Naujausiame Jokūbo Viliaus Tūro darbe „Apie Joną“ žiūrovų laukia itin atvira pažintis su legendiniu Lietuvos kino ir teatro režisieriumi Jonu Vaitkumi. Filme J. Vaitkus nieko neslėpdamas pasakos apie savo kūrybinį kelią ir gyvenimą – nepraleisdamas nei kuriančio žmogaus kančios, nei trikdančių abejonių, nei saldaus pergalės džiaugsmo.

Pasak J. V. Tūro, darbas su legendiniu režisieriumi nebuvo sudėtingas – prieš kameras J. Vaitkus kalbėjo drąsiai, atvirai ir nuoširdžiai. „Žaviuosi Jono Vaitkaus vitališkumu, drąsa, valia ir užsispyrimu. Buvau tikras, kad, šeimai leidus Vaitkų filmuoti kasdienio gyvenimo situacijose, sukursime įdomų kino pasakojimą apie šio menininko požiūrį į žmogų, darbo metodus ir pasaulėžiūrą sulaukus 70-ies“, – pasakojo su režisieriumi daugybę valandų praleidęs J. V. Tūras.

Režisierius J. V. Tūras „Scanoramos“ žiūrovams puikiai pažįstamas – prieš porą metų festivalyje buvo rodytas dokumentinis jo filmas „Sapnuoju, kad einu“, lietuviškuose „Sidabrinės gervės“ apdovanojimuose pelnęs prizą už geriausią metų dokumentinį filmą.

Antroji lietuviška „Scanoramos“ premjera – Akvilės Gelažiūtės filmas „Deminas: dvi tvirtovės“, žiūrovams taip pat leis patirti kūrybinę scenos žmogaus kasdienybę. A. Gelažiūtės filme pasakojama apie jauną teatro pedagogikos studentą Deminą, ruošiantį trumpą etiudą, kuriame vaidina jo trylikametis brolis Patrikas bei penkiolikmetis pusbrolis Robertas. Demino pastangos suvaldyti nerūpestingus aktoriais tapusius giminaičius ir nenumaldomai artėjančios premjeros įtampa – vaizdžiai atskleidžia kiekvieno jauno menininko kančias.

„Išgirdusi, kad trys giminaičiai, Vilniaus lenkai, imasi statyti spektaklį pagal „Žiedų valdovą“, nuėjau į repeticijų salę ir įtraukta trijų jaunuolių darbo proceso praleidau ten net keletą mėnesių. Ilgainiui supratau, kad per visą šį laiką fiksavome ne spektaklio kūrimą, o vaikinų tarpusavio santykius, jų kraujo ryšį ir, įdomiausia, kankinantį beatodairišką jauno žmogaus tikslo siekimą“, – apie idėją kurti šį filmą pasakojo režisierė A. Gelažiūtė.

A. Gelažiūtės filmo „Deminas: dvi tvirtovės“ premjera „Scanoramoje“ įvyks lapkričio 10 d., o J. V. Tūro „Apie Joną“ – lapkričio 12 d.

Europos šalių kino forumas „Scanorama“ šiemet vyks lapkričio 5–22 dienomis, Vilniuje, Kaune, Klaipėdoje ir Šiauliuose.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, tradicinėse žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
DELFI
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją