Jau tryliktus metus skaičiuojančios „Scanoramos“ atidarymą lydėjo gausus būrys garbingų svečių, nuoširdūs sveikinimai, linkėjimai sulaukti dar daug metų ir net apdovanojimas festivalio direktorei ir meno vadovei Gražinai Arlickaitei.

Į Europos šalių kino festivalio atidarymą atvyko Ignas Krupavičius su drauge, Saulius Prūsaitis su žmona, Vladas Bagdonas, Juozas Budraitis bei kiti kino ar televizijos žmonės bei visi kiti, neabejingi geram kinui.

Susirinkusią publiką pasveikino ir Lietuvos Kultūros viceministrė Patricija Poderytė, o iškilmingas kalbas vainikavo Lenkijos Respublikos ambasadoriaus Jarosław Czubiński apdovanojimas G. Arlickaitei.

„Scanoramos“ direktorė bei meno vadovė, kinotyrininkė ir mokslų daktarė G. Arlickaitė buvo apdovanota „Auksiniu kryžiumi už nuopelnus“ dėl ilgamečio darbo vystant lenkų-lietuvių bendradarbiavimą kinematografijos meno sklaidos srityje. Kiekvienais metais į „Scanoramos“ programą įtraukiami lenkų kino kūriniai, pasaulinio garso lenkų kino režisieriaus Krzysztof Zanussi buvo pakviestas būti festivalio žiuri nariu.

Po oficialios vakaro dalies, atidarymo svečiai buvo pakviesti žiūrėti atidarymo filmą – norvegų režisieriaus Ole Giævero naujausią darbą „Prieš gamtą“ (Out of Nature, 2014). Tai Toronto kino festivalyje pristatyta ir Norvegijos nacionaliniuose kino apdovanojimuose „Amanda“ bei Berlyno kino festivalyje įvertinta filosofinė komedija apie žmogų, kuris turi viską – puikią karjerą, gražią šeimą, jaukius namus, bet širdyje jaučiama tuštuma jam neduoda ramybės.

„Šio žmogaus abejonės dėl savo gyvenimo pažįstamos daugeliui šiuolaikinių žmonių, todėl save šiame filme ras ne vienas „Scanoramos“ žiūrovas – nuolat ieškantis ir turintis daug klausimų“, – apie atidarymo filmą pasakoja G. Arlickaitė.

Džiugiai paskelbus beveik dvi savaites truksiančio festivalio pradžią, „Scanoramoje“ žiūrovų lauks ne tik dvylika kino programų, kuriose daugiau nei šimtas filmų iš Europos ir net Azijos, bet ir gausus renginių pasirinkimas.

Jau šįvakar, penktadienį, festivalio lankytojai laukiami siaubo komedijų naktyje „Ateiviai, zombiai ir poniai“. Beveik septynių valandų trukmės programoje – aštuoni filmai iš juodojo humoro tėvynės Didžiosios Britanijos, taip pat JAV, Kanados, Čekijos ir net Naujosios Zelandijos.

Lapkričio 14 d., šeštadienį, Nacionalinėje dailės galerijoje vyks jau vienuoliktą kartą organizuojamas kino industrijos renginys „Scanoramos kryptys“. Šių metų renginys, skirtas projekto vystymo ir parengiamųjų darbų temoms, aprėps prodiusavimo kūrybiškumą, skirtingų projektų valdymą režisūros srityje ir sėkmingą filmų pardavimą. Šiemet „Scanoramos krypčių“ renginyje su Lietuvos kino industrijos profesionalais ir naujokais, savo patirtimi dalinsis svarbiausius pasaulio kino apdovanojimus pelnę režisieriai ir prodiuseriai bei lektoriai.

Lietuviškos dokumentinės premjeros 13-ojoje „Scanoramoje“ pradžiugins ir teatro gerbėjus. Režisierius Jokūbas Vilius Tūras pristatys filmą „Apie Joną“, kuriame supažindinama su legendiniu Lietuvos teatro ir kino režisieriumi Jonu Vaitkumi, o režisierė Akvilė Gelažiūtė pakvies į filmo „Deminas: dvi tvirtovės“ premjerą apie jauną teatro pedagogikos studentą, kuriantį etiudą „Žiedų valdovo“ tema.

Tradiciškai „Scanoramoje“ žiūrovų lauks ir įdomios pažintys su filmų kūrėjais. Į „Scanoramą“ atvyksta Antonythasanas Jesuthasanas – pagrindinis Kanuose „Auksinę palmės šakelę“ laimėjusio filmo „Dypanas“ aktorius, kino režisierius Björnas Hlynuras Haraldssonas, Gruzijos režisierė Salomé Alexi, „Oskaro“ laureatas, režisierius Matas Kirkby iš Didžiosios Britanijos ir kiti kino pasaulyje pripažinti kino kūrėjai bei aktoriai.

Šaltinis
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, tradicinėse žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
DELFI
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (58)