„Šalyje, kur filmų gamyba žengia tik pirmuosius žingsnius, buvo sukurtas filmas, sprendžiantis visuomenėje kylančias šiuolaikinio pasaulio problemas. Nepaisydami ribotų finansinių galimybių prodiuseriai įgyvendino išskirtinių užmojų ir itin gyvą pasaulį vaizduojantį filmą,“ – savo sprendimą skelbia 29 – ojo Tarptautinio Varšuvos kino festivalio žiuri.

Pirmas Lietuvos ir Latvijos bendros gamybos vaidybinis filmas apdovanotas už ypatingas prodiuserių Uljanos Kim ir Robertso Vinovskio pastangas sukurti aukštos kokybės kino kūrinį bei susivienyti pirmajam ir istoriniam dviejų Baltijos šalių bendradarbiavimui. Šis naujas faktas buvo itin dažnai minimas Lenkijos žiniasklaidoje.

„Net ir su nedideliu biudžetu mums pavyko įgyvendinti labai sudėtingus sumanymus tik dėl lietuvių ir latvių kino profesionalų. Būtent todėl šis pirmas bendras dviejų šalių darbas buvo pripažintas ir įvertintas tarptautiniu mastu,“ – pažymi prodiuserė Uljana Kim, atkreipdama dėmesį ir į privačių rėmėjų svarbą.

Debiutantus retai įsileidžiančioje oficialioje programoje „Lošėjas“ varžėsi tarp 15 filmų iš Europos, Artimųjų Rytų, Rusijos, Azijos ir Pietų Amerikos. Pagrindinį festivalio prizą „Warsaw Grand Prix“ pelnė Lenkijos filmas „Ida“ (rež.Paweł Pawlikowski). Prizas už geriausią režisūrą atiteko Zazai Urušadzei už filmą „Mandarinai“ (Gruzija, Estija).

Tarptautinį žiuri sudarė Iulia Rugină (Rumunija), Yarivas Horowitzas (Izraelis), San Fu Maltha (Olandija), Andrásas Muhis (Vengrija), Krzysztofas Varga (Lenkija).

Etinio pasirinkimo klausimus nagrinėjantis aštraus siužeto lietuviškas filmas su trilerio ir melodramos elementais, atskleidžiantis sankirtą tarp posovietinio konformisto ir kapitalistinio laimėtojo pasaulėžiūrų, buvo plačiai aptarinėjamas festivalyje kino kritikų ir lyginamas su neseniai Lenkijoje įvykusia istorija, kai paaiškėjo, jog greitosios pagalbos darbuotojai prekiavo ligonių mirtimis.

Režisieriaus Igno Jonyno filme pagrindinius vaidmenis atliko aktorius Vytautas Kaniušonis ir Los Andžele vaidinanti lietuvių menininko Jono Meko dukra Oona Mekas. Filmo scenarijų režisierius sukūrė kartu su filosofu ir rašytoju Kristupu Saboliumi. „Lošėjo“ pasaulinė premjera šių metų rugsėjį įvyko San Sebastiano kino festivalyje.

„Lošėjas“ – pirmas Lietuvos ir Latvijos bendros gamybos vaidybinis filmas nepriklausomo kino istorijoje, sukurtas bendradarbiaujant kino kompanijoms „Uljanos Kim studija“ ir „Locomotive productions“. Filmo gamybą rėmė Lietuvos kultūros ministerija, Lietuvos kino centras, Latvijos nacionalinis kino centras, Europos Sąjungos „Media“ programa ir Europos Tarybos „Eurimage“ fondas. Filmo biudžetas – 860 tūkst.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (2)