Festivalio komanda viešėjo viena perspektyviausių kino šalių vadinamoje Rumunijoje, kur vyko tarptautinis Transilvanijos kino festivalis. Jau keletą metų į Klužą-Napoką traukiantis festivalis „Kino pavasaris“ čia randa ne tik lietuvių publikos ypač mėgstamų rumunų kino kūrinių, bet ir pristato Lietuvos kino industriją bei festivalį, kurį rumunai jau puikiai žino.

„Atidarydamas Industrijos dienas, festivalio direktorius Tudoras Giurgiu, pažįstamas „Kino pavasario“ žiūrovams kaip filmo „Apie sraiges ir žmones“ kūrėjas, vis minėjo Vilniaus tarptautinį kino festivalį ir mūsų organizuotą industrijos renginį „Meeting Point - Vilnius“, kuris, jo akimis, buvo aukščiausio lygio ir tapo pagrindiniu įkvėpimo šaltiniu rengiant industrijai skirtą programą bei sprendžiant, kuriuos profesionalus kviesti į svarbiausią Rumunijos kino festivalį,“ - tarptautiniu įvertinimu džiaugiasi festivalio „Kino pavasaris“ vykdantysis direktorius Algirdas Ramaška.

„Kino pavasario“ organizatorių džiugino ir faktas, kad daugeliui regiono kino profesionalų nereikėjo aiškinti, kas yra Vilniaus tarptautinis kino festivalis, o atvirkščiai, ten susirinkę kino industrijos atstovai domėjosi galimybe atvykti į didžiausią kino renginį Lietuvoje ir bendradarbiauti su vietos kino kūrėjais. Anot A.Ramaškos, Lietuvos kino prodiuseriams būtų itin naudinga bendradarbiauti su stipriausią kinematografiją regione turinčia šalimi, kurios kūrėjai sulaukia vertingų apdovanojimų Kanų ir kitų aukščiausio lygio kino festivaliuose pasaulyje.

Ypatingi svečiai ir garsūs kino vardai

Prieš vienuolika metų įkurtas Transilvanijos kino festivalis sutraukia ne tik svarbiausius kino industrijos žmones regione, bet sulaukia ir pasaulinio garso kino žvaigždžių. Čia lankėsi filmų „Prieš saulėtekį“ bei „Prieš saulėlydį“ žvaigždė Julie Delpy, režisieriaus Michaelio Haneke mėgstama aktorė Annie Girardot, viena garsiausių britų aktorių Vanessa Redgrave, prancūzų diva Catherine Deneuve, režisierius Wimas Wendersas, italų legenda Claudia Cardinale, britė Jacqueline Bisset ir Geraldine Chaplin.

Šiemet Transilvanijos festivalis už gyvenimo pasiekimus apdovanojo britų režisierių Stepheną Frearsą, filmų „Karalienė“ ir „Pavojingi ryšiai“ kūrėją bei čekų režisierių, „Oskaro“ laureatą Jiri Menzelį. Už išskirtinę vaidybą pagerbta viena garsiausių rumunų aktorių Luminita Gheorghiu, pagrindinius vaidmenis sukūrusi garsiųjų rumunų Naujosios bangos režisierių darbuose. Vienas jų – apdovanotas „Auksine palmės šakele“ – Cristi Puiu filmas „Pono Lazaresku mirtis“. Anot „Kino pavasario“ atstovų, ši aktorė jau tapusi ne tik įkvėpimu, bet ir autoritetu jaunoms kylančioms žvaigždėms, tokioms kaip Cristina Flutur. Pastaroji atliko vieną pagrindinių vaidmenų C.Mungiu filme „Už kalvų“ bei su kolege Cosmina Stratan buvo apdovanotos už geriausią vaidybą pernai metų Kanų kino festivalyje.

Transilvanijos festivalyje – net penkios konkursinės programos. Pagrindinio konkurso žiuri: Tribekos kino festivalio meno vadovas Fredericas Boyer‘as, Lietuvoje gerai žinomas vengrų režisierius Gyorgy Palfis, Rumunijos Naujosios kino bangos pradininkas, Kanų „Auksinės palmės šakelės“ savininkas Cristi Puiu.

Jaunųjų kino talentų kalvė

Pasak Kluže-Napokoje viešėjusios festivalio „Kino pavasaris“ programos sudarytojos Santos Lingevičiūtės, jaunieji rumunų režisieriai ieško novatoriškų temų, jų perteikimo būdų, nuolat kreipdami žvilgsnį į realybę, iš kurios semiasi idėjų.

„Peržiūrėjus specialiuosius seansus bei oficialios Rumunijos kino konkursinės programos filmus, susidarė įspūdis, jog jauni režisieriai kelia aukštus reikalavimus sau, bando autorinį kiną derinti su žiūroviškumu ir jiems tai puikiai pavyksta. Nacionalinis kinematografas labai mėgstamas ir lankomas pačių rumunų,“ - pasakoja „Kino pavasario“ programos sudarytoja.

Lietuviai Transilvanijo festivalyje susipažino ne tik su kino naujokų darbais, bet ir su tarptautinį pripažinimą pelniusių kūrėjų naujausiomis juostomis. Vienas jų – Corneliu Porumboiu, kurio debiutinis filmas „12:08 į Rytus nuo Bukarešto“ 2006 m. buvo apdovanotas „Auksinės kameros“ prizu Kanuose. Antrasis režisieriaus filmas – komedija „Policija, būdvardis“ Kanų festivalio programoje „Ypatingas žvilgsnis“ pelnė žiuri prizą.

„Naujausias kūrinys „Kai vakarėja Bukarešte arba metabolizmas“ tikrai nenuvils gero kino gerbėjų, o „Kino pavasaris“ pasistengs, jog šį filmą kitais metais pamatytų ir Lietuvos žiūrovai,“ - įspūdžiais iš Transilvanijos kino festivalio dalijasi S.Lingevičiūtė.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją