"Ji negalėjo atvykti dėl sveikatos problemų. Ji šiuo metu serga, yra ligoninėje. Tačiau Julija sakė, jog jei žmonės norės manęs kažko paklausti, visus atsakymus gali rasti šiame filme, kuriame viską papasakojo", - tikino režisierė.

Dėl apsisprendino pakeisti lytį J. Jackie neteko darbo televizijoje. "Kai žmonės sužinojo apie mano transseksualumą, mano telefonas neskambėjo porą metų", - neslėpė ji. Neturėdama kitos išeities, kaip pragyventi, J. J. Baier teko įsidarbinti naktiniame klube, kuriame dirbo kartu su transseksualiomis merginomis, kurias vėliau pradėjo fotografuoti.

Klube ji sutiko ir Juliją, iš Klaipėdos kilusią transseksualę merginą, kuri kadaise buvo Jeroslavu. Režisierė pastebėjo lietuvės talentą laisvai elgtis prieš foto objektyvą.

Režisierė pabrėžia, jog Julija ją sužavėjo visiškos laisvės pojūčiu ir nenoru įsipareigoti. Ji netgi neturi pasirašiusi jokios sutarties banke.

Filmas "Julia" (J. Jackie Baier nuotr.)

"Julija buvo pritrenkiančio grožio, puikiai mokėjo elgtis prieš kameras", - prisimena "Julijos" kūrėja. Režisierę taip pat sužavėjo lietuvės inteligencija ir erudicija. "Ji domėjosi politika, istorija, tapė. Julija kalbėjo senovine vokiečių kalba. Man sakė, kad jos išmoko skaitydama knygas. Vokietijoje tokia maniera jau seniai niekas nekalba. Jos senovinė vokiečių kalba man taip pat atrodė žavinga", - prisimena kūrėja.

Vėliau režisierei teko išeiti iš naktinio klubo, nes, pasak šeimininkės, ji nebuvo gera darbuotoja. Grįžusi į kino verslą J. Jackie Baier atsitiktinai vėl sutiko Juliją. Tik šįkart jau prostitute dirbančią gatvėje.

Dienos šviesą išvydęs dokumentinis filmas Julijos gyvenime jau spėjo palikti pėdsaką. "Ji jau ilgą laiką gyvena su vyresnio amžiaus vyru. Prieš tai ji neturėjo tokių ilgalaikių santykių. Kitas svarbus dalykas - naujas pasas, kuris jai padėjo užtikrintų medicininę pagalbą. Tai ypatingai dirbant tokį darbą", - pasakojo J. Jackie Baier.

Iki tol buvusi kaip nelegalė (į Vokietiją ji atvyko dar tada, kai Lietuva nebuvo ES narė), gavusi naujus tapatybės dokumentus, filmo herojė po 12 metų trumpam buvo sugrįžusi į Lietuvą. Tik jau ne kaip Jeroslavas, bet kaip Julija.

Filmo herojė netikėtai susitiko su savo buvusiais kaimynais, buvusia dailės mokytoja. Šie susitikimai ją stipriai paveikė. Ypatingai bandymas aplankyti senelio kapą, iki kurio ji neišdrįso nueiti. "Senelis, pamatęs tokį anūką, būtų čia pat mane nušovęs", - šluostydama ašaras kalbėjo Julija.

Vizitas į gimtinę, aplankytas gimtasis kiemas, uostas, kuriame ji dar paauglystėje pradėjo pardavinėti savo kūną jūreiviams, pakeičia merginą. Darbas gatvėse, narkotikai, alkoholis, gana atviros sekso scenos ir lėtas savęs naikinimas silpnų nervų žiūrovus gali šokiruoti.

"Mokykloje buvau gabi. Puikiai išlaikiau egzaminus. Iš 40 tūkst. mokinių pagal rezultatus buvau ketvirta, - filme pasakojo Julija. - Tačiau nebūčiau galėjusi pasilikti Lietuvoje. Įsivaizduokite, į teologijos paskaitą ateinu aš su aukštakulniais."

Filmas, anot kino kritikų, yra pasakojimas apie būseną, kurioje atsiduria žmogus, nuo kurio nusisuka visi, įskaitant motiną. Tai kovos už teisę, nepažeidžiant kitų žmonių interesų, būti savimi manifestas.

„Julia“ – tai šedevras be patoso. Tai vienas geriausių pastarųjų metų dokumentinių filmų <…>. Tai filmas, kurį būtina pamatyti kiekvienam, norinčiam pradėti diskusiją apie tai, ką reiškia gyventi su „kitokio“ stigma”, – tokiais žodžiais filmo premjerą Venecijoje lydėjo tarptautiniai kinio kritikai.

Kadras iš filmo "Julija"

Filmo režisierė bei fotografė J.Jackie Baier Lietuvos žiūrovams jau pažįstama. 2011 metais Europos šalių kino forume „Scanorama” pilnutėlėse salėse buvo rodomas jos dokumentinis filmas „Gėdos namai”. Pati būdama transseksuali, režisierė žavi gebėjimu nešališkai, nemanipuliuodama žiūrovų simpatijomis ar antipatijomis pasakoti sudėtingas provokuojančias istorijas.

Po „Julia” premjeros Europos šalių kino forume, vėliau lietuviškų filmų platinimo kompanija „Meed Films” planuoja pristatyti filmą Vilniaus, Kauno, Klaipėdos, Šiaulių, Panevėžio, Marijampolės, Ukmergės ir Alytaus kino salių žiūrovams.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (154)