"Šiemet sulaukėme kaip niekada daug studentų paraiškų. Nuo 2010 metų tai - gausiausias derlius. Labai džiugina, kad studentai, turėdami minimalias lėšas, sugeba kurti ir nesididžiuoja siekti pripažinimo. O kas raškys pergalės vaisius Metų geriausio studentų darbo nominacijoje, paaiškės apdovanojimų ceremonijos metu",- sakė renginį organizuojančios Lietuvių kino akademijos (LiKA) direktorė Lina Buzelytė.

Praėjusiais metais buvo pateiktos 7 studentų paraiškos, 2011 metais - 11, 2010-aisiais - 5 paraiškos. 2012-ųjų metų laureatas - režisierius Jurgis Matulevičius, gavęs "Sidabrinės gervės kiaušinį" ir 10 tūkstančių litų piniginę premiją už filmą "Anima Animus", pripažįsta, kad svarbu būti įvertintu savo šalies apdovanojimu: „Šiandien „kiaušinis“ guli pas tėvus, ant seno pianino, greta visų kitų mano apdovanojimų. Jį gavęs džiaugiausi, kad kino žmonės - žiuri - įvertino darbą, pastangas. Gera emocija."

Režisierius, ankstesniuose interviu sakęs, kad trumpametražiniam filmui pakanka turėti 800 litų ir būrį draugų, pripažįsta, kad piniginis prizas buvo panaudotas tikslingai: „Atidaviau skolas, nes paskutiniam filmui išleidau sumą, panašią į laimėtąją. Investavau, taip sakant, į savo darbo įrankius."

Šiandien J.Matulevičiaus kūrybinės mintys gyvena "tarp bažnyčių ir skersgatvių, kavinių, nakties ir dienos, gal dar prie jūros". Kol kas režisierius nefilmuoja, jo naujausias kūrybinis procesas - pirminės stadijos, šiuo metu rašomas scenarijus.

2011-ųjų „Sidabrinės gervės kiaušinio“ laureatės, filmo "Paskutinis žmogus, su kuriuo kalbėjau" režisierės Marija Kavtaradzė ir Marija Stonytė niekada neplanavo pretenduoti į prestižinį apdovanojimą. Tuo labiau, nesitikėjo jį pelnyti. "Pirma reakcija - šokas. Pirmas garsas - draugų, atėjusių palaikyti, klyksmas. Ir tik tada, supratus kas atsitiko - didžiulis džiaugsmas, - mena jaunosios režisierės. - Viena geriausių naujienų, dar prieš apdovanojimą, mums buvo mūsų filmo aktorės Marijos Korenkaitės nominacija Geriausios aktorės kategorijoje. Jautėme, kad tai savotiška padėka profesionaliai aktorei, kuri be jokio atlygio sutiko prisijungti prie mūsų komandos ir filmo gimimo. Tai, kad ji buvo pelnytai minima tarp geriausių, patvirtino, kad ir jaunų žmonių projektai gali padėti atsiskleisti profesionalui. Esame labai dėkingos savo komandai."

Ką joms reiškė kino meistrų įvertinimas? "Po didelio džiaugsmo dėl gero įvertinimo iškart sekė atsakomybės jausmas. Supratome, kad reikia nesustoti. Jei kurdamas žinai, ką nori pasakyti, bus tų, kam įdomu ir kas išklausys. Sulaukėme žiniasklaidos dėmesio. Ir kiekvienas interviu ar pasirodymas laidoje buvo kaip iššūkis - nepatirti dalykai, kurie kartais kėlė nemažai streso, bet priėmėme tai kaip nuotykį. Bet kuriuo atveju, CV su tokiu įrašu jau rimčiau atrodo, gal pravers ateityje", - juokiasi kūrėjų tandemas.

Kas šiais metais "Sidabrinės gervės" apdovanojimuose kino žinovų komisijos sprendimu bus apdovanotas specialiuoju jaunojo kūrėjo prizu - „kiaušiniu“? Nominantų trejetukai paaiškės jau netrukus, o laureatai bus paskelbti iškilmingoje ceremonijoje gegužės 11-ąją. Išskirtinį renginį tiesiogiai transliuos LRT televizija.