„Festivalis tvėrėsi kaip aiškios struktūros kino forumas, jungiantis filmų rodymą ir diskusiją apie tai, su kokiomis problemomis kinas susiduria įvairiose šalyse“, – trumpai „Scanoramos“ pradžią priminė festivalio direktorė ir meno vadovė Gražina Arlickaitė. Šįmet festivalis, kaip ir visuomet, bus sudarytas iš kelių dalių: uždarų ir atvirų renginių, skatinančių diskusijas, bei filmų peržiūrų.

„Šiais metais „Scanoramą“ pradedame pristatydami dirbtuves „Skaitmeniniai iššūkiai kine“, – kalbėjo festivalio meno vadovė. – Dirbtuvėse dalyvaus dešimt Lietuvos atstovų, septyni latviai ir daug kitų šalių atstovų. Tai uždaras renginys.“

Anot G. Arlickaitės, „Scanoramą“ apjuos du renginiai: festivalį pradėsiančios dirbtuvės ir festivalio pabaigoje vyksiantis atviras renginys „Scanoramos kryptys“.

Kasmet festivalio rengėjai ieško naujų aspektų, kuriais galėtų praturtinti festivalį. „Kasmet turime iki 12 programų, filmų rodome daugiau kaip 100, – vardijo Gražina. – Tai kaip savotiškai susisiejantys indai.“

„Išsaugodami reiklumą filmams, ieškome ne kiekybės, o kokybės. Mes tiesiame tiltus ir jungiame klasikos tradiciją su kino modernumo paieškomis. Nuo rimtų, nelengvų ir sudėtingų filmų, iki šarmingo humoro – tai šių metų „Scanoramos“ turinio skalė“, – festivalį trumpai apibūdino G. Arlickaitė.

Pasak jos, šių metų festivalį pelnytai galima vadinti festivaliu apie meilę, esą daugelyje filmų pagrindinė mintis suksis aplink šį jausmą tarp vyro ir moters, vaiko ir tėvų ar net dviejų vyrų.

„Filmai tradiciškai buvo atrinkti įvairiuose festivaliuose. „Kaip reta, „Scanoramoje“ bus parodyta labai daug įvairių festivalių laureatų, todėl labai džiaugiamės. Nors kartoju – nuo to, kad filmas gauna apdovanojimą, jis nepasidaro vertesnis. Taip, tai malonu ir kūrėjui, ir žiūrovui. Nors žiūrovas turi teisę pasakyti, kad jis nesupranta, kodėl vienas ar kitas filmas gavo apdovanojimą“, – šyptelėjo Gražina.

„Scanorama“ bus užverta skandinavišku filmu „Žvirbliai“. Esą skandinavai dažnai žmonių santykius analizuoja per kitokią prizmę, pasitelkdami gyvūnus, todėl tai itin subtilus žvilgsnis į kasdienius santykius.

Festivalio rengėjai, pristatydami kai kuriuos filmus, prisiminė, kad prieš kelerius metus jie buvo apkaltinti esą gėjų pornografijos demonstravimu. „Nežinau, kokių priekaištų sulauksime šįmet, bet erotiniame 3D filme „Meilė“ bus parodyta kur kas daugiau“, – šyptelėjo viena iš festvalio organizatorių.

Festivalio konferencijoje dalyvavo ir Akvilė Gelažiūtė, festivalyje pristatysianti savo filmą „Deminas: dvi tvirtovės“, tai pat režisierius Jokūbas Vilius Tūras. „Scanoramoje“ bus pristatytas jo filmas „Apie Joną“.

Tai kino juosta apie režisierių Joną Vaitkų, kuris, anot kūrėjų, prieš kameras buvo itin atviras ir nuoširdus.

Šįmet „Scanoramoje“ netrūks filmų įvairios pasaulėžiūros žiūrovams. Bus trapumo, įvairios meilės, siaubo, filosofijos ir net kraujo.

Šaltinis
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (26)