50-metis B.Luhrmannas, kalbėdamas su „Reuters“ žurnalistais, pabrėžė, kad aktorių Leonardo DiCaprio ir Tobey Maguire‘o bendras darbas ekrane bei netikėtai prie filmo kūrybinės grupės prisijungęs reperis Jay-Z, pridėjo naujajai juostai ypatingo šarmo. Pateikiame interviu ištraukas.

- Kuo skyrėsi darbas su L.DiCaprio dabar, filme „Didysis Getsbis“ ir daugiau kaip prieš 15 metų, kai jis atliko pagrindinį vaidmenį kitame jūsų filme „Romeo ir Džiuljeta“?

- Tada jis buvo labai talentingas, tačiau tik jaunas vaikinas. Dabar jis vyras ir tikras partneris kūrybiškumo prasme. Jis leido laiką filmavimo aikštelėse nuo vaikystės, tad žino kino industriją iš vidaus. Jis puikiai supranta, kada laikas švaistomas, o kada reikia atiduoti visą energiją. Jis nepaprastai reiklus ir nuostabus patarėjas.

- Kodėl taip sakote?

- Jis buvo „Didžiojo Getsbio“ prodiuseris ir bendraautoris. Jis ir aktorius Tobey Maguire‘as drauge su manimi leisdavo laiką iki trijų ryto tobulindami scenarijų, nors ryte septintą jau vėl turėjome filmuoti. Man labai patiko toks kruopštus darbas, kai prie medžiagos grįžtama vėl ir vėl, tačiau tai labai mane išsekino, jau nebesu jaunuolis. Kartais norėjosi jiems pasakyti: „Vaikai, leiskite tėvukui pailsėti!“

- Vienus svarbiausių herojų vaidinantys Tobey Maguire’as ir Leonardo DiCaprio filme, tarytum spinduliuoja ypatingą chemiją. Ar jų 25-eris metus trunkanti draugystė tikrame gyvenime turėjo įtakos jų vaidmenims?

- Pavadinčiau tai tikra partneryste. Žinoma, būčiau T.Maguire’ą svarstęs pasakotojo Niko Karavėjaus rolei šiaip ar taip, bet tai, kad jie su Leo bičiuliai – padėjo nuoširdžiau ir geriau atskleisti istoriją. Pačią pirmą filmavimų dieną buvo smagus nutikimas. Filmavome gėlių sceną, kai L.DiCaprio orchidėjų apsuptyje. Vien dėl Leo dalyvavimo visi jutome didelę atsakomybę. Akimirką, kai Getsbis turėjo laukti atvykstančių Niko ir Deizės, blaškiausi, nežinojau, kaip ją atskleisti natūraliai. Tuomet nusprendžiau leisti Leo ir Tobey improvizuoti. Taip jau išėjo, kad ta scena pavyko idealiai ir tapo viena organiškiausių ir šilčiausių visame filme. Jų draugystė išties pridėjo „Didžiajam Getsbiui“ žavesio.

- Kaip vertinate bendrą darbą su Jay-Z, kuris sukūrė filmo garso takelį?

- Jis – itin punktualus žmogus. Jei pasako, kad bus apie devynias, jis atvyksta lygiai devintą. Labai daug ir artimai dirbome, praktiškai buvome kartu kūrybinio proceso metu. Mane nustebino, kad Jay-Z labai linksmas. Jis tikras pokštininkas. Tačiau jam meistriškai pavyko per muziką sujungti praeitį su dabartimi, modernią muziką su trečiojo dešimtmečio dvasia.

- Kaip gimė jūsų bendradarbiavimo idėja?

- L.DiCaprio pasakė, kad turiu su Jay-Z susitikti viename Manheteno viešbučių, kur jis įrašinėjo dainą „No Church In the Wild“ ir mes pasikalbėjome apie filmą. Jis buvo vienas pirmųjų, pamačiųjų „žalią“ filmuotą medžiagą. Jay-Z pasakė: „Tai įkvepia. Ar Džėjus Getsbis geras žmogus? Kokia jo moralė? Kokios jo veiksmų priežastis ir koks tikslas?“ Tai buvo fantastiška diskusija. Jay-Z Franciso Scotto Fitzgeraldo romanas išties įtraukė.

- Ar žiūrovai filme atras sau ką nors artimo?

- Manau, apie „Didįjį Getsbį“ bus kalbama. Nesvarbu, ar žmonėms patiks mano sprendimai, ar ne. Šiame kūrinyje neabejotinai kiekvienas atras kažką sau.

Šių metų Kanų kino festivalį atidarysiančio filmo „Didysis Getsbis“ veiksmas rutuliojasi vadinamaisiais „triukšmingais dvidešimtaisiais“ (angl. „Roaring Twenties“), kai Amerika klestėjo ir buvo turtinga. Visiškai atsigavusi po Pirmojo pasaulinio karo šalis mėgavosi ištaigingu gyvenimu, ekonomika vystėsi, o žmonių ambicijos siekė neregėtas aukštumas. Rafinuotos ir neįtikėtinai gyvos istorijos žiūrovai išvys stipraus vyro kelią į šlovę ir laimės troškimą bei nusivylimo kartėlį. Į Lietuvą itin laukiama juosta atkeliaus tuoj po Kanų kino festivalio pradžios, jau šį penktadienį, gegužės 17 dieną.

Filmo „Didysis Getsbis“ anonsas:

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (1)