Ant 12 dienų truksiančio festivalio raudonojo kilimo laukiama viso būrio ryškiausių žvaigždžių, tarp jų - Leonardo DiCaprio, Ryano Goslingo, Michaelo Douglaso, Carey Mulligan ir Matto Damono.

Į Prancūzijos Žydrąją pakrantę atvyksta ir Stevenas Spielbergas, vadovausiantis vertinimo komisijai, kurioje taip pat dirbs Nicole Kidman ir Angas Lee.

B.Luhrmanno "Didžiojo Getsbio" versija yra pritaikyta jaunesniajai kartai, niekada nemačiusiai 1974 metų filmo, kuriame vaidino Robertas Redfordas ir Mia Farrow.

Vizualiai įspūdingai juostai B.Luhrmannas pasitelkė 3D efektus, reperio Jay-Z muziką, Beyonce ir will.i.amo dainas. Kanuose įvyks šio filmo, kuris Šiaurės Amerikoje buvo pradėtas rodyti praėjusią savaitę, europinė premjera.

"The New York Times" "Didįjį Getsbį" vadina "didžiai maloniu" žiūrėti, o interneto svetainė "Indiewire" giria "kaltą malonumą, svaiginamą drąsų kinematografijos pavyzdį".

Tačiau kiti filmą sukritikavo kaip paviršutinišką ir arogantišką.

"Kai tik įsisiūbuoja jo kameros judėjimo, blizgančių roudsterių ir anachroniškos muzikos darbotvarkė, nebelieka kuo tenkintis, - rašė "The Wrap". - "Didysis Getsbis" yra nemirtinga amerikietiška tragedija, bet šios istorijos poveikis visiškai palaidojamas Luhrmanno blizgesyje ir spindėjime".

"Rolling Stone" buvo dar atviresnis ir 100 mln. dolerių kainavusį filmą pavadino "pritrenkiančiu nusivylimu".

"(Be) stulbinamo kostiumų grožio, neįtikina niekas. Aktoriai yra paskendę dailininko darbe, drauge su jausmu, - rašė žurnalas. - Filmas atrodo toks sustingęs ir be gyvybės, kaip prabangios parduotuvės vitrina".

Nepaisant abejonių, "Didysis Getsbis" per savaitgalį JAV kino teatruose uždirbo 51,1 mln. dolerių (136,8 mln. litų) ir, kaip pranešama, viršijo platintojo "Warner Brothers'" lūkesčius dėl 35-40 milijonų.

Filmas, kuris konkursinėje Kanų programoje nedalyvauja, pagal uždirbtus pinigus liko antroje vietoje po "Geležinio žmogaus 3" (Iron Man 3).

Statistika rodo, kad "Didysis Getsbis" buvo populiarus ir tarp vyresnio amžiaus žiūrovų. Vyresni nei 25 metų žmonės sudarė 69 proc. pirmojo demonstravimo savaitgalio žiūrovų, nurodo "Warner Bros".

Kanų festivalio atidarymo dienos renginiai turi prasidėti 19 val. 15 min. (20 val. 15 min. Lietuvos laiku), ceremonija, kurią ves filmo "Amelija iš Monmartro" (Le Fabuleux Destin d'Amelie Poulain) žvaigždė Audrey Tautou ir po kurios įvyks "Didžiojo Getsbio" premjera.

A.Tautou antradienį sakė, jog apie sprendimą, kad ji buvo išrinkta ceremonijos vedėja, sužinojo gavusi SMS.

"Pasiūlymas mane truputį išmušė iš vėžių. Iškart buvau labai sujaudinta, bet jaučiausi draskoma tarp noro sutikti ir dviejų ar trijų dienų svarstymų, ar galiu tai padaryti", - sakė ji AFP.

"Galiausiai atsisakiau leisti, kad mane užvaldytų baimė", - pridūrė ji.

Atidarymo vakaras baigsis iškilminga vakariene 650-čiai žmonių, kuriems vaišes ruoš Anne-Sophie Pic, vienintelė prancūzų šefė su trimis "Michelin" žvaigždutėmis.

A.-S.Pic, kuri dirba savo šeimos restorane "Maison Pic" Valanso miete pietryčių Prancūzijoje, AFP sakė, jog didžiuojasi tuo, kad buvo išrinkta, drauge su dvi žvaigždutes turinčiu šefu Bruno Ogeru.

Tačiau ji pridūrė, kad patiria ir stresą "dėl troškimo pasirodyti gerai".

"Tai tikras iššūkis, viena puikiausių metų vakarienių", - sakė ji.

Dėl prestižinės Kanų "Auksinės palmės šakelės" varžysis 20 filmų, tarp jų - nekantriai laukiamas Steveno Soderbergho filmas "Už kandeliabrų" (Behind the Candelabra), kuriame vaidina Michaelas Douglasas ir Mattas Damonas.

Filmas pasakoja apie ekscentrišką pianistą ir šoumeną Liberace, nuo visuomenės slėpusį savo homoseksualumą. Režisierius sakė, kad buvo sunku kurti šią biografinę juostą, nes ji buvo "pernelyg gėjiška".

"Už kandeliabrų" bus tarsi gulbės giesmė 50 metų S.Soderberghui, kuris paskelbė išeinantis į pensiją.

Konkursinėje programoje taip pat varžysis brolių Coenų juosta "Levino Deiviso viduje" ir Romano Polanski "Venera su kailiniais".