Jaunas britų režisierius Edas Perkinsas įkvėpimą šiai istorijai rado bare. Besišnekučiuodami prie bokalo alaus su draugu, jiedu vienas kitam pasakojo neseniai išgirstas istorijas. E. Perkinso draugas prasitarė susipažinęs su beveik šešiasdešimties metų vyru, Garnetu Frostu, kuris didžiąją dalį savo gyvenimo ieško kažkur Škotijoje XVIII a. dingusio lobio: aukso, verto milijono svarų sterlingų.

Režisierius susidomėjo šia keista istorija ir pasiryžo tuoj pat susipažinti su Garnetu, kuris, kai nesvajoja apie lobį, slaugo savo senyvą motiną, o laisvalaikiu stengiasi išmokti garsaus iliuzionisto Hario Houdinio triukus. Iš pirmo žvilgsnio, Garnetas gali pasirodyti kiek kvaištelėjęs, tačiau E. Perkinsas filme bando paneigti šį įspūdį.

„Apsiginklavęs krūvomis žemėlapių, visus užkrečiančiu entuziazmu ir ekscentriškumu, jis iškart įtraukė mane į savo pasaulį. Kone visus metus aš praleidau su Garnetu, neįtikėtina jo motina ir nuostabiais draugais. Nesuskaičiuojamą daugybę valandų klausiausi jo planų apie aukso paieškų kelionę į Škotiją ir teorijų, kur tiksliai tas auksas galėtų būti paslėptas. Beveik visą laiką bandžiau suprasti, kokia gi tikroji šios Garneto kelionės prasmė. Nujaučiau, kad ji visus nuves kiek kitur nei iš pradžių tikėjomės“, – pasakojo filmo režisierius E. Perkinsas.

Kartais gerai dokumentikai pakanka vieno charizmatiško herojaus ir kiekvienas filme ištartas žodis įgyja dar didesnę prasmę. Nepaisant to, žodžiai nėra vienintelė šio filmo stiprybė. Režisierius ne tik kalbina Garnetą, jo motiną, buvusią mylimąją ar draugus – filme prabyla ir neįtikėtino grožio Škotijos kraštovaizdis. Jis tarsi atskiras herojus Garneto lobio paieškose, vis šnibždantis jam atsakymus į labiausiai rūpimus gyvenimo prasmės klausimus.

Režisierius fiksuoja ne tik Garneto kasdienį gyvenimą, bet ir sulaukia jo išsvajotosios kelionės į Škotiją. Ar Garnetas ras lobį ar grįš tuščiomis? Filmo herojumi tapęs škotas lankysis šių metų Europos šalių kino forume „Scanorama“ ir pats Lietuvos žiūrovams pristatys šį filmą.

„Scanorama“ šiemet vyks lapkričio 5–22 dienomis Vilniuje, Kaune, Klaipėdoje ir Šiauliuose.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, tradicinėse žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
DELFI
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją