„Ar žinote, pavyzdžiui, kuo skiriasi transvestitas, transseksualas, „drag queen“ ir „lady boy“? – klausia festivalio programos koordinatorius Augustas Čičelis, kalbėdamas apie vieną festivalio metu pristatomą filmą, airių dokumentinę juostą „Tapatybės“. – Lietuvių kalboje net nėra žodžių, atspindinčių kai kurias šių tapatybių.“
Jis pažymi, kad į visas festivalio „Kitoks kinas“ filmų peržiūras, kurių liepos 25 d.–rugpjūčio 1 d. sostinės kino centre „Skalvija“ bus daugiau nei 20, žiūrovai galės patekti nemokamai.

„Programoje norėjome aprėpti kuo didesnę LGBT žmonių patirčių įvairovę – ne tik jaunų stilingų gėjų, kurie populiariojoje sąmonėje reprezentuoja visą bendruomenę, nors išties yra tik nedidelė jos dalis“, – sako A.Čičelis.

Pavyzdžiui, Izraelio filmas „Tirpstant“ pasakoja apie tėvus, kurie negali priimti savo vienturčio sūnaus, kuris jaučiasi esantis mergina. Ispanų juostoje „80 dienų“ dvi mokyklos laikų draugės atranda jausmus viena kitai tik sulaukusios septyniasdešimties.

Šiaurės jūra, Teksasas“ nagrinėja besiformuojantį paauglio iš mažo Belgijos miestelio seksualumą. O komiškoje režisieriaus Tomo Tykwerio, kurį žiūrovai turbūt geriausiai pažįsta iš hito „Bėk, Lola, bėk“, juostoje „Trise“ vyras ir žmona atgaivina priblėsusią aistrą vienas kitam, kai abiejų akiratyje atsiranda dar vienas žmogus.

Greta naujesnių filmų žiūrovai galės prisiminti ir jau klasika tapusias tokių kūrėjų kaip Raineris Werneris Fassbinderis ar Pedro Almodovaras juostas.

„Beje, Almadovaras suvaidino svarbų vaidmenį Ispanijos demokratizacijos procese, kas aktualu ir mums, – atkreipia dėmesį A.Čičelis. – Apie tai plačiau papasakos vienas festivalio svečių – ispanų kino tyrinėtojas iš Anglijos Voriko universiteto José Arroyo.“
Į Vilnių atvažiuoja ir keli kūrėjai, kurie patys pristatys savo filmus. Vienas iš jų – Ester Martin Bergsmark iš Švedijos – savo patirtimis apie tai, ką reiškia būti trans, dalinasi poetiškoje juostoje „Sraigės kiaute“. O danų režisierė Iben Haahr Andersen papasakos, kaip vienas kitą atrado pagyvenęs danas žvejas ir tailandietis imigrantas – pagrindiniai filmo „Mano meilė – Poulo ir Majaus istorija“ herojai.

„Kitoks kinas“ skirtas tiek LGBT bendruomenei, tiek ir visiems žmonėms, kurie myli, pyksta, kovoja ir siekia suprasti save ir supantį pasaulį, – sako A.Čičelis. – Nors čia rodomi vaidybiniai ir dokumentiniai filmai yra tematiškai susiję – visi jie paliečia homoseksualių, biseksualių ar translyčių žmonių gyvenimus – tačiau jie yra ir labai skirtingi, todėl tikime, kad kiekvienas žiūrovas atras kažką įdomaus ir artimo sau.“

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (6)