„Abu šiuos filmus pastebėjome Kanų kino festivalio konkursinėje programoje ir negalėjome jų neįtraukti į „Scanoramos“ repertuarą. Azijos kinas labai savitas ir unikalus, o „Žudikė“ bei „Mūsų mažoji sesutė“ net ir Azijos kontekste yra unikalūs filmai. Todėl mums labai džiugu festivalio žiūrovams suteikti galimybę pamatyti tai, kas nedažnai atvyksta į Lietuvos kino teatrus“, – pasakojo „Scanoramos“ programos koordinatorius Vladas Rožėnas.

Į „Specialiųjų seansų“ programą įtrauktas taivaniečio Hou Hsiao-Hsieno filmas „Žudikė“ daugelio buvo laikomas realiausiu kandidatu laimėti „Auksinę palmės šakelę“. Ir nors šį apdovanojimą pelnė prancūzų režisieriaus Jacques’o Audiard’o socialinė drama „Dypanas“ (Dheepan, 2015), taip pat bus rodoma šių metų „Scanoramoje“, „Žudikė“ iš Kanų į gimtinę tuščiomis negrįžo – filmas Kanų kino festivalyje pelnė prizus už geriausią režisūrą ir geriausią garso takelį.

"Mūsų mažoji sesutė" ("Scanorama" nuotr.)

Kerintį Azijos kraštovaizdį atskleidžianti istorinė drama „Žudikė“ itin kruopščiai buvo kuriama net 25 metus. Efektingomis Rytų kovos menų dvikovomis, kurioms aktoriai ruošėsi daugybę mėnesių, autentiškais papročiais ir tradicijomis stebinanti drama nukelia į 9-ojo amžiaus Kinijos Tangų dinastijos laikus. Filme pasakojama apie šaltakrauje žudike paverstą merginą. Nors kovos lauke ji beveik nenugalima, vieną dieną gauta užduotis ją grąžina į seniai paliktus namus. Staiga nubunda ilgus metus pamiršti jausmai.

Programoje žiūrovai pamatys ir dar vieną Kanuose „Auksinei palmės šakelei“ nominuotą dramą – „Mūsų mažoji sesutė“. Kanuose žiūrovus sužavėjusio filmo režisierius Hirokazu Koreeda „Scanoramoje“ jau pažįstamas – prieš kelis metus festivalyje buvo rodytos jo bei kitų Japonijos kino režisierių siaubo novelės filme „Kaidan. Siaubo klasika“.

Naujoje H. Koreeda dramoje „Mūsų mažoji sesutė“ švelniai ir subtiliai nagrinėjama jautri istorija apie suaugusiųjų klaidas, kurios brangiausiai kainuoja vaikams. Trys seserys atvykusios į seniai jas palikusio tėvo laidotuvės sutinka trylikametę jaunėlę, kurios jų tėtis susilaukė su antrąja žmona. Kukli ir niekam nebereikalinga mergaitė prieglobstį randa iki šiol niekad nematytų savo sesių namuose. Ir nors pamiršti išdavystės skonį kartais labai sunku, rūpestis artimu – stipresnis už bet kokias nuoskaudas.

Europos šalių kino forumas „Scanorama“ šiemet vyks lapkričio 5–22 dienomis, Vilniuje, Kaune, Klaipėdoje ir Šiauliuose.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, tradicinėse žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
DELFI
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją