„Nepakartojamas islandų humoras ir kerinti gamta, stiprios daniškos šeiminės dramos, švedų autorių dėmesys jauno žmogaus pasauliui, suomių žvilgsnis į paribio žmones. Kiekviena šiaurės šalis savita ir įdomi. O jas vienija tai, kad autoriai neapsiriboja kino taisyklėmis, įsitvirtinusiomis normomis ir tradicija. Puikiai jas išmanydami, jie drąsiai jas laužo, ieško naujos kino kalbos, naujų istorijos pasakojimo būdų. Šiuos originalius sprendimus festivalyje ir pamatysime“, – sako G. Arlickaitė, festivalio vadovė.

„Scanorama“ rodys šiais metais San Sebastiano kino festivalio programos „Nauji režisieriai“ pagrindinį prizą laimėjusį islando Benedikto Erlingssono filmą „Apie arklius ir žmones“. Komiška drama pasakos apie žmogaus ir arklio ryšius ir klaus – gal arklys pasaulį supranta geriau nei žmogus?

Filmas man buvo tarsi terapija. Jame kalbu apie kultūrinį šoką, kurį patyriau pats. Kai buvau dvylikos ar trylikos metų, iš centrinės Reikjaviko dalies buvau išsiųstas į atokią fermą. Tai buvo neįkainojama patirtis. Šioje istorijoje veikėjai, pažindindamiesi su kitu pasauliu, bando susidoroti su kultūriniu šoku“, – filmo sukūrimo aplinkybes pasakoja filmo režisierius B. Erlingssonas.

Filmas, kurį Islandija jau pristatė „Oskarams“, anot kritiko Robbie Collinso, gali būti svajonės išsipildymas arklių mylėtojams, tačiau kartu tapti košmariškas bei sunkiai žiūrimas. Anot Jay’aus Weissbergo, „Variety“ žurnalisto, režisierius išradingai žvelgia į jautrų žmogaus ir gyvūno ryšį, kurio neįmanoma išreikšti žodžiais.

Apie politiko Leifo problemą – alkoholizmą – filme „XL“ prabils kitas islandų režisierius Marteinnas Tórssonas. Pagrindinį vaidmenį atlikęs Ólafuras Darri Ólafssonas buvo pripažintas geriausiu aktoriumi Karlovi Varų kino festivalyje. Kaip sako režisierius, jis norėjo sukurti filmą apie alkoholizmą kaip kenčiančio žmogaus būseną ir kartu kaip metaforą.
Festivalį atidarys švedės Mios Engberg „Belvilio kūdikis“. Netikėtais režisūriniais sprendimais ir estetika išsiskiriantis filmas pasakos apie keistą režisierės ir vagišiaus Vincento meilę, atgimstančią po dešimties metų. Filmas buvo pristatytas Berlyno kino festivalio „Panoramos“ programoje.

Festivalyje bus galima išvysti naujus jo senbuvių filmus – režisieriaus Aku Louhimieso „Aštuoniukę“, Christofferio Boe „Kaifą, seksą ir mokesčius“, Saros Johnsen „Tyrą gyvenimą“, Luko Moodyssono „Mes geriausios!“. Šį filmą apie paaugles pankes kritikai pavadino ekscentrišku, autentišku ir žavingu filmu.

Kartu žiūrovai turės galimybę susipažinti su ilgametražiame kine debiutuojančiais talentingais kūrėjais Janu Forsströmu („Egipto princesė“), Danieliu Josephu Borgmanu („Kiek sveria drambliai“), Norvegijoje kuriančiu irakiečių kilmės Hishamu Zamanu, kurio filmas „Prieš iškrentant sniegui“ ką tik pelnė apdovanojimą Abu Dabio kino festivalyje. Kaip teigia G. Arlickaitė, visi šie režisieriai formuoja savito ir pasaulio kine išskirtinę vietą užimančio skandinaviško kino veidą.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją