Festivalio atidaryme apsilankė Seimo nariai Remigijus Šimašius, Julius Sabatauskas, Gintaras Steponavičius, Algirdas Sysas ir Arminas Lydeka. Taip pat – Švedijos Ambasadorė Cecilia Ruthström-Ruin, Danijos ambasadorius Jørgen Molde bei Ispanijos ambasadorius Emilio Fernándezo-Castaño.

„Nepatogaus kino“ starto nepraleido žinomi visuomenininkai - lyčių lygybės ekspertė Margarita Jankauskaitė, „Transparency International Lietuva“ vadovas Sergejus Muravjovas, LGBT teisių aktyvistas, režisierius Romas Zabarauskas, Lietuvos gėjų lygos vadovas Vladimiras Simonko ir kiti. Atidaryme taip pat dalyvavo savo filmus festivalyje pristatantys svečiai – filmo „Sugrįžimas į Homsą“ prodiuseris Orwa Nyrabia, filmo „Galutinė stotis“ režisierė Julie Shles, viena iš filmo „Euromaidanas. Juodraštis“ autorių Katerina Gornostaj bei filmą „Pietūs Lipovkėje“ pristatantis Linas Mikuta.

„Šių metų festivalis yra ypatingas: daugiau nei penkiasdešimt filmų, pirmą kartą rengiama konkursinė programa – tai didelis festivalio žingsnis į priekį“, - atidarydamas „Nepatogų kiną“ sakė jo direktorius Gediminas Andriukaitis. Kartu jis padėkojo festivalio parneriams, be kurių ši kino šventė nebūtų įmanoma – Užsienio reikalų ministerijos Vystymo bendradarbiavimo projektų programai, Lietuvos kultūros tarybai, ilgamečiui festivalio partneriui - Jungtinių Amerikos Valstijų ambasadai ir kitiems.

„Nepatogus kinas“ - tai ne vien filmų peržiūros, jame bus ir gausybė renginių: diskutuosime apie žmogaus reprodukcines teises, lytinį švietimą, smurtą šeimoje, Rusijos perspektyvas tapti demokratine valstybe, apie tai, kaip atrodys Ukraina 2015 metų pasaulio žemėlapyje ir kalbėsime apie pasaulio atstumtuosius – dalitus. Kita festivalio diskusijų tema - Vilniaus planavimas ir visuomenės įtraukimas į miesto viešųjų erdvių planavimą. Galėsite stebėti ir parodas: kino centre „Skalvija“ – nuotraukų paroda „Rusijos teismas”, skirta Bolotnaja bylai, o „Gėlių paviljone“ – paroda apie viešąsias Vilniaus erdves“, - numatomus renginius vardino festivalio renginių koordinatorė Birutė Sabatauskaitė. Anot jos, šiemet festivalis gausus ne tik renginiais, bet ir svečiais – kino kūrėjais iš užsienio, kurių bus net penkiolika.

„Nepatogaus kino“ atidarymo seansui buvo pasirinkta austrų režisieriaus, Oskaro nominanto Huberto Sauperio naujausias filmas „Atvykstam su taika“, pasakojantis apie pilietinio karo bei didžiųjų valstybių galios žaidimų draskomą Sudaną.

Tarptautinis dokumentinių filmų festivalis „Nepatogus kinas“ Vilniuje vyks spalio 22–30 d., kino teatruose „Pasaka“, „Skalvija“ ir „Multikino“. Lapkričio pradžioje dalis festivalio programos keliaus į Kauną, Klaipėdą, Šiaulius, Panevėžį, Marijampolę, Alytų ir Anykščius. Į visus festivalio seansus žiūrovai gali patekti patys nusprendę, kiek verta mokėti už bilietą (įėjimas – bent vienas centas).

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, tradicinėse žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
DELFI
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją