„Tai bus provokuojantis filmas, sekantis 90-aisiais JAV klestėjusio Naujojo Žydro Kino tradicija. Tuo metu į AIDS krizę reagavę radikalūs LGBT aktyvistai ir kūrėjai siekė ne pritapti prie visuomenės, o ją pakeisti“, - teigė R. Zabarauskas.

Pagrindinį, kino režisieriaus vaidmenį, filme atlieka, Portugalijoje gyvenantis, aktorius Denisas Kolomyckis, draugės Indrės - aktorė bei performansų kūrėja Irina Lavrinovič, o Carlos - neprofesionalus, iš Meksikos kilęs, aktorius Adrianas Escobaras. Šią pagrindinių filmo herojų trijulę, simboliniais vaidmenims, papildo ir Lietuvos atlikėjai Justė Arlauskaitė-Jazzu ir Vaidas Baumila bei modelis Solveiga Mykolaitytė.

Nors filmas kuriamas ir su minimaliu biudžetu, tačiau jam lėšų visgi reikėjo. Nors pasak filmo režisieriaus, didesnį finansavimą pritraukti sekėsi sunkiai, tačiau kūrėjas džiaugėsi jog didžiąją dalį lėšų pavyko surinkti iš visuomenės paaukotų pinigų. Dalis žmonių siuntė lėšas suintriguoti menininko pasiūlymo mainais už pinigus atsiųsti savo apsinuoginusio nuotrauką. Pinigai jau gauti, o nuotraukos taip pat jau pasiekė naujuosius savo šeimininkus. Apie grįžtamąjį ryšį ir komentarus, menininkas kalbėjo: „Gavau žinutes apie tai kur nuotraukos buvo panaudotos, kai kurie sakė, kad jas išsikabino svetainėje. Taip pat įgijau daug naujų gerbėjų. Susilaukiau ir nepadorių pasiūlymų, bet nuo jų kol kas susilaikiau“.

Paklaustas apie tai, koks jausmas kai paties tokia atvira nuotrauka kabo kitų žmonių namuose kūrėjas teigė jog tai malonu, šmaikštu, o dar kai kūnas jaunas, tai kodėl gi ne? „Kažkas yra pasakęs, kad tai yra prostitucija. Bet juk mes visi vienaip ar kitaip užsiimame parsidavinėjimu. Man svarbiausia, kad savo menu tuo neužsiimčiau, kad tai nebūtų prastas produktas“, - naujienų portalui DELFI savo požiūrį atskleidė R. Zabarauskas.

Nors filmo istorija išgalvota, tačiau itin susijusi ir su paties režisieriaus gyvenimu. Siužetas pasakoja apie kino režisierių, padedantį pabėgti į užsienį savo aktorei draugei, kuri nužudė savo motiną ir pavogė jos pinigus. Į kelionę režisierius pasiima ir savo meksikietį vaikiną Carlos. „Filmas apie išgalvotą mane patį. Manau, kad moku atskirti kiną nuo gyvenimo, tačiau šiuo filmu šiuos dalykus labai supainiojau. Juo grįžtu į asmenines temas, stilistiką. Kiekvienas žiūrėdamas filmą „Nuo Lietuvos nepabėgsi“ pats galės nuspręsti kiek jame yra autobiografijos“, - apie gyvenimo ir kūrybos santykį kalbėjo režisierius.

Menininkas ne tik režisavo šį filmą, bet ir pats parašė jam scenarijų, truputį daugiau nei prieš metus apsilankęs Portugalijoje, meno rezidencijoje, kuriai vadovauja D. Kolomyckis su savo vaikinu. O šiemet jau toje pačioje vietoje jie repetavo filmą. Pagrindinio vaidmens išpildymui pasirinkti patį Denisą, režisierius ilgai nedvejojo. „Kažkaip labai natūraliai pradėjau galvoti apie jį. Denisas taip pat arogantiškas, gėjus ir dar menininkas“ – apie vienijančias savybes juokavo R. Zabarauskas.
 Filme netrūks ir intriguojančių sekso scenų. Pasak režisieriaus jų bus dvi: tarp vyrų, ir tarp Irinos ir Adrian. „Sekso scenos yra labai gražios. Jas visada labai sunku padaryti, tačiau man kuo toliau tuo labiau norisi joms skirti daugiau dėmesio ir padaryti kuo geriau. Tokios scenos progresuoja mano filmuose ir kas kartą darosi vis ilgesnės“ – naujienų portalui DELFI kalbėjo režisierius.
Nors filmavimo metu netrūko ir smagių akimirkų, o bendra atmosfera džiugino savo šiltumu, tačiau aikštelėje būta ir nelaimių. Vienos scenos filmavimo metu, pagrindinio vaidmens aktorė I. Lavrinovič susilaužė delnikaulį. Tačiau trauma nesutrukdė tęsti filmavimų ir visos scenos buvo atliktos puikiai. „Visi komandos nariai mane labai saugojo ir rūpinosi“, - apie filmavimo etapą po traumos sakė aktorė.

Visi trys pagrindiniai filmo aktoriai gyvena ne Lietuvoje. D. Kolomyckis – Portugalijoje, A.Escobaras – Meksikoje, o I. Lavrinovič – Belgijoje. Todėl tik pasibaigus filmavimui menininkai keliaus atgal į savo namus. Paklaustas kokiomis nuotaikomis šiuo metu gyvena, pagrindinis aktorius D. Kolomyckis teigė: „Aš jau noriu kuo greičiau važiuoti į Portugaliją, nes pavargau nuo tokio oro ir visų aistrų. Čia gera kai turi darbo, bet jei jo neturi, tai labai greitai gali susirgti depresija. Tačiau, kad ir kaip čia kartais bebūtų sunku, tačiau čia aš žinau visas plyteles ir gatveles Vilniaus senamiestyje, turiu daugybę draugų. Mes esame tokie mažyčiai ir esame arti vienas kito, šito tikrai labai pasiilgstu gyvendamas užsienyje“. Paklaustas ar nejaučia slegiančios atmosferos ir ar pats neketina pasekti draugų pėdomis ir emigruoti, jau kitais metais pasirodysiančio filmo režisierius R. Zabarauskas, teigė: „Nors aš nesusiduriu su buitine homofobija, bet vistiek jaučiu jos pasėkmes. Apskritai daug žmonių emigruoja dėl bendros slegiančios aplinkos, pagarbos vienas kitam stokos, ir net ne dėl ekonominių priežasčių. Aš nuolat galvoju apie emigraciją, bet tada suprantu, kad nuo Lietuvos nepabėgsiu“.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (109)