Žymus prancūzų kino kūrėjas Jacques’as Audiard’as „Scanoramos“ žiūrovams jau pažįstamas – prieš trejus metus festivalyje buvo rodoma jo drama „Kaulai ir rūdys“ (Rust and Bone, 2012). Naujausias režisieriaus darbas – socialinė drama „Dypanas“, sukurta pagal realią buvusio Šri Lankos kovotojo Antonythasano Jesuthasano istoriją. Jis nuo 16 metų kovojo tamilų tigrų gretose, o 1993-aisiais su padirbtu pasu pabėgo į Prancūziją, kur gavo prieglobstį.

Pagrindinis filmo personažas Sivadhasanass, kurį vaidina pats Antonythasanas Jesuthasanas, išvengęs mirties pilietiniame Šri Lankos kare, Prancūzijoje sukuria fiktyvią šeimą, tačiau ramų jos gyvenimą trikdo vietinės kovos su narkotikų mafija. Istorijoje be pagražinimų atskleidžiama, jog net pabėgus nuo pavojų savo gimtinėje, kova dėl išlikimo gavus kitos šalies pasą dar nesibaigia.

Nepavydėtiną pabėgėlių dalią nagrinėjanti drama nepaliko abejingų 68-ajame Kanų kino festivalyje. Šiemet festivalio komisijai pirmininkavę amerikiečių režisieriai Joelis ir Ethanas Coenai, paskelbę, jog šių metų „Auksinė palmės šakelė“ atitenka būtent šiam filmui, pareiškė, jog „Dypanas“ buvo pasirinktas ne dėl temos aktualumo, o todėl, kad tai tiesiog stiprus ir visais atžvilgiais paveikus filmas.

Tačiau filmo sėkmė nustebino Jacques’ą Audiard’ą. Pasak režisieriaus, jis pats nesitikėjo, kad „Dypanas“ šiomis dienomis bus toks aktualus. Režisierius filmo scenarijų pradėjo rašyti prieš penkerius metus, kai šiandieninė komplikuota Europos padėtis, sprendžiant pabėgėlių prieglobsčio temą, neatrodė tokia globali.

„Pagrindiniu mano įkvėpimo šaltiniu tapo Paryžiaus centre rožes ir kitus niekučius pardavinėjantys atvykėliai iš Azijos ir Afrikos. Man buvo įdomu, iš kur jie kilę, kaip jie gyvena dabar ir ko tikisi ateityje. Jei šis filmas kažkam atvers akis ir padės tiems žmonės, būsiu labai laimingas“, – pasakojo režisierius, kuris kuriant šį filmą su užsieniečiais aktoriais galėjo bendrauti tik tarpininkaujant vertėjui.

Dramą „Dypanas“ bus galima pamatyti šių metų Europos šalių kino forume „Scanorama“. Šiemet festivalis vyks lapkričio 5–22 dienomis Vilniuje, Kaune, Klaipėdoje ir Šiauliuose.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (4)