Auksinis kryžius už nuopelnus skiriamas remiantis Lenkijos Respublikos Konstitucijos, priimtos 1997 m., 138 straipsniu ir apdovanojimų įstatymu, priimtu 1992 m. spalio 16 d.

Apdovanojimai skirti Lenkijos Respublikos prezidento Bronisławo Komorowskio sprendimu ir bus įteikti Gražinai Arlickaitei, Izoldai Keidošiūtei, Živilei Pipinytei, Vidai Ramaškienei.

Iškilminga apdovanojimų teikimo ceremonija vyks per XV lenkų kino festivalio atidarymą, spalio 13 d., antradienį, 18 val. Ceremonijos vieta - kino centras „Multikino“.

Garbingi apdovanojimai šįkart skiriami išskirtinėms kultūros ir kino žinovėms, kino meno istorijos skleidėjoms. Įvertintos Auksiniu kryžiumi už nuopelnus kino kritikės domisi lenkų kinematografija, jos istorija ir reikšme pasaulio kultūrai. Svarbiu apdovanojimu pagerbiami asmenys ženkliai prisidėję prie lenkų ir lietuvių tautų ryšių stiprinimo, tarpusavio supratimo, santykių gerinimo.

Živilė Pipinytė yra kino istorijos žinovė, knygos „Trumpa kino istorija. Nuo ištakų iki Antrojo pasaulinio karo“, straipsnių autorė. Dirbdama su Lenkijos institutu Vilniuje organizavo Krzysztofo Kieślowskio filmų peržiūrą dar 1997 m. Tai buvo viena pirmųjų pasaulyje, visų režisieriaus filmų, peržiūrų pasaulyje. Taip pat organizavo Jano Jakubo Kolskio, Agnieszkos Holland, Marcelo Łozińskio, lenkų filmų jidiš kalba retrospektyvas. Organizavo ir vedė susitikimus su lenkų kino meistrais.
Izolda Keidošiūtė yra garsi filmų kritikė, ilgametė LRT laidų vedėja. Domisi lenkų kinu, jo istorija, parašė vertingų straipsnių apie lenkų kiną ir jų kūrėjus. Kalbino savo rengiamoms laidoms lenkų kino žvaigždes Krzysztof Zanussi, Agnieszka Holland, Jerzy Hoffmann, Dorota Kędzierzawska, Daniel Olbrychski ir kitus. Organizavo ir vedė susitikimus su lenkų kino meistrais.
Vida Ramaškienė, „Kino pavasario“ steigėja ir direktorė, savo organizuojamuose renginiuose į programą įtraukia lenkų kino filmus. 2014 m. „Kino pavasaryje“ Lenkija buvo specialiuoju svečiu, buvo rodomi net 23 filmai, kuriuos matė tąkart 8 tūkstančiai žiūrovų. Prisideda prie kino industrijos profesionalų iš Lenkijos ir Lietuvos bendradarbiavimo, rengia konferencijas, tarptautinius renginius.
Gražina Arlickaitė garsi Lietuvos kinotyrininkė, mokslų daktarė, Europos šalių kino forumo „Scanorama“ direktorė. Kasmet įtraukia lenkų kino kūrinius į „Scanoramos“ programą, Krzysztof Zanussi buvo kviečiamas būti festivalio žiuri nariu. G. Arlickaitė pati yra tarptautinių kino festivalių Liubeke, Miunchene, Karlovy Varuose ir kt. žiuri narė. Lietuvos kino festivalių meno vadovė. Įvairių leidinių ir straipsnių autorė. Plėtoja tarptautinius ryšius, skatina bendradarbiavimą. Prisideda prie kino industrijos profesionalų tarp Lenkijos ir Lietuvos bendradarbiavimo, rengia konferencija, tarptautinius renginius.

Šaltinis
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, tradicinėse žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
DELFI
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją