Daugelis žmonių rytais patiria dramą, kai reikia vaduotis iš miego gniaužtų. Atrodo, keltis reikia, bet nėra tam jėgų. Ypač jei motyvacijos kažką daryti ir taip mažai. Nenoro keltis priežasčių gali būti įvairių – nepatinkantis darbas, pervargimas, šaltos grindys, vėlai žiūrėtos krepšinio varžybos ir keli bokalai alaus. Tačiau tikrąją tiesą apie žmonių įprotį pramiegoti žadintuvą atskleidžia trumpametražio filmo „Nugalėk savo rytinį velniuką“ režisierius Albinas Kirkilas.

Dar šią savaitę tarptautinėje platformoje „Kickstarter“, kuri renka finansavimą įvairiems projektams, pristatęs filmą jis teigia, kad kiekvienas žmogus turi savo rytinį velniuką. Tik tada, kai jį nugali, dingsta visi miegai.

Norint keisti įpročius, reikia treniruotis

Filme „Nugalėk savo rytinį velniuką“ žmogaus tinginystė vaizduojama metaforiškai – velnio pavidalu. Jis kiekvieną rytą pagrindiniam veikėjui krečia įvairias šunybes: tyčia išjungia žadintuvą, atšaldo kambarį tam, kad būtų sunku atsikelti ar užklijuoja akis. Vaizdo reklamų įmonėje dirbantis A. Kirkilas sako, kad idėja sukurti filmą apie savimotyvacijos trūkumą sukosi galvoje jau ilgai. Tai jis pats vėluodavo į susitikimus, tai telefono ragelyje girdėdavo mieguistus kolegų balsus, nors dar nebūdavo net įpusėjusi darbo diena. Pasak jo, su rytiniu velniuku susiduria praktiškai visi. Tačiau net jei gyvenimo ritmas neleidžia nueiti ankščiau miegoti ir prieš miegą išvengti žiūrėjimo į ekranus, pasitelkus vis naujų gudrybių galima vis tiek kas rytą sėkmingai įveikti savo rytinį velniuką.

Kaip su „rytiniais velniukais“ kovoja žymūs Lietuvos žmonės

Aktorius, renginių organizatorius Marijus-Chrizostomas Bagdonavičius:
„Visada reikia turėti tikslą, kodėl reikia keltis anksti. Aš keliuosi penktą ryto, pamedituoju, ką nors paskaitau, nueinu į sporto klubą ir tada prasideda mano diena, kupina energijos. Per ilgai užsigulėjus lovoje dingsta noras apskritai ką nors daryti. Pažvekite į savo autoritetą – net neabejoju, kad daugelis gyvenime daug pasiekusių žmonių keliasi anksti, todėl daugiau ir padaro. Darbo našumas, kai keliesi anksti ryte yra žymiai didesnis.“

Tinklaraščio „Ona būkplona“ įkūrėja Justina Jarutė:
„Visada rytais turiu du pasirinkimus: praleisti dieną aktyviai ir produktyviai arba niekuo neypatingai, nuobodžiai. Kitaip tariant, sportinių batelių ir šlepečių dilema. Iš lovos verčia mintis, kad po 15 valandų į ją vėl gulsiu su šypsena“.

Radijo laidos „Atsibusk su Vyteniu“ autorius Vytenis Sinkevičius:
„Mano motyvatorius – kitų motyvavimas. Jaučiuosi pamalonintas, kai sako „O...ir kaip jūs turite tiek jėgų ir energijos kalbėti žvaliai per radiją taip anksti. Jei ne Jūsų žvalus balsas – neatsikelčiau". Mane iš lovos rytais varo savimyliškas egoizmas, nors, žinoma, mielai miegočiau iki dešimtos. Kita vertus – anksčiau pradejus dieną daugiau ir padarai. Darbas radijuje yra tik viena mano dienos veiklų. Jei dirbčiau radijuje vėliau, negalėčiau dirbti kituose darbuose, į kuriuos patenku po 10-os ryto.“

„Jeigu žinome, kad šiandien reikia pristatyti kokį nors svarbų baigiamąjį darbą ar pravesti susitikimą darbe, net ir pramiegojus žadintuvą įsijungia tam tikras vidinis žadintuvas. Tokį žadintuvą galima įjungti labai sąmoningai, tad filmo veikėjo istorija siekiame parodyti kaip tą padaryti“, – sako filmo autorius.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (16)