Pagrindinis AKA apdovanojimas “Kino ruporas 2014” skirtas prodiuserei Marijai Razgutei už lietuviškų trumpametražių filmų “Triukšmadarys” ir “Šuns dienos” sklaidą tarptautiniuose renginiuose, už trumpametražio kino populiarinimą Lietuvoje. Ši jauna prodiuserė jau kelis metus išlieka savo kartos lydere tarp trumpametražio kino gamintojų. Šįmet M. Razgutės („Čiobreliai“) prodiusuotas Karolio Kaupinio filmas “Triukšmadarys” pateko į prestižinio Lokarno tarptautinio festivalio konkursinę programą “Pardi di domani” (“Rytojaus leopardai”), Rygos festivalyje “2Annas” pelnė apdovanojimą už geriausią Baltijos šalių vaidybinį trumpametražį filmą, buvo įtrauktas į tarptautines konkursines Kotbuso, Salonikų, Lidso festivalių programas, o režisierės Ievos Veiverytės trumpametražis filmas „Šuns dienos” buvo pakviestas į vieno garbingiausių ir seniausių pasaulyje tarptautinio Tamperės festivalio, Tel Avivo festivalio ir kt. konkursines programas.

“Sukurti filmą - pusė darbo, kita pusė - rasti norinčių jį pažiūrėti. Galbūt trumpametražiai ir dulkėtų filmotekose, bet atėjo jauna, energinga kino prodiuserių karta, kuri be baimės, kartais net agresyviai - gerąja to žodžio prasme - pramuša “sienas” tarp trumpametražių filmų ir žiūrovų. Marija Razgutė yra tarp tų energingų žmonių, radusių nišą šiam formatui - ne tik populiarindama savo prodiusuotus filmus, bet ir būdama viena “Vilniaus kino šortų” rengėja. Paaiškėjo, kad mūsų jaunųjų trumpos istorijos kartais įdomesnės už ilgametražius filmus, režisieriai nestokoja idėjų, fantazijos, profesionalumo”, - sako žiuri komisijos pirmininkė kino kritikė, TV apžvalgininkė Izolda Keidošiūtė.

Už kino sklaidą įteikti ir du AKA diplomai. Vienas jų atiteko studijai “Nominum” - už edukacinio istorinio kino projekto “Radviliada” sėkmingą sklaidą Lietuvoje. Ramunės Rakauskaitės režisuoto švietėjiško, kviečiančio gilintis į istoriją ir nepasiduoti stereotipams filmo “Radviliada” platinimo rezultatai pranoko lūkesčius didžia dalimi dėl to, kad studija “Nominum” ir jos vadovas režisierius, prodiuseris Arūnas Matelis studijoje sukurtiems filmams geba rasti kelius, kuriais jie pasiekia žiūrovus. „Radviliada” (virš 9 tūkst. žiūrovų) yra trečias pagal lankomumą lietuvių kurtas dokumentinis filmas nepriklausomos Lietuvos istorijoje, nusileidžiantis tik Arūno Matelio „Prieš parskrendant į Žemę“ (virš 22 tūkst. žiūrovų) ir Andriaus Lekavičiaus „Mes už Lietuvą“ (apie 14 tūkst. žiūrovų).

Antru diplomu apdovanoti Vilniaus kino festivalio “Kino pavasaris” organizatoriai už nuolatinį pasaulio lietuvių kino kūrybos populiarinimą Lietuvoje. Festivalis jau kelis metus rengia specialią programą “Lietuviai svetur”, supažindinančią su pasaulio lietuvių filmais, “Kino pavasario” platinama JAV gyvenančios Linos Plioplytės juosta “Amžinai stilingos” sulaukė ypatingo dėmesio. Vienu didžiausių įvykių šiųmetiniame kino teatrų repertuare tapo “Kino pavasaryje” kelionę pas Lietuvos žiūrovus pradėjęs Vinco Sruoginio, Jono Ohmano ir Marko Johnstono filmas “Nematomas frontas”, pasakojantis apie Lietuvos partizaną Juozą Lukšą - Daumantą ir lietuvių pokario kovas su sovietais.

Apdovanojimui „Kino ruporas 2014“ taip pat buvo nominuota filmų „Neeuklidinė geometrija“ (rež. S. Jakaitė, S. Masteikaitė, „Nerutina“) ir „Ekskursantė“ (rež. A. Juzėnas, „Cinemark“) sklaida užsienio renginiuose, „Meno avilys“, šįmet pristatatęs lietuviškos dokumentikos klasiką užsienyje.

Nominantai ir laureatai yra renkami iš visų Lietuvos kino industrijos dalyvių. Pagal apdovanojimo nuostatus tas pats kino industrijos dalyvis du kartus iš eilės gali būti apdovanojamas, bet tik už skirtingų kūrinių sklaidą ar veiklą. 2012 metais AKA apdovanojimai buvo įteikti už filmų „Aurora“ (rež. K. Buožytė, „Tremora“), „UB Lama“ (rež. E. Vertelytė, „Nominum“), 2013 metais - už filmų „Tėvas“ (rež. M. Sargsyanas, „Just a moment“), „Pokalbiai rimtomis temomis“ (rež. G. Beinoriūtė, “Monoklis“), „Liza, namo!“ (rež. O. Buraja), „Lošėjas“ (rež. I. Jonynas, Uljanos Kim studija) sklaidą.
AKA apdovanojimų ceremonija tradiciškai vyko režisieriaus Šarūno Barto studijoje “Kinema”, vakaro svečiams koncertavo pianistas Giedrius Nakas, kontrabosu grojo Dovydas Mindaugas Buivydas. Nominantai buvo apdovanonoti Vilniaus grafikos meno centro “Kairė – dešinė” menininkų Kęstučio Grigaliūno, Birutės Zuokaitytės ir Eglės Kuckaitės grafikos darbais. “Kino ruporo” apdovanojimą kūrė skulptorius Jonas Aničas.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (1)