Kūrybai, menininkams ir jų mūzoms skirtoje programoje šiemet žiūrovai išvys filmus apie kino režisierius, kuriuos jie pažįsta iš puikių kūrinių: austrą Michaelį Haneke („Michaelis Haneke. Profesija: režisierius“, rež. Y. Montmayeur), lenkus Pawelą ir Marcelį Lozinskius („Tėvas ir sūnus“, rež. Pawel Lozinski). Latvių dokumentininkai Ivars Zviedris ir Inese Kļava filme „Dokumentininkas“ įsileis į nuotykių, humoro ir įtampų kupiną savo kūrybos virtuvę.

Naujųjų horizontų kino festivalio Lenkijoje filmų apie meną konkurso laimėtojas JAV režisierius Nicholas Fackler filmu “Ligoti paukščiai neišgyvena” (angl. "Sick Birds Die Easy”) kvies nerti į paradoksalių ir tuo itin intriguojančių meno ir gyvenimo santykių patirtį bei analizę. Austrų režisierius Gustavas Deutsch pasiūlys ypač kūrybišką požiūrį į... pačią kūrybą. Filme „Širlė – realybės vizijos“ jis gyvybę suteikia garsaus JAV menininko Edvardo Hopperio paveikslams: filme tiesiogine prasme atgyja trylika šio menininko drobių.

„Šūkiu „Kaune kaip kine“ ne tik norime priminti, jog šiame mieste yra nufilmuota daug puikių filmų. Kaune ir dabar filmuojama, čia sutinkame kino komandų iš viso pasaulio – vien pernai čia dirbo kino kūrėjai iš Ispanijos, Italijos, Vokietijos ir Prancūzijos“, - sakė Kauno kino festivalio meno vadovė Ilona Jurkonytė.

„Šiemet ypač kviečiame priimti Kauną kaip kūrybinę erdvę, - pridūrė I.Jurkonytė. - Kurti – kiną, muziką, savo pasaulį – čia gali kiekvienas. Mūsų žiūrovai kuria atėję pasižiūrėti filmų. Tokia kūryba tampa ypač prasminga, kai tie filmai yra netikėti, neįprasti savo forma, pasakojimo būdu: tai įkvepia naujomis spalvomis pamatyti ir savo pasaulį. Branginame ištikimus ir kūrybingus mūsų festivalio žiūrovus ir dedikuojame jiems kūrybingą septintojo Kauno kino festivalio programą.“

Bendradarbiaudamas su Lietuvos teatro, kino ir muzikos muziejumi Kauno kino festivalis pristato atvirukų rinkinį “Kaune kaip kine”. Jame – scenos iš 1959 – 1990 metais Kaune nufilmuotų filmų – “Adomas nori būti žmogumi” (rež. V. Žalakevičius, 1959), “Žingsniai naktį” (rež. R. Vabalas, 1962), “Nesėtų rugių žydėjimas” (rež. M. Giedrys, 1978), “Mano mažytė žmona” (rež. R. Banionis, 1984), “Vaikai iš Amerikos viešbučio” (rež. R. Banionis, 1990). Pasak festivalio rengėjų, šios scenos padės išvysti Kauną nauju kampu, pamatyti, kaip jo peizažai, interjerai ir eksterjerai tampa dekoracijomis gyveniškoms ir magiškoms kino istorijoms, atminties refleksijoms, pradedant pirmąja meile, baigiant karo istorijomis.

Pirmosiomis rugsėjo dienomis Neries krantinėje iškilęs užrašas „Kaune kaip kine“ – tai septintojo Tarptautinio Kauno kino festivalio kūrybinės kampanijos dalis. Festivalio rengėjai džiūgauja, kad į procesą nieko nelaukdami įsitraukė ir šmaikštūs miestiečiai, kai kurias raides „užtamsindami“ sukūrę savo užrašą.

Septintasis Tarptautinis Kauno kino festivalis vyks 2013 m. rugsėjo 25 – spalio 6 d. Kaune. Vilniuje festivalis svečiuosis spalio 2–13 d., Panevėžyje – spalio 11–13 d., Klaipėdoje spalio 18–20 d., Šiauliuose – spalio 18–20 d.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (3)