Pati autorė atvyks pristatyti 18.30 kino teatre „Romuva“ rodomą dokumentinį pasakojimą. Penktadienį laukia susitikimai su dar dviem talentingais kūrėjais – jauna ir daug žadančia švedų režisiere Ninja Thyberg, savo filmuose drąsiai kalbančia apie kūną, seksualumą ir lytį, bei intelektualiuoju airių kino režisieriumi, kritiku ir aktyvistu Marku Cousinsu.

Ninja Thyberg savo trumpametražių programą „Žvilgsnis ir kūnas“ pristatys ir Kaune, ir Vilniuje: penktadienį, spalio 4 d. 19 val. kino teatre „Romuva“ bei sekmadienį, spalio 6 d. 15 val. sostinės Šiuolaikinio meno centro Kino salėje. Susitikti su Marku Cousinsu bus galima penktadienį ir šeštadienį po 17 val. Kauno kino teatre „Romuva“ prasidėsiančių režisieriaus filmų seansų. Papildomas susitikimas su M. Cousinsu įvyks penktadienį 19.20 VDU didžiosios salės foje.

„Džiaugiamės, jog į Kauno kino festivalį atvyksta išties įdomios asmenybės. Didžiuojamės galėdami būti festivaliu, kuriame vyksta europinė filmo „Vienišas keleivis” premjera. Visų pirma, tai prideda festivaliui aktualumo, o europinė dimensija ne tik kalba apie perspektyvas, bet ir išties įpareigoja“, – tvirtina festivalio meno vadovė Ilona Jurkonytė. Pasak jos, smagiausia, jog visais pasiekimais galima pasidalinti su kasmet gausėjančia festivalio auditorija. O pasidalinti yra kuo.

Premjerinio dokumentinio R. Dimitrovos filmo „Vienišas keleivis” centre – išsilavinusi šeima, pasirinkusi gyventi už socialinių normų ribų. Tėvai neturi pastovaus darbo, vaikai neina į mokyklą, jie niekina vartotojiškumą ir nenori būti kaip visi. Autorė studijavo kino režisūrą Valstybiniame S. Gerasimovo Kinematografijos Institute (VGIK), Maskvoje, o jos filmai ne kartą dalyvavo ir buvo apdovanoti daugelyje kino festivalių Bulgarijoje, Rusijoje, Vokietijoje, Lenkijoje, Italijoje, Prancūzijoje, Portugalijoje.

Pirmasis jaunos švedų kūrėjos Ninjos Thyberg darbas buvo parodytas 2010 m. Gioteburgo kino festivalyje (Švedija). Nuo tada 28-erių autorė kasmet sukuria po vieną filmą, bylojantį apie galios santykius, seksualumą ir socialinę lytį. Šiemet N. Thyberg juosta „Malonumas“ (Švedija, 2013) buvo atrinkta varžytis Kanų kino festivalio Tarptautinėje kritikų savaitėje. Be minėto, Tarptautinio Kauno kino festivalio žiūrovai galės išvysti ir kitus režisierės kūrinius: „Afro“ (2012), „Mama, tėtis, vaikas“ (2011), „Raudonkepuraitė“ (2011), „Sudrėkusi“ (2010).

Festivalyje bus rodomi du originalūs dokumentiniai-eseistiniai kino kritiko ir menininko Marko Cousinso darbai: „Pasakojimas apie vaikus ir kiną“ (JK, 2013) ir „Filmas pavadinimu „Meilė“ (JK, 2012). Pirmasis įtraukiančiame pasakojime tyrinėja vaikų dalyvavimą skirtingų šalių, skirtingų laikotarpių, įsidėmėtinų režisierių filmavimo aikštelėse. Antrajame Markas Cousinsas lanko savo garbinamo režisieriaus Sergejaus Eizenšteino mėgtas vietas Meksikoje. Filmo „Filmas pavadinimu „Meilė” garso takelį sukūrė britų roko ikona P. J. Harvey.

Septintasis Tarptautinis Kauno kino festivalis Kaune vyks iki spalio 6 d. Vilniuje festivalis svečiuosis spalio 2–13 d., Panevėžyje – spalio 11–13 d., Klaipėdoje spalio 18–20 d., Šiauliuose – spalio 18–20 d.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją