Justinas Krisiūnas – trisdešimtmetis režisierius, kuris, pats nežinodamas, „kas iš viso to išeis“, subūrė Rokiškio jaunimą, pasikvietė Rokiškio Jaunimo teatro aktorius, taip pat ir su menu visai nesusijusius žmones ir visus metus „darė kiną“. Ir galiausiai pamatė, kad sukūrė ne tik kiną, bet ir visą deklaraciją apie emigracijos laužomus likimus.

„Reaguoja ne tik jaunimas čia, mažuose Lietuvos miestuose, ne tik išeiviai, kurių mes nesmerkiam, bet kviečiam iš naujo įkainoti vertybes, bet ir aukšti ministerijų tarnautojai, Seimo nariai, verslo atstovai. Premjeros laukia emigrantai Didžiojoje Britanijoje, Airijoje, Norvegijoje, Danijoje. Jaučiu, kad kūriau filmą, o užkūriau karštą ir deginančią košę“, - teigia Justinas Krisiūnas.

Pasak debiutuojančio režisieriaus, „tegu šis mano filmas bus pirštinė mano šaliai Lietuvai, kurią pakelti teišdrįs tie, kam visai dėl emigracijos neskauda. Esu tikras, kad šiandieninė Lietuva dar ir toliau smarkiai kraujuoja, kai pakertamos pamatinės vertybės, kai tėvas turi mesti šalį, nes negali išlaikyti šeimos, kai žmona pavargta nuo kasdienės įtampos ir nerimo, kai dukrų ašaros drasko širdį, nes jų ne savo noru palikta pirmoji meilė liks tik skaudžiuose prisiminimuose. Nesu joks šaunuolis, bet nebegaliu žiūrėti, kaip ši srovė nusineša tiek likimų – todėl ir padariau viską, ką moku ir ką galėjau. Sukūriau tokį filmą“.

Filmo šūkis - „Aš tavęs niekada nepamiršiu“. „Emigracija palies kiekvieną šeimą ir kiekvieną širdį“, - įsitikinęs filmo režisierius ir scenarijaus autorius Justinas Krisiūnas. Jis filmą sukūrė savo lėšomis ir jį parėmusių namiškių, partnerių, Rokiškio verslo atstovų pagalba. Filmui sukurti ir paskleisti žinią apie jį jau išleisti beveik 200 tūkstančių litų.

Juostoje „Emigrantai“ yra ir skambių pavardžių: Larisa Kalpokaitė, Džiugas Siaurusaitis, Inga Norkutė – Žvinienė, Aurimas Žvinys. Filmas ir už kadro kurtas profesionaliai – jį filmavo operatorius Marius Komičius, o garso režisieriais dirbo Giedrius Aleknavičius ir Julius Navagrudskas.

Tačiau pagrindinius ir gausybę kitų vaidmenų atlieka Rokiškio Liaudies teatro aktoriai ir Rokiškio Jaunimo teatro aktoriai paaugliai Dovilė Butėnaitė, Karolis Leitonas, Simona Vaičiulėnaitė, Mantas Meškuotis, Neringa Sukauskaitė, Kęstutis Čeplinskas, Rokas Turkevičius, Karolina Bimbaitė, Saulius Jasiulevičius, Marytė Vaitkevičiūtė, Matas Valiulis, Agnė Kastanauskaitė, Paulius Viduolis, Kęstas Čeplinskas, Daiva Bimbienė, Antanas Rudokas, Oskaras Guzevičius. Filmo prodiuserė Vaida Kanopaitė.

Pačių kūrėjų teigimu, kino filmas “Emigrantai” yra tarsi protestas prieš tai, kas šiuo metu vyksta Lietuvoje, kur emigracijos problema liečia kiekvieną šeimą. Filme ironijos ir sveiko humoro dėka atskleidžiama skaudi šeimos tragedija. Jauna, perspektyvi mergina Monika planuoja savo dizainerės karjerą pradėti gimtinėje. Jos svajonėms pildytis padeda jos vaikinas Linas, kuris paliktas gyventi su močiute, nes tėvai jau trejus metus yra emigravę į Angliją. Monikos sesuo Ugnė įsitikinusi, kad tik užsienyje gali susikurti savo tobulą pinigais persmelktą gyvenimą („šopingai, pylingai, jachtos, atostogos...“). Tačiau mergaičių tėvas rašytojas, praradęs darbą bei nusivylęs valstybe, gauna gerą pasiūlymą dirbti vieno dienraščio redaktoriumi Londone. Šeima turi kraustytis gyventi į Didžiąją Britaniją, o tai skausmingai į lemtingai įtakoja Monikos ir Lino likimus. Ta vasara širdyse palieka randus visam gyvenimui.

Šaltinis
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (41)