Venecijoje šiandien prasideda 71-asis tarptautinis kino festivalis. Kino kritikė Živilė Pipinytė sako, kad šis festivalis, nepaisant pastarųjų metų peripetijų, tebėra vienas svarbiausių, o šių metų programa – įspūdinga.

„Tai yra pirmasis pasaulyje kino festivalis, pats seniausias. Jis visada buvo tarp trijų svarbiausių – Kanai, Venecija ir Berlynas, jau daug dešimtmečių yra svarbiausi festivaliai. Žinoma, pastaruoju metu daug kas pasikeitė, jau bandoma atimti tą pirmenybę. Dažniau kalbama apie direktorių pasikeitimus negu apie meninius atradimus. Šių metų programa yra labai įspūdinga ir yra labai stiprus konkursas. Labai daug girdėtų pavardžių, yra ir debiutantų“,- kalbėjo kino kritikė.

Tiesa, programoje nebus Rytų ir Centrinės Europos filmų.

„Nesimato Rytų ir Centrinės Europos kinų. Gaila, kad mes nesame įdomūs, nes man atrodo, kad šitoje Europos dalyje atsiranda daug įdomių filmų. Lietuvių kinas, toks koks jis yra dabar, jis yra niekam neįdomus, išskyrus žemiausio lygio lietuvišką kino vartotoją. Kita vertus, jeigu kalbėti apie Lenkiją, apie Vengriją, tai iš tikrųjų yra įdomus jaunasis kinas. Vis dėlto, tie filmai yra per daug sudėtingi šiuolaikiniam žiūrovui, kuris yra užaugęs žiūrėdamas holivudinius filmus“, - įsitikinusi Ž. Pipinytė.

Festivalį šiandien atidarys režisieriaus Alechandro Gonsaleso InjAritu filmas „Birdman“.

Venecijos kino festivalis truks iki rugsėjo 6-osios. Žiuri komisija paskirs aštuonis apdovanojimus, tarp jų – prestižinį „Aukso liūtą“ už geriausią filmą.