1943 m. pirmąją Kalėdų dieną įvykęs žydų pabėgimas iš Kauno IX forto yra žinomas visame pasaulyje kaip vienintelis masinis pabėgimas iš koncentracijos stovyklos.

Tikrais faktais pagrįsta dokumentinė istorija, simboliniu pavadinimu "Paskutinis liudininkas", gegužės mėnesį buvo filmuojama Kauno IX forte - masinių žudynių vietoje, kur nacių okupacijos metais buvo nužudyta daugiau kaip 30 tūkstančių žydų. Pasak filmo kūrėjų, juostos pavadinimas buvo pasirinktas neatsitiktinai - atkuriant istorines akimirkas dalyvavo per pabėgimą su kitais 63 kaliniais išsigelbėjęs ir vienintelis iki šių dienų išgyvenęs liudininkas Aleksas Feitelsonas.

"Paskutinis liudininkas" iš visų tikrais dokumentiniais faktais grįstų kino projektų išsiskiria pagrindine idėja - iš filmavimo metu padarytų nuotraukų, tarsi iš mažų dėlionės gabaliukų, bus sudėta viena didžiulė nuotraukų mozaika. Kitaip tariant, norima sudėti milžinišką nuotrauką, kurioje žiūrovas visą pabėgimo istoriją matytų vienu metu vienoje vietoje.

Analogo neturinčio pabėgimo filmavimas buvo fotografuojamas IX forto teritorijoje nuo 14 metrų aukščio bokštelio, naudojant specialią fotokamerą. Unikalios nuotraukos dydis žada būti išties įspūdingas - 2 m x 2 m. Pirmą kartą originali nuotrauka bus eksponuojama šių metų pabaigoje Sankt Peterburge, Liudviko muziejuje. Ten pat vyks ir filmo "Paskutinis liudininkas" premjera.

Vokiečių menininkui kartu su 45 žmonių komanda iš Lietuvos kino studijos įgyvendinti šį projektą padėjo ir žymus lenkų dizaineris Waldemaras Pokromski, dalyvavęs kuriant tokius jau visame pasaulyje išgarsėjusius filmus kaip Romano Polanskio "Pianistas", Stiveno Spilbergo "Šindlerio sąrašas" ir kt.

Pasak LKS direktoriaus Ramūno Škiko, "Paskutinis liudininkas" - ne vienintelis LKS ir užsienio šalių režisierių įgyvendinamas projektas. "Šiomis dienomis Didžiosios Britanijos BBC televizijos kompanijos užsakymu, bendradarbiaujant LKS ir "Baltijos filmų paslaugomis", pradėta filmuoti viena iš dokumentinių filmų ciklo "Gyvi liudininkai" dalių "Černobylis", - pasakoja R. Škikas.

Gegužės viduryje Lietuvos kino studijoje taip pat pradėtas filmuoti istorinis keturių dalių televizijos serialas apie Anglijos karalienę Elžbietą I. Ši XVI a. istorinė drama kuriama britų kompanijos "Company Pictures" užsakymu, o pagrindinius vaidmenis joje atlieka pasaulinio garso aktoriai Helena Mirren bei Jeremy Ironsas".

LKS vadovo teigimu, panašūs projektai kartu su užsienio šalių kolegomis bus įgyvendinami ir ateityje. Jau kitą savaitę į Lietuvą atvyksta garsios nepriklausomos prodiuserinės kompanijos "Gardner films Int." atstovai, kurie "History" kanalo užsakymu pradės filmuoti dviejų dalių meninės dokumentikos filmą apie viduramžių Ispaniją. Pirmoji dalis vadinsis "Barbarai II", antroji - "Musulmoniškoji Ispanija".

Šaltinis
Be raštiško ELTA sutikimo šios naujienos tekstą kopijuoti draudžiama.
ELTA
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją