.
Pašautas buvo 46 662 kartus.
Mokėsi Ženevos universitete, „Fettes“ koledže, Itono koledže.
Mėgstamiausi automobiliai – „Bentley“, „Lotus“, „BMW“ ir „Aston Martin“.
Puikiai kalba angliškai, vokiškai ir prancūziškai.
Mėgsta golfą.