Šeštadienį beveik nė minutei neatslūgusi liūtis kartais taip sustiprėdavo, kad laikinai suregztoje "Šešiašdešimtmečio" salėje prasidėjusį italų maestro Bernardo Bertolucci šedevro "Paskutinis imperatorius" specialų klasikos seansą papildydavo papildomai barbenantys lietaus garso ir vėjo efektai. Vaikščioti jau nebegalintis režisierius pusantrų metų investavusio 9 "Oskarus" iškovojusio biografinio istorinio epo skaitmeninei restauracijai ir konversijai į įspūdį sustiprinančią 3D versiją. Lietus privertė atidėti paplūdymiuose suplanuotus pobūvius ir anuliavo seansus po atviru dangumi, o salėse beveik neliko laisvų vietų. Toks oras tinkamas tik žiūrėti kiną. Kruazetėje užgimsta nauja mada - čia jau vertinamos ne suknelės, o spalvingi lietsargiai. Šį aksesuarą įmanoma įsigyti beveik kas 10 metrų. Tuo rūpinasi Afrikos imigrantai.

Indėniška depresija

Elitinio prancūzų režisieriaus Arnaud Desplechino pirmasis bandymas iškepti amerikietiško kino blyną už prancūziškus pinigus prisvilo. Su milžiniškais lūkesčiais pasitikta drama "Džimis P." (Jimmy P.) trykšta geromis idėjomis ir puikiais aktoriniais benefisais, tačiau II-ajame pasauliniame kare didvyriškai ir pasiaukojančiai dalyvavusio Amerikos indėno galvos skausmus, pasikartojantį apakimą ir alkoholio depresiją gydančio vengrų psichoterapeuto pokalbiai pasėja nuobodybę. Bent pusvalandžiu per ilgas ir itin lėtas stambių planų filmas. Liūdnų akių pacientą įkūnyjantis Bennicio del Toro gavo geriausio Kanų aktoriaus titulą už fenomenalų pasirodymą biografinėje dramoje "Che", tad taip greitai niekas nenorės skelbti aktorių karaliumi to paties kandidato. Ironijos, humoro ir neatsakingumo įpučiantis Matthieu Amalricas dar sugrįš į festivalio ekranus priešpaskutinę dieną su Romano Polanskio drama "Veneros kailyje".

Koeniškas kantri folkloras

Broliai Joelis ir Ethanas Coenai šiame karjeros laikotarpyje dovanoja koplikuočiau platinamus filmus, bet nekeičia sau būdingo ir sinefilams patinkančio stiliaus. Tikrus faktus išgalvotai rekonstruojanti muzikinė drama "Inside Llewyn Davis" vargiai kada nors užgros per Lietuvos kino repertuaro garsiakalbius. Tai totaliai svetimas, pernelyg kuklus ir išskirtinai autorinis filmas komerciniam skoniui, nors amerikietiško kantri dainas grojantys ir dainuojantys aktoriai Oscaras Isaacas, Justinas Tinberlake'as ir Carey Mulligan lengvai pradžiugintų būrį žiūrovų. Bet kuriuo atveju ugningas muzikinis garso takelis mėgausis nemenka paklausa, o papildomą susidomėjimą trauks Bobo Dylano kultas. Filme apie tai neužsimenama, bet spaudai išdalintame buklete ant kušetės gulinėjusio muzikanto ir rašytojo Elijaho Waldo pseudonimu pasivadinę broliai Coenai paaiškina, kad siekė atskleisti Niujorko muzikinės scenos paslaptis 1961 metų žiemą prieš pat atvykstant į miestą Bobui. Jo dainas įkvėpė menkai žinomas ir plačiai nepripažintas muzikantas Liuvinas Deivisas, kuris neturi namų, šlaistosi per draugų, pažįstamų ir gerbėjų lovas, bet nešvaisto talento vėjais. Vieną naktį jis pamiršta užsimaukšlinti du sargius. Šalia miegojusi dueto "Džiun ir Džimas" narė Džiun pasijaučia nėščia ir velniškai įsiunta, nes yra ištekėjusi už Džimo ir nori susilaukti vaiko, bet tik ne su "lūzeriu" Liuvinu. Neplanuotų problemų padaugėja, kai užtrenkus priglaudusio nakčiai profesoriaus buto duris paskui dainininką išbėga judrus katinas.

Coenai smaginasi šeštą kartą režisuodami etatinį aktorių Johną Goodmaną ir pirmą kartą intensyviai pienu girdydami su oranžiniu murkliu. Liūties užkluptuose Kanuose daugumai patiko intelektualiu žydišku humoru paskanintos anekdotinės situacijos, ovacijas sukeliantys muzikiniai išstojimai, šarmingi koeniško sukirpimo veikėjai ir ironiškai juokingi pokalbiai, kokius moka rašyti tik Joelis su Ethanu. "Oskaro" nominacijoms taupomas filmas "Inside Llewyn Davis" (taip vadinasi ir herojaus įrašytas albumas) iškart šovė į reitingų aukštybes, bet šiame festivalyje taip jau nutinka, kad pirma vieta nieko nereiškia. Žiuri komisija dažniausiai mąsto kitaip. Jei Kanuose reikėtų rinkti publikos simpatijų prizą, tai nugalėtojas jau dabar būtų nepavejamai pabėgęs į priekį.

Kino apžvalgininkas, "Kino pavasario" programos koordinatorius Edvinas
Pukšta

Šaltinis
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (6)