Dvi dienas prieš nugalėtojų paskelbimą „Galutinis tikslas“ bei dar du filmai buvo išrinkti geriausiais programoje ir turėjo teisę toliau kovoti dėl pagrindinio prizo. R. Marcinkaus varžovais buvo lenkas Tomaszas Sliwinskis („Our Curse“) ir vokiečiai Tunas Kaptanas ir Felicitas Sonvilla („Two at the Border“). Sėkmė iki galo šypsojosi lietuvių autoriui. Jo filmas buvo pripažintas geriausiu studentišku darbu. Režisieriui atiteko 2,5 tūkst. eurų piniginis prizas.

„Pirma kvietimas į festivalį, paskui nominacija, o dabar – geriausio filmo apdovanojimas. Dar sunku iki galo tuo patikėti. Dalyvavimas šiame festivalyje, kuris Europoje laikomas svarbiausiu dokumentinių filmų festivaliu, man kaip režisieriui buvo neįkainojama patirtis. O apdovanojimas patvirtino – tai, ką darau, svarbu ne tik man“, – pasakoja R. Marcinkus.

Tarptautinė žiuri džiaugėsi įvairiais tiek istorija, tiek forma programos filmais, tačiau pažymėjo, jog dalis jų buvo geriau išpildyti techniškai, jų autoriai pasižymėjo drąsa.

„Tai, kas mus įtikino, tai balansas tarp ryžto, formos, atsidavimo ir, svarbiausia, emocijos, kurią filmas sukelia“ – taip argumentavo žiuri, prizą skirdama R. Marcinkaus filmui.

Žiuri nariai lietuvio filmui negailėjo gerų žodžių. Jie pažymėjo, jog R. Marcinkus ėmėsi sunkios užduoties – filmuoti palūžusį ir degraduojantį žmogų – tačiau meistriškai su ja susitvarkė. Žiuri atkreipė dėmesį į ilgą filmavimo procesą bei atvirą santykį, užsimezgusį tarp režisieriaus ir filmuojamo herojaus.

„Galutinis tikslas“ pasakoja apie 55-erių metų buvusį kalinį Povilą. Vyras išmetamas iš senelių namų ir pakliūna į gatvę. Čia jis vėl tampa priklausomas nuo narkotikų ir pradeda ristis į visišką dugną. Vienintelis išsigelbėjimas – reabilitacijos centras, tačiau herojus neskuba į jį vykti.

Tarptautinę žiuri šiais metais sudarė Hussainas Currimbhoy’us, žiuri pirmininkas, Šefildo dokumentinių filmų festivalio (Sheffield Doc/Fest) programos vadovas, Peteris Latasteris, filmų kūrėjas, operatorius ir dėstytojas iš Olandijos, ir Mon Mon Myat, žurnalistė, Žmogaus teisių filmų festivalio (Human Rights Human Dignity International Film Festival) organizatorė.

Amsterdamo dokumentinių filmų festivalis prasidėjo lapkričio 20 dieną ir oficialiai baigėsi vakar, sekmadienį, gruodžio 1 dieną. Nacionalinė filmo „Galutinis tikslas“ premjera įvyko neseniai pasibaigusiame Europos šalių kino forume „Scanorama“.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (2)