Apvaisintojas (The Inseminator)

Režisierius – Kim Quy Bui
Šalis – Vietnamas
Metai – 2014

Pagyvenęs kaimietis Bojus jaučia gyvenimo pabaigą, bet vis dar tikisi, kad psichinę negalią turinčiam sūnui pavyks pratęsti giminę. Atskirtoje nuo civilizacijos kalnų sodyboje jis dalijasi patirtimi, kaip suvilioti moterį, susirasti tinkamą žmoną ir ką po to su ja daryti. Tačiau visi bandymai nueina perniek. Į meilės turgų reguliariai siunčiamas jaunuolis vis pareina namo vienas ir nuogas, nes netiksliai suprato užduotį. Nesėkmingos nuotakos paieškos tėvą privedė net prie beprotybės slenksčio. Netekęs kantrybės jis ryžtasi prašyti, kad vedybų laukianti gražuolė duktė pasiaukotų dėl brolio ir šeimos.

Duktė (Daughter)

Režisierė – Afia Nathaniel
Šalis – Pakistanas, JAV, Norvegija
Metai – 2014

Pakistano kalnų kaimelyje gyvenančią jauną mamą nedėkingos aplinkybės priverčia ryžtis radikaliam sprendimui. Ji labiausiai bijojo, kad sutuoktinis neištekintų jaunos dukrelės. Bet dešimtmetė mergaitė jau pažadėta senam sukilėlių genties vadui, kad šis nutrauktų kruviną nesantaiką ir nustotų žudyti šeimos giminaičius. Suplanuotų vedybų rytą Ala Raki nutaria bėgti iš namų, kad tik apsaugotų vienturtę dukterį. Moteris supranta, kad išduoto sutuoktinio šeima ir supykusio genties vado pasiųsti žmonės persekios ją, trokšdami keršto. Ala Raki įsiprašo į geraširdžio Sohailo sunkvežimį. Atsitiktinai sustabdytam vairuotojui ši pagalba irgi gali kainuoti gyvybę. Jų tikslas - kuo greičiau nuvažiuoti iki didesnio miesto Lahoro, kur bus lengviau pasislėpti nuo persekiotojų.

Gėlės (Flowers)

Režisieriai – Jon GarañoJose, Mari Goenaga
Šalis – Ispanija
Metai – 2014

Laimingai susituokusios Anos gyvenime atsiranda romantiška paslaptis – jai kažkas reguliariai ima siųsti puokštę gėlių. Šis ritualas kartojasi kiekvieną savaitę. Visuomet ketvirtadienį, vakare po darbo. Ana žino, kad pavydus vyras Anderis taip nesielgtų. Tai reiškia, kad gėles nuperka ir atsiunčia anoniminis gerbėjas. Skaudžios netekties paveiktą Lurdos ir jos anytos Terės kasdienybę taip pat praskaidrina mįslingai atsirandančios gėlės. Kiekvieną savaitę maždaug tuo pačiu laiku ir nepaisant permainingų oro sąlygų nežinomas žmogus atveža ir palieka puokštę gėlių, taip pagerbdamas jam svarbaus pažįstamojo atminimą.
„Kino pavasario” žiūrovų pamėgtos dramos „Per 80 dienų” režisierių duetas iš Baskų krašto grįžta į Vilnių po ketverių metų su nuoširdžia istorija apie tris stiprias moteris, gėlių galią ir tris gyvenimus, kuriuos pakeičia paprasčiausia puokštė.

Gyvenimas akvariume (Life in a Fishbowl)

Režisierius – Baldvin Zophoníasson
Šalys: Islandija, Suomija, Švedija, Čekija
Metai – 2014

Vieniša mama nebegali išgyventi iš kuklios vaikų darželio auklėtojos algos, tad jauna moteris nusprendžia intymiai aptarnauti turtingesnius verslininkus. Po skyrybų su žmona ir dukters mirties talentingas rašytojas nugrimzta į alkoholio liūną, bet bando iš jo kapstytis ir susigrąžinti šlovę ką tik išleistu nauju romanu, kurį redaktorius vadina pačiu geriausiu jo kūriniu. Traumą gavęs perspektyvus futbolininkas sportininko karjerą pakeičia į solidžiai apmokamą darbą banke, kur egzistuoja savotiškos taisyklės.
Trys skirtingi ir nepažįstami žmonės. Trys provokuojančios istorijos. Trys netikėtai susipinantys likimai. Trys Islandijos visuomenės portretai prieš pat nesustabdomai artėjančią finansų krizę.

Grybai (Los Hongos)

Režisierius – Oscar Ruiz Navia
Šalys: Kolumbija, Prancūzija, Vokietija, Argentina
Metai – 2014

Maištingos sielos jaunuolis Rasas dienomis dirba statybose, o naktimis apipurškia meniškais grafičiais apylinkės pastatų sienas. Norėdamas pagaliau užbaigti įspūdingą piešinį ant didžiulės sienos, Rasas pavagia dažų ir netenka darbo. Be skatiko kišenėje jis išsitraukia riedlentę ir važinėjasi Kalio miesto gatvėmis, ieškodamas talentingo grafičių dailininko Kalvino, kuris studijavo dailę. Dviese jie prisijungia prie nelegaliai susiformavusios muzikantų, dailininkų ir jaunų revoliucionierių grupuotės, įkūrusios partizaninį grafičių judėjimą.

Ji prarado kontrolę (She's Lost Control)

Režisierė – Anja Marquardt
Šalis – JAV
Metai – 2014

Latvių kilmės amerikietė Brooke Bloom (geriausia aktorė 2014 m. Salonikų kino festivalyje) vaidina niujorkietę Roną, teikiančią sekso pamokas už atlygį. Ji moko drovius vyrus intymumo paslapčių. Tačiau būtent intymumo trūksta Ronos asmeniniame gyvenime. Jauna ir patraukli moteris jaučiasi vieniša, turi vos kelis draugus ir tik retkarčiais telefonu bendrauja su broliu, reikalaujančiu vis daugiau pagalbos sunkiai sergančiai mamai. Vieną dieną pas Roną pasibeldžia naujas klientas Džonis, kuris beveik nereaguoja į jos ištobulintus intymius pratimus. Nejučiomis moteris peržengia pačios suformuluotas profesionalumo ribas ir norėdama padėti Džoniui nueina per toli. Ji praranda kontrolę ir įsimyli, o to mažiausiai norėjo.

Jos vietoje (In Her Place)

Režisierius – Albert Shin
Šalis – Kanada, Pietų Korėja
Metai – 2014

Turtingai korėjiečių šeimai niekaip nesiseka susilaukti kūdikio natūraliu būdu. Jie nusprendžia nusipirkti negimusį kūdikį, bet nutaria tai nuslėpti nuo artimųjų ir draugų. Šeima susiranda provincijoje vargingai gyvenančią ir neplanuotai pastojusią paauglę, kurios nesantuokinis nėštumas užtraukė gėdą jos motinai. Tad nenuostabu, kad pastaroji išgirdusi viliojantį pasiūlymą nusprendžia užsidirbti. Pasiturinti moteris (geriausia aktore Abu Dabio kino festivalyje pripažinta Yoon Da-kyung) lieka gyventi specialiai įrengtame kambaryje ir kantriai laukia gimsiančio kūdikio. O būsimoji mama jaučia, kad kiekvienas jos žingsnis akylai stebimas, tad sąmoningai elgiasi vis keisčiau. Atmosfera vienkiemyje dar labiau įkaista, kai čia paslapčiomis ima lankytis tikrasis būsimojo vaiko tėvas.

Kiek valandų tavo pasaulyje? (What's the Time in Your World?)

Režisierius – Safi Yazdanian
Šalis – Iranas
Metai – 2014

20 metų pragyvenusi Prancūzijoje moteris nusprendžia sugrįžti į Iraną. Goli atskrenda į šalies šiaurėje esantį gimtąjį Rašto miestą. Pas moterį vis užsuka rėmelius paveikslams gaminantis Farhadas. Panašu, kad vyras labai gerai ją pažįsta ir daug apie ją žino. Tačiau Goli absoliučiai nieko neprisimena apie Farhadą.
FIPRESCI kino kritikų asociacijos prizu kaip geriausias filmas 2014 m. Busano kino festivalyje apdovanota ši poetinė drama prieš europinę premjerą apkeliavo Keralą, Bombėjų ir San Paulą. Pagrindinius vaidmenis atlieka kultinio filmo „Išsiskyrimas” aktorė Leila Hatami ir jos sutuoktinis Ali Mosaffa (2013 m. „Kino pavasaryje” rodyto filmo „Paskutinis žingsnis” režisierius).

Mardanas (Mardan)

Režisierius – Batin Ghobadi
Šalis – Kurdistanas
Metai – 2014

Dažno „Kino pavasario” ekranų svečio Bahmano Ghobadi („Vėžliukas moka skraidyti”, „Pusmėnulis”, „Raganosių sezonas”) brolis Batinas nuostabios gamtos Kurdistano regione vaizduoja policijos inspektorių Mardaną, kurio sąžinę graužia šiurpūs vaikystės prisiminimai.
Paslaptingai dingsta nemažai grynų pinigų turėjęs jaunas vyras. Tunelio statybose dirbusio Morado žmona įtaria išdavystę. Ji mano, kad mylimajam spąstus paspendė jį gerai pažinoję asmenys. Gandais, sąmokslo teorijomis apipintą nusikaltimą tirti paskiriamas policininkas Mardanas. Pirmiausiai jis nutaria apklausti pareiškimą atnešusią Leilą ir jos sūnų Kurdu, kuris tikriausiai matė daugiau negu pasako. Neplanuotas sugrįžimas į pažįstamas vietas Mardanui sugrąžina praeities košmarus. Detektyvinį galvosūkį komplikuoja pamažu užgimstantys jausmai Leilai.

Melburnas (Melbourne)

Režisierius – Nima Javidi
Šalis – Iranas
Metai – 2014

Šiandien Amiras ir Sara turi išvykti iš Teherano. Jaunos poros laukia naujas ir šviesesnis gyvenimas saulėtame Australijos pajūrio mieste, kur sužadėtiniai planuoja tęsti studijas. Kelionę į Melburną jie planavo du mėnesius ir skuba sutvarkyti svarbius bei neužbaigtus reikalus iki vakarinio skrydžio: dar reikia sutvarkyti dviejų kambarių butą, perduoti baldus lombardo brokeriui, susikrauti lagaminus, pasitikrinti dokumentus ir t.t. Sara netgi sutinka prižiūrėti trumpai išlėkusio kaimyno kūdikį, tačiau šis geranoriškas gestas apvers poros gyvenimą aukštyn kojomis.

Mergina naktį namo grįžta viena (A Girl Walks Home Alone at Night)

Režisierė – Ana Lily Amirpour
Šalis – Iranas, JAV
Metai – 2014

Blogame mieste pradeda dėtis keisti dalykai. Išgalvotoje Irano vaiduoklių sostinėje glaudžiasi prostitutės, narkomanai, alkoholikai, suteneriai ir kitos paklydusios sielos. Čia klesti ištvirkimas. Gyventojus paslapčia persekioja vardo neturinti graži, vieniša vampyrė, dievinanti naktinius pasivažinėjimus riedlente ir mėgstanti klausytis geros muzikos. Kai mergina sutinka vaikiną, istorija pakrypsta nenuspėjama linkme.
„Pirmuoju Irano vampyrišku vesternu” tituluojamas nespalvotas romantiškas siaubo trileris sužibėjo 2014 m. Sandanso kino festivalyje, o metų pabaigoje gavo tris nominacijas svarbiausiuose JAV nepriklausomo kino apdovanojimuose „Independent Spirit”.

Naujienų medžiotojas (Nightcrawle)

Režisierius – Dan Gilroy
Šalis – JAV
Metai – 2014

Lu Blūmas (Jake Gyllenhaal) vienišas smulkus vagišius. Vieną naktį jis patenka į nusikaltimo vietą ir stebi, kaip čia dirba naujienų medžiotojai žurnalistai. Jis nusiperka pigią videokamerą, policijos radijo skaitytuvą ir pradeda medžioklę pats. Autoavarijos, vagysčių aukos – viskas yra žaidimo dalis. Bet konkurencija didelė: Džo Loderis šiame lauke senas vilkas, turintis kontaktų tarp policininkų bei patikimą naujienų pirkėją vietinėje televizijoje. Tačiau Lu turi geresnę uoslę kraujui. Jis atkakliai ieško kuo labiau šokiruojančių scenų. Pasirodo, kad Lu turi ir menininko akį: jei nelaimės scena nepakankamai iškalbinga, jis padarys viską, kad nelaimė atrodytų kuo tragiškiau.

Nulis motyvacijos (Zero Motivation)

Režisierė – Talya Lavie
Šalis – Izraelis, Prancūzija
Metai – 2014

Zohar ir Dafi yra geriausios draugės, atliekančios karinę tarnybą armijos administracijoje. Jos dega pavydu kitoms būrio kolegėms ir dažniausiai leidžia laiką žaisdamos kompiuterinius žaidimus. Dafi nori kuo skubesnio perkėlimo iš nepakenčiamos ir nuobodžios bazės į išsvajotą Tel Avivo skyrių, kur patenka geriausios, stropiausios ir labiausiai nusipelniusios karininkės. Tuo tarpu Zohar nesvarbi vieta, į kurią dabar ją nubloškė likimas. Jos svarbiausias rūpestis - prarasti nekaltybę. Zohar netgi nusižiūrėjo kandidatą, bet drovisi prie jo prieiti. Išgirdusi apie Dafi svajones ir išsigandusi likti viena, Zohar daro viską, kad geriausia draugė niekur neišvyktų. Tačiau aukštesnio rango pareigūnei Ramai šių skyrybų idėja visai patinka. Juosta tapo lankomiausiu Izraelio filmu 2014 m.

Prieglobstis (Shelter)

Režisierius – Paul Bettany
Šalis – JAV
Metai – 2014

Hana gyvenime padarė baisių dalykų, tačiau neprarado vilties, kad aplankys šviesesnės dienos. Bet moteris įniko į narkotikus ir vis ieško prieglobsčio atšiauriose Niujorko gatvėse. Tahiras taip pat padarė baisių klaidų, tačiau apie savo praeitį kalba mažai. Jie susipažįsta Manhetene, bet tai liūdna meilės istorija. Prieglobstį jie randa vienas kito glėbyje ir bando palaikyti vienas kitą kiekviename žingsnyje, nes dideliame mieste tyko daug pavojų. Hana ir Tahiras bando būti pora, bet, pasirodo, tai gana sunku. Tačiau Hanai reikia Tahiro, kad šis padėtų atsikratyti žalingo įpročio ir susigrąžinti prarastą gyvenimą.

Saulėtekis (Sunrise)

Režisierius – Partho Sen-Gupta
Šalis – Indija, Prancūzija
Metai – 2014

Policijos inspektorius Jošis („Pi gyvenimas” aktorius Adilas Hussainas) desperatiškai ieško prieš 10 metų dingusios dukters Arunos. Tą liūdną dieną šešiametė mergaitė negrįžo namo iš mokyklos. Apatiškai reaguojanti Bombėjaus policija iki šiol nesugebėjo ištirti nusikaltimo. Sutemus Jošis atlieka privatų detektyvinį tyrimą. Jo dėmesį patraukia įtartinas restoranas pavadinimu „Rojus”, bet čia nepavyksta atrasti jokių įkalčių vaikų prekyba. Tačiau vėl pagrobiama šešiametė Naina. Jošio inicijuotas reidas vėl baigiasi nesėkme, nes informaciją laiku gavusios prostitutės vaikus paslepia. Netrukus inspektoriaus akiratyje atsiduria žiauriai sumuštas šešiolikmetis Babu, tačiau jis neatsako į rūpimus klausimus. Vis dėlto Jošis nujaučia, kad visi šie įvykiai susiję ir po jais slepiasi ieškomas nusikaltėlis.

Sivas (Sivas)

Režisierius – Kaan Müjdeci
Šalis – Turkija, Vokietija
Metai – 2014

Mažame ir skurdžiame Rytų Turkijos kaime vienuolikmetis Aslanas slapta myli žavingą bendraklasę Aisę, kuri mokyklos spektaklyje „Snieguolė ir septyni nykštukai” vaidina princesę. Berniukas nusprendžia siekti princo vaidmens ir taip atkreipti merginos dėmesį. Aslano planai subliūkšta, kai trokštamas vaidmuo atitenka kaimo mero sūnui Osmanui.
Nykštuko vaidmenimi nusivylęs berniukas praleidinėja pamokas, bet greitai atranda kitą būdą patinkančios mergaitės viliojimui. Jis priglaudžia nelegalioms šunų kovoms treniruotą keturkojį Sivą. Aslano rūpestingai prižiūrimas ir globojamas Sivas išsilaižo žaizdas ir vėl atsistoja ant kojų. Tarp berniuko ir kovinio aviganio užsimezga neeilinė draugystė. Aslanas veda Sivą į mūšio lauką. Šuo laimi vieną dvikovą po kitos ir sudomina kaimo merą, kuris pasiūlo apmokėti kelionę į nelegaliai organizuojamą komercinį šunų kautynių čempionatą.

Šviesaplaukiai (Güeros)

Režisierius – Alonso Ruiz Palacios
Šalis – Meksika
Metai – 2014

Iš daugiaaukščio išmetamas maišelis su vandeniu. Nenuoramai paaugliui Tomasui - tai smagus pokštas. Bet kai šlapia bomba nukrenta ant vežimėlio su kūdikiu, neklaužados mamai darosi nebejuokinga. Praradusi kantrybę moteris ištremia sūnų iš namų pas vyresnį brolį Federiko. Šis protestuoja prieš universiteto studentų suorganizuotą streiką ir šiaip užsiima niekais. Feteriko išblaško Tomaso atsivežta garsiajuostė, kurią paliko brolių tėvas-melomanas. Joje įrašytos muzikos autorius Epigmenio Cruzas kadaise iš pelenų bandė prikelti Meksikos roką. Legendose teigiama, kad paslaptingojo rokerio melodijos pravirkdė net patį Bobą Dylaną. Keistuoliai maištininkai atsitiktinai perskaito laikraštyje, kad dievukas guli vienoje Meksiko ligoninėje visų pamirštas. Trokšdami atiduoti deramą pagarbą vis dar gyvam veteranui, Sombra, Tomasas ir Santosas pasirengia neįtikėtinam ir muzikaliam nuotykiui.

Žiaurumas (Violent)

Režisierius – Andrew Huculiak
Šalis – Kanada, Norvegija
Metai – 2014

Kanados roko grupės „We Are the City” būgnininko debiutas kino režisūroje siejasi su įrašytu nauju albumu tuo pačiu pavadinimu. Filmo garso takelyje skamba grupės dainų muzikiniai motyvai. Veiksmas vyksta Bergene, Norvegijoje. Prieš pat patirdama tragišką įvykį ir seniai svajojusi ištrūkti iš mažo provincijos miestelio rutinos, jauna mergina Dagnė prisimena penkis labiausiai ją mylėjusius žmones.
Užburiančios atmosferos siurrealaus muzikinį filmą sudaro penkios dalys, pavadintos svarbiausių asmenų Dagnės gyvenime vardais ir atskleidžiančios nežinomas pagrindinės veikėjos charakterio subtilybes.

Filmą rodė Karlovi Varų, San Sebastiano, Vankuverio kino festivaliai. Kūrinys pateko į Toronto kino festivalio iniciatyva sudarytą geriausių 2014 m. Kanados filmų dešimtuką.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (62)