Filmo prodiuserė Daiva Jovaišienė DELFI portalui pasakojo, jog kino kūrėjai buvo informavę visuomenę, jog plagijavimo ir neteisėto platinimo atveju jie ketina imtis sankcijų ir užkirsti kelią piratavimui.

„Gal tai ne taip apčiuopiama, bet tai – taip pat vagystė. Jei vagiama iš parduotuvės, už tai yra baudžiama. Čia lygiai toks pat nusikaltimas, nes filmas nėra kiekvieno žmogaus nuosavybė, kuria būtų galima disponuoti, - naujienų portalui pasakojo D. Jovaišienė. - Filmas taip pat yra produktas ir teisės į jį yra saugomos.“
Vinnie Jones ir Emilis Vėlyvis (P.Makausko nuotr.)

„Redirected/Už Lietuvą!“ kūrėjai aptiko Šiaulių ir Vilniaus kino teatruose telefonu nelegaliai nufilmuotas ir internete išplatintas filmo ištraukas.

„Surinkome medžiagą, pateikėme įrodymus teisėsaugai. Kadangi filmo ištraukos buvo patalpintos ir socialiniame tinklalapyje „Facebook“, susekti pažeidėjus nebuvo sudėtinga, - pasakojo D. Jovaišienė. - Negalima užsimerkti prieš nelegalius ir neteisėtus dalykus. Tikimės, kad tai bus pamoka kitiems, kad nesielgtų taip neatsakingai. Žmonėms reikia suprasti, kad filmo kūrimas yra brangus - ant kortos pastatytos labai didelės sumos, todėl tokių poelgių pasekmės gali būti labai skaudžios.“

Lietuvos antipiratinės veiklos asociacijos (LANVA) vadovė advokatė Dina Adomavičiūtė DELFI portalui sakė, jog tai nėra pirmas atvejis, kai Lietuvos kino kūrėjai imasi ginti savo teisių, kurios pažeidžiamos neteisėtai kopijuojant, talpinant filmą internete ir pan. Teisinių priemonių ėmėsi ir filmų „Zero 2“ bei „Tadas Blinda: Pradžia“ kūrėjai.

„Praktiškai visi Lietuvos kino kūrėjai vienaip ar kitaip stebi savo teisių pažeidimus ir imasi tiek prevencinių, tiek ir griežtesnių priemonių, kad jų teisės būtų apsaugotos ir apgintos“, - sakė D. Adomavičiūtė.

Intelektinę nuosavybę neteisėtai pasisavinusiems asmenims gresia viešieji darbai, bauda (jeigu inicijuojama administracinė byla, bauda pažeidėjui gali siekti 2000 Lt, arba 3000 Lt, jeigu pažeidimas yra pakartotinis), laisvės apribojimas, areštas arba laisvės atėmimas. Maksimali bausmė - laisvės atėmimas iki trejų metų.
Kadras iš filmo "Redirected"

Lietuvos antipiratinės veiklos asociacijos vadovė pažymi, kad kino kūrėjai gali kreiptis į teismą ir civiline tvarka reikalauti jiems padarytos žalos atlyginimo. Žala tokiu atveju yra apskaičiuojama pagal faktiškai patirtus nuostolius arba gali būti prašoma priteisti kompensaciją, kuri gali siekti 130 tūkst. Lt.

„Kino kūrėjai dėl vadinamų „piratinių“ veiksmų patiria iš tiesų didelę žalą. Kino kūryba yra daug jėgų ir lėšų reikalaujantis procesas. Tuo atveju, jeigu po filmo premjeros kino teatruose filmas neteisėtai padaromas prieinamu internetu, kino kūrėjai gali ne tik negauti planuotų pajamų už savo sukurtą produktą, bet ir nepadengti jau patirtų išlaidų filmo kūrimui. Tokių pažeidimų atvejais praradimai gali siekti išties dideles sumas, kadangi pagal kino teatrų duomenis, filmo žiūrimumas kino teatre gali kristi net 5 kartus“, - sakė D. Adomavičiūtė.

DELFI primena, kad intelektinę nuosavybę neteisėtai pasisavinusiems asmenims gresia viešieji darbai, bauda, laisvės apribojimas, areštas arba laisvės atėmimas. Maksimali bausmė - laisvės atėmimas iki trejų metų.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (280)