Jų sprendimu pagrindinis festivalio prizas atiteko šių metų „Sidabrinei gervei“ geriausio dokumentinio filmo kategorijoje nominuotam Linos Lužytės dokumentiniam filmui „Igruški“, pasakojančiam apie Baltarusijos Žlobino miesto žmones, gyvenančius režime, kuriam visiškai nerūpi žmogus, tačiau kasdien kovojančius už teisę būti laimingais.

Savo sprendimą komisija pagrindė tokiais žodžiais: ,,Šis dokumentinis filmas pasakoja apie pasaulį, kuriame demokratija ir padorios gyvenimo sąlygos tebėra siekiamybė. Režisierė sugebėjo užfiksuoti šią keistą atmosferą ir sukurti savo originalumu stebinantį filmą, randantį kelią į kiekvieno žiūrovo širdį. Tai filmas apie vietą, kurioje laikas tarsi sustoja ir kuriame sukuriama unikali uždara visata. Žiuri sužavėjo išskirtinis kinematografinis stilius, jautrus režisierės žvilgsnis, įtaigus pasakojimas bei pagarba, o gal net ir meilė, su kuria pristatytas kiekvienas filmas herojus“.

Pirmą kartą Lietuvoje dokumentinis Linos Lužytės filmas „Igruški“ parodytas 2012 metų lapkričio mėnesį Europos šalių kino forume „Scanorama“, o tarptautinė jo premjera įvyko Vokietijoje, Vysbadene – tarpautiniame Rytų ir Centrinės Europos filmų festivalyje „GoEast“. Vėliau filmas buvo įtrauktas į „Kino pavasario“, Kauno kino festivalio, Vilniaus dokumentinių filmų festivalio, Krokuvos filmų festivalio Lenkijoje, Amerikos dokumentinių filmų festivalio, Ischia filmų festivalio Italijoje, Europos dokumentinių filmų festivalio „dokumentART“ Vokietijoje bei „Astra Film“ festivalio Rumunijoje programas.

Lietuvos žiūrovai dar turi galimybę pamatyti dokumentinį filmą „Igruški“ spalio 29 dieną žmogaus teisių kino festivalyje „Nepatogus Kinas“. O kita tarptautinės filmo kelionės stotelė - spalio 30 dieną Kopenhagoje - Danijos filmų instituto organizuojamame festivalyje „East by Southeast“ programoje.

Filmo „Igruški“ anonsas:

Šaltinis
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (20)