Time.com nutarė paanalizuoti, kokių kruopščių pasiruošimų reikėjo nutrūktgalviškam ir beprotiškai drąsiam Ph.Petit‘o sumanymui – jis nelegaliai ištiestu lynu užsimojo įveikti atstumą tarp Pasaulio prekybos centro bokštų. Daugiau kaip 400 metrų aukštyje akrobatas žengė virš Niujorko laikydamas rankose tik balansinę lazdą. Sykį dokumentiniame filme „Man on Wire“ parodytas Ph.Petit‘o pasakojimas laikomas ir beprotyste, ir žygdarbiu. Jaunas vyras 1974-ųjų rugpjūčio 7 dieną be jokio saugumo tinklo ne tik žengė lynu, bet ir atliko triukus, kol žvelgdami į dangų niujorkiečiai vargiai galėjo patikėti savo akimis.

Vienas labiausiai neįtikėtinų dalykų – kokių kruopščių skaičiavimų ir pasiruošimų reikėjo šią Ph.Petit‘o idėją įgyvendinti. Ką jau kalbėti apie tai, kad jo pagalbininkų būrelis buvo ypač mažas ir jie neturėjo lėšų pertekliaus. Time.com publikacijoje nurodoma, jog nutrūktgalviui ir jo komandai prireikė trijų mėnesių sudėlioti tikslų veiksmų planą. Tebestatome Pasaulio prekybos centre jie apsilankė daugiau kaip 200 kartų, dažniausiai persirengę ir pakeitę savo išvaizdą neatpažįstamai. Sykį Ph.Petit‘as apsimetė prancūzų architektūros žurnalo reporteriu, kad galėtų daugiau paklausinėti apie Pasaulio prekybos centro bokštų stogus. Kitąkart jis ir keturi draugai vilkėdami statybininkų uniformomis nepastebimai pranešė dalį reikalingos įrangos į viršutinį pastato aukštą. Didžiojo išbandymo dieną jie į pastatą žengė kaip architektai, o specialus lankas ir strėlė virvei tarp pastatų ištiesti buvo paslėpti į netikrą brėžinių ritinį. Prieš pat didįjį pasirodymą bičiuliai keletu sluoksnių įtvirtino kanapinę virvę, ant kurios buvo padėtas plieninis kabelis. Juo akrobatas žengė tuoj išaušus.

Ph.Petit‘as išgarsėjo, nes nepakluso policijos raginimams nulipti žemyn ir nepabūgo mirties, balansuodamas ant siauro plieninio lyno ir atlikdamas kvapą gniaužiančius triukus. Galiausiai nuotykių ieškotojas buvo areštuotas už viešosios tvarkos trikdymą ir neteisėtą įsibrovimą. Artistas meistriškai išvengė kaltinimų ir buvo paleistas už pažadą surengti nemokamą oro akrobatikos pasirodymą Centriniame Niujorko parke. Kita įdomi detalė ta, kad nutrūktgalvišką triuką tarp dviejų dangoraižio bokštų Ph.Petit‘as pradėjo planuoti dar iki tol, kai Pasaulio prekybos centro bokštai buvo pradėti statyti. Tik vėliau jis perskaitė, kad šis pastatas bus aukščiausias pasaulyje (nors vėliau šį titulą gavo Čikagoje esantis Sears bokštas, – red. past.) ir užsimojo užkariauti būtent jį, ypač dėl to, kad abu bokštai turi smailes, tinkamas kanatui ištiesti. „Jei matau tris apelsinus, privalau žongliruoti. Jei matau du bokštus, privalau žengti lynu tarp jų“, – tuoj po triuko atlikimo 1974-aisiais „The New York Times“ sakė Ph.Petit‘as. Akrobatas teigė reporteriams, kad savo pasirodymu pelno nesiekė, nors leidinys nurodė, kad du vyrai, prisistatę prancūzo draugais, mėgino parduoti išskirtines jo nuotraukas, padarytas ant Pasaulio prekybos centro bokšto stogo.

„Pasivaikščiojimas“ atskleidžia naujas žmogaus galimybių ribas. Net mėnulyje iki šiol yra pabuvota 12 kartų, o štai Ph.Petito žygdarbio iki pat 2001-aisiais įvykusios teroristų atakos, kurios metu Pasaulio prekybos centro bokštai buvo sunaikinti, nepakartojo niekas.

Neįtikėtinas oro akrobato užsidegimas ir ryžtas bei pasakojimas apie, atrodytų, neišpildomas svajones filme „Pasivaikščiojimas“ Lietuvos žiūrovų 3D formatu lauks kinuose nuo spalio 9 dienos.

Filmo „Pasivaikščiojimas“ anonsas:

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją