Apie ateities pasaulį pasakojančioje mokslinės fantastikos juostoje pagrindinį vaidmenį atliko puikiai pažįstamas Mattas Damonas. Visuomet besistengiantis išlikti žemišku ir kruopščiai saugantis privatų gyvenimą – toks yra šis aktorius, mieliau prisistatantis tiesiog vidutinio amžiaus keturių vaikų tėvu.

Artėjant didingojo „Eliziejaus“ premjerai kviečiame sužinoti daugiau įdomių detalių apie 42-ejų M.Damoną, kuriam šlovė nesusuko galvos.

Tikrasis aktoriaus vardas – Matthew Paige‘as Damonas.

Jo ūgis – 180 cm.

Aktoriaus tėvas Kentas Damonas yra biržos brokeris, nekilnojamojo turto ekspertas ir mokesčių žinovas, o jo mama – Nancy Carlsson-Paige – ankstyvojo vaikų ugdymo profesorė Leslio universitete. Jie jau daug metų išsiskyrę.

M. Damonas turi vyresnį brolį Kyle’ą, kuris yra skulptorius.

Būdamas 8-erių, po tėvų skyrybų aktorius su mama ir broliu išsikraustė į Kembridžą Masačusetso valstijoje. Čia jis susipažino su kaimynystėje gyvenusiu Benu Afflecku. Jie tapo neišskiriamais draugais, o vėliau ir profesiniais partneriais.

M. Damonas lankė anglų kalbos studijas Harvardo universitete, tačiau paliko mokslus dėl aktorystės.

Aktoriaus šlovės kelias prasidėjo jam atlikus nuo narkotikų priklausomo kario vaidmenį 1996-ųjų filme „Abejotina drąsa“. Dėl šio vaidmens M. Damonas numetė net 18 kilogramų. Taip jis norėjo parodyti savo atsidavimą kino amatui. Kritikai tokį jo ryžtą įvertino labai palankiai. Tiesa, tąsyk per itin trumpą laiką numestas svoris neigiamai atsiliepė aktoriaus sveikatai.

1998-aisiais M. Damonas drauge su B. Afflecku pelnė „Auksinio gaublio“ ir „Oskaro“ apdovanojimus kategorijoje „Geriausias scenarijus“ už filmą „Gerasis Vilas Hantingas“. Šio filmo scenarijų aktorius rašė mokydamasis Harvarde.

M. Damonas nuo 2005-ųjų yra vedęs Argentinoje gimusią Lucianą Barroso. Jiedu susipažino viename Majamio barų, kur moteris dirbo barmene. Jie turi keturias dukras: Alexią (tiesa, nors ją M. Damonas vadina dukra – Alexia yra jo įdukra ir L.Barrosso duktė iš pirmosios santuokos), Isabellą, Gią ir Stellą.

Iki vedybų M. Damonas yra susitikinėjęs su aktore Minnie Driver, dvejus metus draugavęs su Winona Ryder, o vėliau dar dvejus su Odessa Whitmire, buvusia asmenine Billy Bobo Thorntono ir Beno Afflecko asistente.

Aktorius yra Bostono beisbolo komandos „Red Sox“ gerbėjas.

M. Damonas ir jo kolegos iš „Oušeno vienuoliktuko“ – George‘as Clooney ir Bradas Pittas yra bičiuliai, jie dažnai drauge dirba prie labdaros projektų.

1998-aisiais aktorius pirmąsyk pateko į žurnalo „People“ 50-ies gražiausių pasaulio žmonių sąrašą.

Tam, kad įgytų tikrą pietietišką akcentą vaidmeniui 1997-ųjų filme „The Rainmaker“ jis nemokamai dirbo viename Noksvilio barų Tenesio valstijoje.

1995-aisiais M. Damonas atsisakė pagrindinio vaidmens filme „Greitas ir negyvas“. Šio vaidmens ėmėsi Leonardo DiCaprio.

Aktorius atsisakė vaidmens 2001-ųjų filme „Didingasis“, o rolė atiteko Jimui Carrey.

M. Damonas pasakojo, kad kai jo sūnėnas, būdamas mažas verkdavo, jis visuomet jį nuramindavo „Starland Vocal Band“ daina „Afternoon Delight“.

Aktorius nusiskuto galvą 2005-ųjų filmui „Broliai Grimai“, mat taip buvo lengviau dėvėti peruką. Tiesa, skustagalvį M. Damoną galima pamatyti 2004-ųjų filme „Kelyje po Europą“, kuris tuo pačiu metu buvo filmuojamas Prahoje.

M. Damono dėdė George‘as Brunstadas perplaukė Lamanšo sąsiaurį būdamas 70-ies. Kelią jis įveikė per 15 valandų ir 59 minutes ir tapo pasaulio rekordininku, mat buvo vyriausias asmuo įveikęs visą distanciją.

Aktorius metė rūkyti po to, kai apsilankė pas hipnotizuotoją Los Andžele.

Ruošdamasis pagrindiniam vaidmeniui 1999-ųjų filme „Talentingasis misteris Riplis“ M. Damonas numetė virš 13-os kilogramų ir išmoko skambinti pianinu.

2003-ųjų komedija „Visada kartu“ – vienas retų filmų, kai M. Damonui reikėjo ne numesti, o priaugti svorio. Būtent filmuodamasis šioje juostoje aktorius sutiko savo žmoną.

Dar sykį M. Damonas net 13 kilogramų svorio priaugo filmuodamasis 2009-ųjų juostoje „Informatorius!“.

M. Damonas atsisakė Bobio vaidmens 2005-ųjų filme „Broliai“, nes, jo nuomone, scenarijuje buvo pernelyg daug smurto. Šio vaidmens ėmėsi Markas Wahlbergas.

2007-aisiais žurnalas „Forbes“ pavadino M. Damoną vertingiausiu aktoriumi, mat filmai su juo uždirba 29 JAV dolerius už kiekvieną pačiam aktoriui sumokėtą dolerį.

2007-aisiais žurnalas „People“ titulavo aktorių seksualiausiu pasaulio vyru.

2008-aisiais M.Damonas lankėsi Haityje drauge su Wyclefu Jeanu, kur jiedu tiekė maistą uragano aukoms.

Filmą „Įsikūnijimas“ filmavusi kino studija buvo paskelbusi, kad M. Damonas arba Jake‘as Gyllenhaalas būtų pirmasis jų pasirinkimas pagrindiniam Džeiko Salio vaidmeniui. Tačiau tąsyk lemiamą žodį tarė režisierius Jamesas Cameronas, pasirinkęs tuomet dar nežinomą Samą Worthingtoną.

M. Damonas apie paparacus: „Atrodo, tarsi turime nerašytą susitarimą – aš viešai nedarau nieko įdomaus, o jie manęs neseka.“

Apie tėvystę: „Dievinu būti tėčiu. Tai kiekvieno vyro baimė ir kartu svarbiausias jo gyvenimo darbas“.

Apie buvimą savimi: „Geriau būti savimi, nei stengtis būti tuo, kuo kiti, tavo nuomone, nori kad būtum. Niekada neišdega.“

M. Damono filmografija labai turtinga, jis nusifilmavo tokiose pasaulinį pripažinimą pelniusiose juostose kaip „Gerasis Vilas Hantingas“, „Gelbstint eilinį Rajeną“, „Oušeno“ bei „Borno“ trilogijose, filmuose „Likimo ekspertai“, „Užkratas“, „Mes nusipirkom zoologijos sodą“ ir kituose.

Naujojo filmo „Eliziejus“ veiksmas vyksta dviejuose, lygiagrečiai egzistuojančiuose pasauliuose, kurie skiriasi kaip diena ir naktis. 2154-aisiais Žemės planeta sugriauta ir perpildyta, likusieji privalo dėl išlikimo kovoti kasdien. Visai kitaip viskas „Eliziejuje“ – taip pavadinta kosminė gyvenvietė, kurioje turtingieji gyvena be rūpesčių. Moderniausia įranga aprūpinti namai, paplūdimiai ir viskas, ko tik gali trokšti širdis. „Eliziejaus“ gyventojai nemato nusikaltimų, karo, vargo, bado ir net neserga, mat kiekvienam skirtas asmeninis, tuoj pat vaistus nuo bet kokių ligų pasiūlantis aparatas.

Gyvenančių Žemėje svajonė – pasiekti „Eliziejų“, o gyvenančių jame – apsaugoti savo tobulą pasaulį nuo nepageidaujamų svečių. Saugumo sumetimais net naikinami laivai, mėginantys priartėti prie kosminės stoties. Neteisybės ir diskriminacijos draskomame pasaulyje neapsikenčia buvęs automobilių vagis, o dabar gamyklos darbuotojas Maksas (akt. M. Damonas). Per vieną incidentą darbe 36-erių vyras užsikrečia vėžiu. Jis teturi penkias dienas, kad pasiektų „Eliziejų“, kur galėtų akimirksniu išgyti.

Kosminių kelionių, „Matricos“ ir ateities pasaulių gerbėjams neabejotinai patiksiantis „Eliziejus“ į Lietuvos kino teatrus atkeliaus jau šį penktadienį, rugpjūčio 9 dieną.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (4)