Programoje žiūrovai ras naujausius Europos šalių ir Lietuvos kino kūrėjų darbus, pelniusius tarptautinį publikos ir kino kritikų pripažinimą. IX–asis „Europos kinas ir dieną, ir naktį“ festivalis išsiskirs marga filmų tematika bei geografija ir atidarymo renginių gausa visai šeimai.

Festivalis „Europos kinas ir dieną, ir naktį“ žiūrovams pristatys Europos kino festivaliuose kino kritikų įvertintus ir žiūrovų pripažintus filmus. Festivalis žiūrovams pristatys tris programas - vaikų ir jaunimo programą „Pažadinti žvilgsniai“, pagrindinę programa „Kinas keičiantis mus“ bei šių metų naujovę - komedijų programą „Mirti negalima juoktis“. Festivalio atidarymo metu žiūrovai taip pat turės galimybę susitikti su filmų „Mama, aš tave myliu“ (Mammu, es tavi milu, Latvija, 2013), Mona (Mona, Latvija, 2012), „Emigrantai“ (Lietuva, 2012) kūrybinėmis grupėmis, užsienio šalių ambasadų ir kultūros institutų atstovais.

Vaikų ir jaunimo programoje – jautrus žvilgsnis į kasdienybę ir tarptautinių kino festivalių laureatai

Festivalio vaikų ir jaunimo programa „Pažadinti žvilgsniai“ jauniesiems žiūrovams ir jų tėveliams pristatys visai šeimai tinkančius, tačiau rimtomis ir aktualiomis temomis kalbančius filmus. Pasak kino centro „Garsas“ kino programų koordinatorės Otilijos Kerbelytės, šios programos puošmena galime laikyti 2013 metų Berlyno kino festivalio vaikų ir jaunimo programos Grand Prix prizo laimėtoją latvių filmą „Mama, aš tave myliu“ (rež. Jānis Nords).

Festivalio organizatoriai teigia, kad filmo kūrėjus parodyti savo darbą festivalio metu įtikinėti teko labai ilgai. Derybas dėl šio latvių filmo platinimo veda daugelis Lietuvos kino platintojų, tačiau platinimo teisių įsigyti kol kas nepavyko nei vienam.

„Kūrėjai šiame filme labai jautriai ir lyriškai pažvelgia į kasdienines paauglių problemas, į santykius su tėvais. Išvengdami tokios tematikos filmams dažnai būdingo perdėto dirbtinio dramatizmo ir konfliktų užaštrinimo, filmo kūrėjai atskleidžia paauglio pastangas savarankiškai spręsti problemas, melo sukuriamas beviltiškas situacijas ir išbandymus, kuriuos tenka įveikti, siekiant atstatyti subyrėjusius santykius šeimoje“, - pristatydama latvių filmą pasakojo O. Kerbelytė.

Filmo „Mama, aš tave myliu“ kūrybinė grupė bei pagrindinis aktorius Kristofers Konovalovs savo vizitu ketina pagerbti ir festivalio atidarymą. Svečiai iš Latvijos pristatys filmą bei bendraus ir diskutuos su žiūrovais. Kino centro „Garsas“ direktorės Genės Pučinskienės teigimu, tai itin retai pasitaikanti galimybė pabendrauti su tarptautiniu mastu pripažintais talentingais kino kūrėjais bei aktoriais, kuria turėtų pasinaudoti kino mylėtojai, besidomintys kino industrijos ir meno naujovėmis.

„Filmas „Mama, aš tave myliu“ yra tarsi visos vaikų ir jaunimo programos atspindys. Šia programa siekiame jauniesiems žiūrovams parodyti filmus, kurie kalbėtų apie jaunam žmogui aktualius ir kasdieniškus dalykus, tačiau pernelyg nemoralizuojant. Filmuose tokios temos, kaip meilė, pripažinimo siekimas, savojo aš ieškojimas ir santykiai su aplinkiniais, pateikiamos žiūrovams patrauklia forma, tad visus filmus galime įvardinti kaip malonumą akims ir sielai“, - teigia G. Pučinskienė.

Pagrindinė programa žiūrovams žada Lietuvoje dar nematytus kino filmus

Festivalis „Europos kinas ir dieną, ir naktį“ žiūrovams pristatys unikalią galimybę Lietuvoje išvysti Latvijos kūrėjų darbą „Mona“ (rež. Ināra Kolmane), kuriame pagrindinį vaidmenį atlieka garsus lietuvių aktorius Saulius Balandis..

„Filmas buvo statomas net septynis metus, tačiau tiek laukti šio šedevro buvo tikrai verta. Tai yra moderni ir paslaptinga šių dienų pasaka, vadinama vienu gražiausiu ir vizualiai įspūdingiausių latvių filmų, su puikiai siužetą papildančiu garso takeliu ir meistriškai sumegzta drama“, - apie filmą pasakojo festivalio kino programų koordinatorė.

Vaizdo ir neįprastų istorijų šventę žiūrovams pateiks ir kiti pagrindinės festivalio programos „Kinas keičiantis mus“ filmai. Pasak O. Kerbelytės, prancūzų mistinė drama „Mortem“ ( Mortem, Prancūzija, 2010) bei ispanų drama „Nuo tavo lango, prie manojo“ (De tu Ventana a la Mia, Ispanija, 2011) yra reti desertai tikriems kino gurmanams.

„Tai gausiai apdovanoti „arthouse“ kino perlai ir juos itin rekomenduojame žiūrovams, kurie kine pasiilgę estetikos, originalaus siužeto, bei jausmo, kai išėjęs iš filmo apie jį galvoji dar labai ilgai. Būtent šiuos tikslus ir išsikėlėme sudarinėdami pagrindinę festivalio programą“, - sako O. Kerbelytė.

Kino programų koordinatorė pažymėjo, jog nebus užmiršti ir lietuvių kino gerbėjai. Žiūrovus džiugins ne tik naujausi lietuvių režisierių darbai „Balionas“ (rež. Bernardas Andriušis) ir „Emigrantai“ (rež. Justinas Krisiūnas), bet ir susitikimas su pastarojo filmo kūrybine grupe.

Nuo balandžio 21 d. kino centras „Garsas“ žiūrovus kvies į programą, skirtą Nacionalinės premijos laureato Kosto Smorigino 60-mečiui, kurioje bus rodomas filmas „Virto ąžuolai“ (rež. G. Lukšas), kuriame K. Smoriginas debiutavo, kaip kino aktorius, bei tragikomedija „Atsiprašau“ (rež. V. Žalakevičius).

„Mirti negalima juoktis“ programa žiūrovus linksmins universaliu humoru

O. Kerbelytės teigimu, festivalio komedijų temų amplitudė gana plati – nuo šeimyninių dramų ir vestuvių organizavimo iki NATO amerikiečių karių nuotykių mažame Rumunijos kaimelyje.

„Norėjome, jog atėjęs į filmą žiūrovas brauktų juoko ašaras bei išeitų pailsėjęs ir su geromis emocijomis. Komedijų programai ieškojome filmų, kurie būtų universalūs ir artimi mūsų žiūrovo širdžiai, tad nieko nuostabaus, jog didžiąją dalį programos sudaro netolimų kaimynų rumunų, slovakų bei skandinavų filmai“, - sako G. Pučinskienė.

Festivalio atidaryme – nepamirštama kino šventė visiems

Atidarymo šventę vaikams ir jaunimui pradės balandžio 19 d. 14 val. kino centre „Garsas“ vyksiančios įvaizdžio keitimo dirbtuvės, stileivų konkursas bei filmas „Šeima iš Transilvanijos“ (Die Wampirschwestern, Vokietija, 2012), kurį dovanojo miestas partneris Liunenas (Vokietija) bei Liuneno miesto kino festivalis.

Pasak G. Pučinskienės, festivalyje daug dėmesio skiriama vaikų ir jaunimo programos atidarymo renginiams, nes siekiama auginti jaunąjį žiūrovą, sudominti jį nekomerciniu kinu bei paskatinti jaunimo kūrybiškumą.

Savo skonį išsiugdžiusius, o taip pat ir dar tik ugdančius žiūrovus, festivalio organizatoriai kviečia į iškilmingą atidarymo renginį, vyksiantį balandžio 19 d. 19 val. kino centre „Garsas“, kurio programa nenuvils nei prisiekusių kino gurmanų nei kino naujokų.

„Festivalio atidarymas taps nepamirštama švente visai šeimai. Atidarymo programoje – net 6 filmai dvejose kino salėse bei susitikimai su filmų kūrybinėmis grupėmis, užsienio ambasadų bei kultūros institutų atstovais. Filmai savo žanrų ir temų įvairove įtiks išrankiausiems žiūrovams, o tradiciniai festivalio naktipiečiai, džiazo kvartetas, Jorūnės ir Gendriaus Jakubėnų bei „Pan Kol Group“ pasirodymas, sukurs jaukią ir šventišką atmosferą pokalbiams, pažintims bei festivalio įspūdžiams“, - žada G. Pučinskienė.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (1)