Paauglė Lina su šeima patenka į masinę 1941-ųjų trėmimų bangą. Atskirta nuo tėčio, Lina su broliu ir mama krovininiu vagonu be langų, praktiškai be maisto ar vandens antisanitarinėmis, žmogiškąjį orumą žeminančiomis sąlygomis vežama į Sibirą. Čia ji susipažįsta su Andriumi. Tarp Linos ir Andriaus įsižiebia jausmai, meilė, kurios nesunaikina net ir siaubingi gyvenimo išbandymai.

Filmo „Tarp pilkų debesų“ dailininkė Jurga Gerdvilaitė teigia, vagonas kurtas remiantis išlikusiais pavyzdžiais ir istorine literatūra, klausant liudininkų pasakojimų: „Tai bus istorinis filmas, bet kadangi veiksmas vyksta ne viduramžiais, trėmimus patyrę žmonės dar gyvi, galima lengviau atkurti to meto atmosferą“.

Kodėl filmavimams nepasirinktas realus vagonas, kurių Lietuvoje esama įvairiuose sovietmečio simbolius eksponuojančiuose parkuose? „Filmuosime paviljone, mažoje erdvėje. Filmuojant atskirus kadrus, reikia atidarinėti vagono sienas, reguliuoti apšvietimą, taigi dėl šios pragmatinės priežasties patogiau pastatyti naują“, – subtilybes atskleidžia dailininkė.

Vagono statyba, kurią remia Lietuvos Respublikos Krašto Apsaugos ministerija, tik pirma repeticija prieš filmo „Tarp pilkų debesų“ kūrėjų laukiantį didžiulį darbą. „Specialiai parinktose lokacijose statysime ištisus miestelius, kaimus, visas šias dekoracijas taip pat teks sukonstruoti. Tai pradėsime daryti jau lapkričio mėnesį“ – pasakoja Jurga Gerdvilaitė, dirbusi prie dešimčių lietuviškų ir užsienio filmų, tarp jų „Tadas Blinda. Pradžia“, „Santa“,„Nuomos sutartis“,„Atila“,„Koletė“,„Naujieji Robino Hudo nuotykiai“.

Filmas, kurio tarptautinis pavadinimas „Pelenai sniege“ („Ashes in the Snow“) bus pradėtas filmuoti 2016 m. vasarį.

Filmas „Tarp pilkų debesų“ kuriamas pagal 49 šalyse išleistą lietuvių kilmės rašytojos Rutos Sepetys knygą. „New York Times“ tarptautinio bestselerio knygos adaptaciją kine patikėta Sandanso kino instituto alumnui Benui Yorkui Jonesui. Dramą režisuos lietuvių kilmės amerikiečių režisierius Marius Markevičius, žinomas kaip filmo „Kita svajonių komanda“ autorius. Tarp pilkų debesų“ ekranizacijoje pagrindinį į Sibirą su šeima ištremtos merginos Linos vaidmenį atliks aktorė Bel Powley, išgarsėjusi Sandaso kino festivalio filme „Paauglės dienoraštis“.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, tradicinėse žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
DELFI
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją