Lietuvos kino apdovanojimus „Sidabrinė gervė“ palydintis vasaros kino festivalis „Sidabrinės gervės naktys“ yra mobili kino salė po atviru dangumi, aplankanti ne tik didžiuosius šalies miestus, bet ir mažesnius miestelius, kurių žmonės neturi galimybių pamatyti šiuolaikinių lietuviškų filmų.

“Sidabrinės gervės naktis” organizuojanti Lietuvių kino akademija (LiKA) suskaičiavo, kad nuo 2010 metų festivalis jau aplankė daugiau nei 40 rajonų, parodė apie 70 filmų, juos pamatė daugiau nei 80 tūkst. žiūrovų. „Šiemet projektas išsiplėtė visomis prasmėmis, ir geografiškai taip pat. „Sidabrinės gervės naktis“ pradėsime Trakuose gegužės 23 dieną. Iki rugsėjo ketiname apvažiuoti 50 savivaldybių. Festivalis bus šeimyniškai jaukus, žmones kviesime pasikultūrinti, pasižiūrėti gerų filmų, tarp jų – ilgametražius vaidybinius kino filmus “Santa”, “Nesamasis laikas”, ”Vardas tamsoje” ir kitus“, - kalbėjo LiKA direktorė Lina Buzelytė.

„Esu labai laimingas, kad penktus metus galiu dalyvauti šitame unikaliame projekte, kuris labai įdomiai vystosi. Kai jį pradėjome, žmonės atsargiai žiūrėjo į pastatytus didžiuosius ekranus. O dabar, kai važiuojame per Lietuvą su spektakliais, visi klausia – ar bus šiais metais „Sidabrinės gervės naktys“, - pasakojo aktorius Andrius Bialobžeskis. – Šiais metais išsiplėtė ne tik festivalio horizontas, bet ir kino lygmuo: „Sidabrinei gervei“ pristatyti filmai jau išsiskiria kokybe. Jie visi buvo absoliučiai skirtingi. Todėl manau, kad Lietuvos žmonės turės unikalią galimybę susipažinti su tuo, ką daro jų kraštiečiai, kalbantys apie skirtingus dalykus skirtinga kalba.“

Festivalio naktų vedėjas A.Bialobžeskis pabrėžė, kad jų kino seansai vyksta labai gražiose gamtos vietose, pavyzdžiui – Raudondvario dvare. „Labai norėtųsi, kad mūsų renginiai ir kinas, kuris atspindi kultūrą, paskui save paliktų kultūringą aplinką. Todėl džiaugiamės, kad iniciatyvą parodė socialinis projektas „Mes rūšiuojam“, kuris kartu su „gervėmis“ skleis švarios gamtos idėjas“, - sakė A.Bialobžeskis.

Gamintojų ir importuotojų Asociacijos (GIA) direktorius Alfredas Skinulis teigė, kad kai kuriuose šalies regionuose buitinių elektroninių atliekų surinkimo dar trūksta. „Pasigendame žmonių aktyvumo. Reikia ne tik sudaryti sąlygas jiems atiduoti atliekas, bet ir atsidėkoti už atsakingą požiūrį į aplinką. Todėl kiekvieną festivalio dieną, beveik visose šalies savivaldybėse, visi turės galimybę priduoti seną buitinę techniką ir dalyvauti loterijose. Renginys išlieka nemokamas. Tačiau gyventojai bus motyvuoti, kad gaus ne tik dovaną – kiną, bet ir papildomų prizų“, - sakė A.Skinulis.

„Atliekų tvarkymo centro“ direktoriaus pavaduotojas Jonas Baronas teigė, kad kiekvienoje savivaldybėje elektronikos atliekų surinkimui bus skiriami bent du automobiliai, pažymėti specialia simbolika. Jų apsilankymo grafikai ir kita informacija bus skelbiama žiniasklaidoje ir savivaldybių svetainėse.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją