KTU Tarptautinio semiotikos instituto (ISI) vadovo D. Martinelli teigimu, nuo pat 1878-ųjų, kai Eadweardas Muybridge‘as sukonstravo šiuolaikinio vaizdo projektoriaus prototipą ir nufilmavo šuoliuojantį žirgą, gyvūnai ir kinas yra neatsiejamai susiję. Gyvūnai kuria pagrindinius ir šalutinius vaidmenis, įkūnija simbolius ir stereotipus, alegorijas ir tabu, mitus ir prietarus.

Tarptautinio Kauno kino festivalio metu naująją savo knygą „Lights, Camera, Bark!“ pristačiusio garsaus semiotiko nuomone, gyvūnai kine įstabūs tuo, kad jie yra patys „lanksčiausi“ personažai, galintys vaidinti bet ką.

„Labiausiai žavintis dalykas, kai kalbame apie gyvūnus kine, yra jų plačios aktorystės galimybės. Priklausomai nuo konteksto ir poreikių, jie iš esmės gali vaidinti bet kokį vaidmenį, atliepdami žmogiškąsias emocijas ir jausmus. Jei istorijai reikia pačios natūraliausios ir tyriausios esybės, tokią gali sukurti tik gyvūnas. Jei kas nors nori pasakoti apie gamtą apskritai, gyvūnas gali būti jos sinekdocha. Jei norime, gyvūną kine galime prakalbinti, suteikti jam išskirtinių, žmogui nebūdingų gebėjimų. Kinematografiniu požiūriu, gyvūnų potencialas yra milžiniškas“, – sako KTU ISI vadovas.

Knygoje tyrinėjama ir kaip filmuose atsispindi žmogaus ir gyvūno giminiškumas, žmogaus antropocentrizmas. Šis aspektas, D. Martinelli manymu, galėtų sudominti ir gyvūnų teisių gynėjus.

Nors „Lights, Camera, Bark!“ yra akademinė knygą, ji skirta ne tik akademinei, bet ir plačiajai bendruomenei.

„Mano požiūriu, „rimtos“ knygos turėtų būti suprantamos kiekvienam. Todėl stengiuosi rašyti ne sausu akademiniu, o neformaliu stiliumi, plačiajai auditorijai suprantamais faktais pagrįsti argumentus, man nesvetimas humoras“, – teigia D. Martinelli.

Akademinės ir populiariosios literatūros atskirčiai besipriešinantis KTU profesorius stengiasi lygiuotis į pasaulinio lygio meistrus mokslininkus ir rašytojus, tokius kaip Umberto Eco ar Rolandas Barthesas.

„Lights, Camera, Bark!“ yra 7-oji Dario Martinelli knyga, šiuo metu pristatinėjama JAV. Italas yra daugiau nei 100 mokslinių straipsnių bei studijų autorius. 2006-aisiais Italijos Respublika mokslininką apdovanojo ordinu už indėlį į italų kultūrą.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją