Ekumeninė žiuri - tai krikščioniškas vertybes ugdančių organizacijų, kino kritikų ir kino edukatorių žiuri. Ši komisija apdovanoja filmus, kurie išsiskiria savo meniniais sprendimais, padedančiais apmąstyti žmogiškumo paslaptį ir egzistencijos esmę. Šiemet ją sudarė atstovai iš Šveicarijos, Liuksemburgo ir Vokietijos.

Filmą "Neeuklidinė geometrija" sukūrė režisierės Skirmanta Jakaitė ir Solveiga Masteikaitė.

60-ąjį kartą šiemet surengtas Oberhauzeno trumpametražių filmų festivalis yra vienas svarbiausių ir seniausių trumpųjų kino formų festivalių pasaulyje, išsiskiriantis savo plačiu požiūriu į judantį vaizdą, kino meną, jo tarpdiscipliniškumą ir naujausias tendencijas. Šiemet festivalyje buvo parodyta 440 trumpametražių filmų iš 66 šalių. "Neeuklidinė geometrija" varžėsi dviejose programose: pagrindinėje "Tarptautinėje konkursinėje programoje", kurioje dalyvavo 61 filmas,bei "Tarptautinėje vaikų ir jaunimo" programoje.

Filmo scenarijaus autorės bei režisierės S. Masteikaitės manymu, šis apdovanojimas juostai ypač tinka, nes ekumeninės žiuri intencija paremta širdies logika, lygiai kaip ir "Neeuklidinė geometrija".

Lietuvišką animacinį kūrinį išvys ir platesnė Vakarų Europos auditorija - festivalio Oberhauzene metu filmą "Neeuklidinė geometrija" prodiusuojanti kompanija "Nerutina" pasirašė sutartį su TV kanalu ARTE - vienu svarbiausių meno bei kultūrinių programų transliuotoju Europoje - dėl trejų metų transliacijos Prancūzijos ir Vokietijos teritorijose. Tai pirmoji tokio pobūdžio sutartis lietuviškų animacinių filmų istorijoje.

"Neeuklidinės geometrijos" kūrėjos sulaukė ir Oberhauzeno festivalio rengėjų pasiūlymo tartis dėl filmo įtraukimo ir rodymo specialiose šio festivalio programose 5-erius metus.

Animacinė juosta tęs keliones po pasaulio festivalius. Gegužę filmas pristatomas Kanų kino festivalyje, "Short Film Corner" sekcijoje, birželį jis bus rodomas prestižiniuose tarptautiniuose animacijos festivaliuose Prancūzijoje, Kroatijoje, Pietų Korėjoje ir Australijoje.

12 minučių trukmės filmas "Neeuklidinė geometrija" pasakoja apie širdies logiką, kuri, filmo kūrėjų manymu, neturi nieko bendro su įprastine logika.

Šiųmetiniame Oberhauzeno festivalyje buvo pristatyta ir videomenininko Deimanto Narkevičiaus videokūrinių retrospektyva.

Šaltinis
Be raštiško ELTA sutikimo šios naujienos tekstą kopijuoti draudžiama.
ELTA
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (11)