„Gero filmo sukūrimui reikia trijų dalykų – scenarijaus, scenarijaus ir scenarijaus – teigė vienas didžiausių kino meistrų Alfredas Hitchockas. Ši nuomonė nepavaldi laikui, daugybė šiuolaikinio kino ikonų, tokių kaip George‘as Lukas ir Stevenas Spielbergas, sutinka, kad scenarijus yra bet kokio filmo širdis“, – sakė renginio organizatoriai prodiuseris Lukas Trimonis ir scenaristė bei režisierė Eglė Vertelytė.

Kino dramaturgijos srityje dirbančios kompanijos „In Script“ vadovai teigia, kad intensyvios dviejų sesijų dirbtuvės filmų kūrėjus sutelkė prie pačių svarbiausių gero trumpametražio filmo ištakų – gero scenarijaus ir jo įgyvendinimo.

„Dirbtuvių metu scenarijaus autoriams padedame įgyvendinti jų idėjas – jausmus, įkvėpimą paversti įdomia, žiūrovą prie kino ekrano prikaustančia istorija“, – sakė renginio organizatoriai. Anot L. Trimonio ir E.Vertelytės, dažnai dėl žinių trūkumo daugybė scenarijų taip ir neišvysta dienos šviesos. Todėl dirbtuvių metu išskirtinis dėmesys buvo skiriamas scenarijaus vystymo ir įgyvendinimo procesui. „Geras scenarijus yra svarbiausia filmo dalis. Gerai parašytas scenarijus pritraukia finansavimą, suburia komandą ir galų gale leidžia sukurti išskirtinį filmą“, – teigė organizatoriai.

Į kūrybines dirbtuves Anykščiuose atvyko ne tik talentingi Europos kūrėjai, bet ir išskirtinį pasaulinį pripažinimą pelnę dėstytojai. Kūrybinį procesą kuravo BAFTA komisijos narė britė Angeli Macfarlane, itin patyrusi konsultantė ir scenarijų autorė, dirbanti su žinomais, apdovanojimus pelnančiais scenaristais bei režisieriais. A. Macfarlane filmai pelnė BAFTA, Emmy, Karališkosios Televizijos apdovanojimus.

Šiemet prie dirbtuvių taip pat prisijungė vienas iš labiausiai gerbiamų Lenkijos scenaristų ir dėstytojų Maciejus Karpinskis. M. Karpinskis yra Europos filmų akademijos narys, Lenkų scenaristų gildijos prezidentas, knygos apie kino dramaturgiją autorius.

Europoje vis daugiau dėmesio susilaukiančios dirbtuvės du scenaristus renginio pabaigoje apdovanojo rinkos lyderio „Final Draft“ scenarijaus rašymo programomis, kuriomis naudojasi vieni sėkmingiausių kino kūrėjų, tokių Holivudo filmų, kaip: „Avataras“, „Terminatorius“ ir „Titanikas“ režisierius Jamesas Cameronas ar „Armagedonas“, „Žvaigždžių karai“ režisierius J. J. Abramsas.

„Džiaugiamės, kad šiemet kino kūrėjai galėjo atrasti nepaprastą Anykščių grožį. Kūrybinės dirbtuvės vyko Anykščių meno inkubatoriuje, įsikūrusiame netoli Anykštos upelio. Galbūt tokia ypatinga Lietuviška aplinka Europos menininkus dar labiau įkvėpė čia sukurti pačią geriausią istoriją“, – sakė L. Trimonis ir E. Vertelytė.

Taip pat vienas iš dirbtuvių „Per trumpas, kad mirtų“ tikslų – skatinti regioninės kultūros vystymąsi ir supažindinti mažesnius miestus su lietuviška kino produkcija.

Rugsėjo 29 dieną, 18 val., į Anykščių kultūros centrą buvo kviečiami visi kino mėgėjai, norintys pamatyti geriausius, apdovanojimus tiek Lietuvoje, tiek užsienyje pelniusius Lietuvos trumpametražius filmus ir pabendrauti su jų kūrėjais.

Šaltinis
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, tradicinėse žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
DELFI
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją