Dramoje "Mergina, verta milijono" pagrindinį vaidmenį sukūrusi Hilari Swank išrinkta geriausia metų aktore. Geriausiu antrojo plano aktoriumi pripažintas šioje juostoje vaidinęs Morganas Freemanas.

Šis jaudinantis filmas apie senstelėjusio bokso trenerio ir jo mokinės santykius buvo nominuotas septyniose kategorijose.

"Mergina, verta milijono" garbingiausiose kategorijose įveikė pagrindinį savo varžovą - M.Scorsese "Aviatorių" apie ekscentrišką milijardieriaus Howardo Hugheso gyvenimą.

Jeigu geriausio režisieriaus kategorijoje būtų laimėjęs M.Scorsese, šis apdovanojimas būtų pirmasis "Oskaras" žmogui, kuris yra pastatęs tokius Amerikos klasika tapusius filmus kaip "Įsiutęs bulius" (Raging Bull) ir "Taksi vairuotojas" (Taxi Driver).

"Aviatorius" gavo tik vieną svarbų "Oskarą" - geriausios antrojo plano aktorės apdovanojimas atiteko australei Cate Blanchett. Šiai juostai taip pat atiteko keturi "techniniai" "Oskarai" - už geriausią montažą, geriausią operatoriaus darbą, geriausius kostiumus ir geriausią dailininko darbą.

Geriausiu metų aktoriumi tituluotas 37 metų Jamie Foxxas. Jis naktį į pirmadienį Holivude "Oskarą" atsiėmė už vaidmenį filme "Rėjus" ("Ray"), kuriame įamžino legendinį soulo atlikėją Ray Charlesą. Tai tik antras kartas per 77 metus, kai Kino meno ir mokslo akademija tais pačiais metais du aktorių kategorijų "Oskarus" skyrė juodaodžiams amerikiečiams. Pirmas kartas buvo 2002-aisiais, kai geriausia aktore buvo pripažinta Halle Berry, o geriausiu aktoriumi - Denzelas Washingtonas.

Iš pradžių "Merginą, vertą milijono" buvo ketinama pradėti rodyti kitais metais, bet paskutinę minutę "Warner Bros." nusprendė išleisti ją tokiu laiku, kad ji galėtų dalyvauti šiemetinėse varžybose dėl garbingiausių JAV kino apdovanojimų. Juosta pagal pirmąjį scenarijaus variantą buvo nufilmuota vos per 37 dienas.

Lakoniškasis 74 metų C.Eastwoodas, kuris šiemet pretendavo ir į geriausio aktoriaus "Oskarą", dėkojo savo mamai, kuri atlydėjo jį į šį iškilmingą vakarą, vykusį teatre "Kodak".

"Tad jai, esančiai 96 metų, dėkoju už jos genus", - juokavo jis.

"Man tiesiog pasisekė, kad esu čia, pasisekė, kad vis dar dirbu. Stebėjau ten (garbės "Oskaro" laureatą) Sidney Lumetą, kuriam 80, ir suprantu, kad esu tik vaikas. Dar turiu daug ką padaryti", - pridūrė C.Eastwoodas.

Labiausiai jaudinanti vakaro akimirka buvo ta, kai J.Foxxas kalbėjo apie jį užauginusią savo močiutę. Kai aktorius pasakė, jog ji buvo pirmoji jo vaidybos mokytoja, jo akyse tvenkėsi ašaros.

Ji išmokė "tiesiai stovėti, ištiesinti pečius ir vaidinti, lyg kažką suprastum", sakė J.Foxxas ir pridūrė, kad kartais pasikalba su ja sapne. "Nekantrauju šį vakarą eiti miegoti, nes mes turim apie daug ką pasikalbėti", - sakė jis.

H.Swank už vaidmenį "Merginoje, vertoje milijono" gavo savo antrąjį "Oskarą" - ji nurungė Annette Bening, vaidinusią juostoje "Būti Džulija" (Being Julia). Abi aktorės dėl "Oskarų" varžėsi ir 1999-aisiais, kai H.Swank įveikė A.Bening ir buvo apdovanota už vaidmenį filme "Vaikinai neverkia" (Boys Don't Cry). A.Bening tais metais buvo "Amerikos grožybių" (American Beauty) žvaigždė.

Kaip ir J.Foxxas, H.Swank kalbėjo apie savo šeimą bei kuklią pradžią, o savo antrąjį "Oskarą" vadino išsipildžiusia svajone. "Esu tik mergina iš gyvenamųjų priekabų aikštelės, kuri turėjo svajonę", - sakė ji.

Jos padėkos kalba buvo tokia ilga, kad orkestras turėjo sugroti net du kartus - tik tada aktorė nulipo nuo scenos. Paskui ji sakė: "Ne, taip negalima daryti, nes aš dar nepaminėjau Clinto".

Ispanų filmas "Jūros gelmėse" (Mar Adentro), pasakojantis apie paralyžiuotą vyrą, kurį vaidina Javieras Bardemas, kovojantį su teisine sistema už galimybę atimti sau gyvybę, buvo pripažintas geriausiu filmu užsienio kalba.

Šešiose kategorijose, tarp jų - ir geriausio filmo, varžęsis "Rėjus" gavo dvi "Oskarų" statulėles, juosta "Ieškant Niekados šalies" apie "Piterio Peno" autorių J.M.Barrie (Dž.M.Barį), kuri buvo nominuota septyniose kategorijose, gavo vieną apdovanojimą - kaip ir juokingai graudi komedija "Klystkeliai" (Sideways), kuri buvo nominuota penkiose kategorijose.

"Oskaras" už geriausią animacinę juostą atiteko "Nerealiesiems" ("The Incredibles").

Geriausio adaptuoto scenarijaus "Oskaras" atiteko rašytojui ir režisieriui Alexanderui Payne'ui ir jo bendraautoriui Jimui Taylorui, prisidėjusiems prie komedijos "Klystkeliai" sėkmės, o "Oskaras" už geriausią specialiai filmui parašytą scenarijų - keistą istoriją "Jausmų galia" (Eternal Sunshine of the Spotless Mind) - atiteko Charlie Kaufmanui.

Geriausia dokumentine juosta buvo pripažintas filmas "Gimę viešnamiuose" (Born Into Brothels), pasakojantis apie Indijos Kolkatos (buvusios Kalkutos) miesto prostitučių vaikus. Šioje kategorijoje varžybos buvo itin atkaklios.

Už geriausius vaizdo efektus buvo apdovanotas "Žmogus-voras 2" (Spider-Man 2).

Vienas netikėtumų buvo geriausios originalios dainos "Oskaras", atitekęs kūriniui ispanų kalba "Al Otro Lado Del Rio", skambančiam filme "Motociklo dienoraščiai" (The Motorcycle Diaries) pagal jauno revoliucionieriaus Che Guevaros dienoraščius.

Šaltinis
Kopijuoti, platinti, skelbti agentūros ELTA informacijas ir fotoinformacijas be raštiško agentūros ELTA sutikimo draudžiama.
ELTA
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją