„Mūsų komanda dirba visus metus, lanko festivalius, svarbius industrijos renginius, mezga naudingas pažintis, tad jau po beveik dviejų dešimtmečių tokio darbo, sulaukiame puikių rezultatų ne tik kiekvieną pavasarį Vilniuje, bet ir tarptautiniu mastu,“ - teigia festivalio „Kino pavasaris“ direktorė Vida Ramaškienė.

Žinomas net ir garsiausiems kino festivaliams

Vilniaus tarptautinis kino festivalis darosi vis labiau žinomas tarp kino profesionalų net ir didžiosiose kino šalyse. Bent jau Europoje, anot „Kino pavasario“ vadovės, didžiausio Lietuvos kino festivalio pristatinėti nebereikia. Garsiausių kino festivalių organizatoriai, stambiausi kino industrijos žaidėjai žino, kad Vilniuje vyksta daugiau nei 80 tūkst. žiūrovų surenkantis festivalis ir tarptautinė konferencija „Meeting Point - Vilnius“, pritraukianti šimtus kino industrijos atstovų iš įvairių šalių.

„Džiugu, kad tokie kino pasaulio žmonės kaip prestižinio Berlyno kino festivalio programos sudarytojas Christophas Terhechte ir Verena von Stackelberg, dirbanti prie pagrindinės šio festivalio konkursinės programos, puikiai žino Vilniaus tarptautinį kino festivalį ir išsakė norą atvykti pavasarį į mūsų festivalį,“ - pasakoja „Kino pavasario“ programos sudarytoja Santa Lingevičiūtė.

Vilniaus tarptautinį kino festivalį panoro aplankyti ir didžiulės filmų platinimo kompanijos „The Festival Agency“ vadovė Leslie Vuchot. Iš šios kompanijos kasmet „Kino pavasaris“ įsigyja nemažai lietuvių itin lankomų filmų. Šiemet festivalis rodė šios kompanijos platinamas juostas: „Alyvmedis“, „Aš ir tu“, „Tikra meilė tik tarp vyrų“, „Žirgas Žapulu“, dokumentines juostas apie Woody Alleną ir Romaną Polanskį. L.Vuchot planuoja ateinantį pavasarį dalyvauti ir kino industrijos renginyje „Meeting Point - Vilnius“.

Pirmieji geidžiamiausių filmų sąraše

Iš vieno geriausių festivalių regione, vykusio Karlovi Varuose, Čekijoje, grįžusi „Kino pavasario“ programos sudarytoja Santa Lingevičiūtė atskleidžia juostų, kurias norėtų atvežti į Lietuvą, pavadinimus ir kūrėjus.

Iš pagrindinės Karlovi Varų festivalio konkursinės programos „Kino pavasario“ programos sudarytoja išskyrė į kino kūrėjų gretas vėl sugrįžusios graikų režisierės Penny Panayotopoulou naujausią filmą „Rugsėjis“ (September). Prieš vienuolika metų ši kūrėja buvo kritikų įvertinta už debiutą su juosta „Hard Goodbyes: My Father“. Filme „Rugsėjis“ režisierė labai subtiliai perteikia dabartinę Graikijos stagnaciją, depresiją ir susvetimėjimą. Pasakojama apie dvi vienišas moteris ir jų draugystę. Nors viena ir ištekėjusi, tačiau jaučiasi vieniša su vyru ir vaikais.

Skandalingi naujokai kine

Iš Karlovi Varų konkursinės programos „East of the West“ S.Lingevičiūtė „Kino pavasaryje“ norėtų išvysti dvi juostas. Abi jos susuktos kaimyninės Lenkijos jaunųjų kūrėjų, kurie patraukė didžiausio kino festivalio Lietuvoje programos sudarytojos dėmesį. Vienas jų – jaunosios kartos lenkų aktorius Bodo Kox, debiutuojantis kaip režisierius su filmu „Mergina iš spintos“ (The Girl from the Wardrobe). Labai jautriai ir lengvai papasakota istorija apie tris vienišus bei labai skirtingus žmones, gyvenančius viename blokiniame daugiabutyje.

„Šio filmo prodiuserė susisiekė su manimi ir dar prieš premjerą pasiūlė šią juostą festivaliui „Kino pavasaris“. Jos didžiausias noras būtų išvysti šią lenkų juostą mūsų festivalio konkursinėje programoje „Nauja Europa – nauji vardai“,“ - pasakoja „Kino pavasario“ programos sudarytoja.

Lenkų prodiuserė siūlė atkreipti dėmesį ir į dar vieną juostą - „Viva Belarus!“, kuri Lenkijoje sulaukė didžiulio ažiotažo ir skambučio iš Baltarusijos ambasados, siūlančio nerodyti juostos, jei norima išsaugoti gerus santykius tarp valstybių. Filmas buvo nominuotas pagrindiniam apdovanojimui Festroia festivalyje ir įvertintas specialiu prizu Briuselio kino festivalyje. Režisierius Krzystofas Lukaszewiczius juostoje atskleidžia A.Lukašenkos režimo užspaustų žmonių laisvės troškulį ir šauksmą. Filmas įkvėptas tikros roko muzikanto Franako Viachorkos, tapusio tautos šaukliu, istorijos. Režisierius kalba ne tik apie priespaudoje gyvenančius žmones, bet ir apie šiuolaikines komunikacijos galimybes, kai internetas leidžia skleisti žinią plačiai, ne tik peržengiant valstybės sienas, bet ir pasiekiant atokiausius pasaulio kampelius.

Šiuo metu festivalio „Kino pavasaris“ komanda vieši seniausiame Kroatijos kino festivalyje, kuris jau 60-ą kartą vyksta Puloje.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją