Tiesa, vėliau kino ekrane išvysime pakeistą Valdą – bendra lietuvių, lenkų ir norvegų biografinė dokumentika bus animuojama specialia technika ir virs animaciniu filmu. Elizabeth dokumentinėje juostoje įkūnija ir šiųmetinė „Sidabrinės gervės“ savininkė Anastasija Marčenkaitė, debiutavusi filme „Ekskursantė“. Ji vaidina princesę jaunystėje.

 – Valda, ar su Anastasija Marčenkaite sau atrodote išoriškai panašios?

 – Atrodome. Animacinės dokumentikos prodiuserė Živilė Gallego net juokauja, kad kitą filmą kurs su mumis abejomis, labiau išnaudojant mūsų panašumą. Aš ir pati matau bendrų bruožų – skruostikauliuose, veido formoje.
Valda Bičkutė filme "Žmogus, kuris mokėjo 75 kalbas" (G. Beržinsko nuotr.)

 – Jurgis Zauerveinas buvo žymus 19 a. poliglotas, filosofijos daktaras. Jis svarbus Lietuvių tautai, nes gyvendamas Mažojoje Lietuvoje puoselėjo tautinį sąmoningumą, sukūrė giesmę „Lietuviais esame mes gimę“. Ar žinojote apie šį veikėją prieš pasiūlymą filmuotis?

 – Nežinojau. Pasirodo, tai labai įdomi asmenybė. Jo mastymas ir idėjos darė didelį poveikį žmonėms. Tokia charizma – Dievo dovana. O jo meilės istorija, kuri truko visą gyvenimą, yra labai fatališka ir stebuklinga. Tokios istorijos man visada gražios.

 – Meilė tarp herojaus ir princesės, vėliau – Rumunijos karalienės Elizabeth, buvo platoniška. Ar tu tiki, kad taip gali būti?

 – Šiais laikais – nelabai (juokiasi). Jei meilė būna, ji galų gale iš platoniškos transformuojasi į kūnišką. Bet tuo laikmečiu tai buvo dažnas atvejis. Aplinkybės neleido, kad būtų kitaip – jis buvo jos mokytojas, o ji – princesė. Jie negalėjo būti kartu. Tačiau tas jausmas, lydėjęs juos visą gyvenimą, jaučiu, kad buvo tikras. Jis jai įkvėpė laisvės jausmą ir kūrybinę kibirkštį, juos jungė sielų draugystė.

 – Kaip tau atrodo, kokias savybes turi moteris-karalienė?

 – Tai labai įdomi ir neišsemiama tema. Galima net psichologijos traktatą rašyti apie tai, ką mes vadiname moterimi - karaliene gyvenime ir kas yra angliškai apibūdinama kaip „royal“. Monarchų ir šiais laikais yra. Stebime, kaip jie atlieka savo pareigas, bet tai, ką matome, yra jų elgesys pagal protokolą. Tačiau būna moterų-karalienių gyvenime. Tai pilnavertės ir harmoningos asmenybės. Ir protingos, ir tuo pačiu savyje turinčios daug meilės. Tokios savybės būna įgimtos, bet galima jų ir įgyti.
Valda Bičkutė

 – Ar karalienės Elizabeth vaidmeniui ruošeisi kaip nors ypatingai?

 – Labai įdomu vaidinti personažus, kurie yra istoriškai tikri. Ypač, kai yra likę jų nuotraukų. Aktoriui tai – didžiulė pagalba. Žiūriu į jas, studijuoji žvilgsnį, laikyseną. Tai įdomus, intuityvus darbas.

 – Dabar tave filmuoja, tačiau vėliau specialia technika filmo kadrus animuos ir pavers tave animacine heroje. Ar šio fakto žinojimas daro įtaką vaidybai? Juk pieštame veide nesimatys visų atspalvių, kuriuos perteiki vaidindama. 

 – Šiame filme aš lygiai tiek pat įdedu savęs, kiek vaidindama teatre, vaidybiniuose filmuose. Tikiu, kad žiūrovas jaus tą mūsų įkraunamą energiją ir emocijas vėliau sukurtuose animaciniuose herojuose. Aš į karalienės Elizabeth personažą noriu įkrauti begalinę meilę.

 – Ar tau patinka vaidinti 19 amžiaus personažus? Tau jie labai tinka, atrodo, galėtum gyventi tame laikmetyje.

 – Ne vienas man yra tai sakęs. Nors sakė ir priešingai – o, koks šiuolaikinis veidas. Bet aktoriai ir turi pasižymėti chameleoniškumu, gebėti transformuotis. Man patinka vaidinti visų epochų ir visų laikmečių personažus.

Animacinės juostos „Žmogus, kuris mokėjo 75 kalbas“ pristatymas žiūrovams numatomas kitų metų pabaigoje. Filmą prodiusuoja kompanija „Fralita Films“ kartu su partneriais iš Norvegijos – „Embla Films“ ir Lenkijos – „Fumi Studio“. Filmo gamybą iš dalies parėmė Lietuvos kino centras.
Filme Jurgį Zauerveiną įkūnija jaunosios kartos aktorius Justas Valinskas, taip pat vaidina Šarūnas Datenis, Gintaras Liutkevičius, Tauras Čižas ir kiti. Režisuoja – norvegė Anne Magnussen, o jai talkina lenkų jaunosios kartos animacijos režisierius Pawel Debski.

Šaltinis
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (72)