Daugiausiai – šešis - „Sidabrinės gervės“ apdovanojimus pelniusi kino juosta jau buvo rodyta festivalyje „Kino pavasaris“ konkursinėje programoje „Nauja Europa – nauji veidai“. Filmas sulaukė didžiulio pasisekimo, visi bilietai į seansus buvo išpirkti iš anksto.

Vasarį vyksiančiuose JAV kino meno ir mokslo akademijos „Oskarų“ apdovanojimuose užsienio filmų kategorijoje „Lošėjas“ pretenduoja atstovauti Lietuvai.

"Tikėjomės ne tarptautinės šlovės. Norėjome parodyti filmą Lietuvos auditorijai. Šios akimirkos aš laukiau nuo tada, kai pradėjome rašyti scenarijų“, - kalbėjo filmo režisierius ir vienas iš scenarijaus autorių I. Jonynas. Kūrybinės komandos nariai sakė, kad filmui sukurti prireikė septynerių metų.

Spaudos konferencijoje dalyvavo pagrindinių vaidmenų atlikėjai: Oona Mekas, Vytautas Kaniušonis.

„Kolektyve atmosfera buvo labai gera. Atmintyje iškyla palindimas po gelbėjimosi valtimi, kai negalėjau išlįsti. Maniau, kad paskęsiu“, - sakė V. Kaniušonis, paprašytas prisiminti įspūdžius iš filmavimų.

O. Mekas sakė, kad kiekvieną dieną filmuojant filmą laukė vis nauja patirtis. Aktorei ypač įsiminė scenos, filmuotos vandenyje. „Labai didžiuojuosi tuo, ką padarėme“, - džiaugėsi aktorė.

„Kiekvieną dieną į filmavimą ateidavai kaip į žaidimų aikštelę. Tarp mūsų atsirasdavo chemija. Jautėsi, lyg visas pasaulis rūpinasi filmu“, - sakė aktorius Romualdas Lavrynovičius.

Režsierius reikalavo, kad filme vaidinantys aktoriai būtų talentingi, gerai vaidintų ir nebūtų matyti televizijos žiūrovams. „Aktorių atranka truko metus. Ooną suradau netikėtai, pamatęs jos nuotrauką laikraštyje. Sužinojau, kad ji – Jono Meko dukra, aktorė, režisierė. Pamaniau, jog norėčiau tokio prototipo žmogaus. Oona noriai sutiko pasibandyti. Savo bandymus nusifilmavo Amerikoje. Juos pamatęs supratau, kad ji turi vaidinti“, - pasakojo I. Jonynas.

Filmo pasaulinė premjera įvyko tarptautiniame San Sebastiano kino festivalyje, nuo to laiko buvo rodytas beveik 40 festivalių programose, laimėjo ne vieną apdovanojimą.

„Patirtis rodo, kad kuo toliau nuo Lietuvos, tuo filmą linksmiau priima. Jame yra ironijos, tikiuosi, kad vietinis žiūrovas supras mūsų realijas“, - vylėsi I. Jonynas.

Filme pasakojama apie Vincentą, kuris yra geriausias greitosios pagalbos stoties darbuotojas, kurio aistra – įvairiausi azartiniai lošimai. Patekęs į keblią padėtį, medikas priverstas imtis ko nors radikalaus, kad grąžintų nuolat pralošiamus pinigus. Vincentui gimsta idėja sukurti su jo profesija susijusį nelegalų žaidimą. Iš pradžių makabriškas užsiėmimas sudomina tik greitosios pagalbos vairuotojus, bet netrukus įgauna pagreitį ir ima sparčiai plėstis. Kolegos medikai tampa lošimo agentais, o Vincentas – bankininku. Finansiniai reikalai vis gerėja, bet žaidimui pasipriešina bendradarbė Ieva, su kuria Vincentą sieja ką tik užsimezgęs aistringas ryšys. Netrukus jis bus priverstas lemtingai pasirinkti – žaidimas arba meilė.

Spaudos konferencijos akimirkos - DELFI nuotraukų galerijoje:

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (1)