Iškilmingą ceremoniją pirmą kartą vedė aktorius Sethas MacFarlane'as, renginys tradiciškai vyksta Holivudo „Dolby Theatre“ teatre.

Šiemet ypatingas dėmesys ceremonijoje skirtas filmams apie Džeimsą Bondą. 50 metų švenčianti juosta apie garsųjį agentą palydėta ovacijomis, kuomet Shirley Bassey scenoje atliko ją išpopuliarinusią dainą "Goldfinger", o Adele sudainavo kūrinį "Skyfall".

Nominacijas ir jų laimėtojus skelbė aktorė Kristen Stewart ir tokios nusipelniusios žvaigždės kaip Jennifer Garner, Kerry Washington, Jane Fonda, Benas Affleckas, Jessica Chastain, Jennifer Lawrence ir jau anksčiau „Oskarus laimėjusios Sandra Bullock, Nicole Kidman, Halle Berry ir Reese Witherspoon.

Kaip Los Andželas ruošėsi ceremonijai:

Renginio akimirkos:

Pagrindinių kategorijų nominantų sąrašas (laimėtojai paryškinti):

Geriausias filmas:

„Meilė“ („Amour“)

„Argo“ („Argo“)

„Pabaisos iš laukinių pietų“ („Beasts Of The Southern Wild“)

„Ištrūkęs Džango“ („Django Unchained“)

„Vargdieniai“ („Les Miserables“)

„Linkolnas“ („Lincoln“)

„Pi gyvenimas“ („Life Of Pi“)

„Optimisto istorija“ („Silver Linings Playbook“)

„Taikinys #1“ („Zero Dark Thirty“)

Geriausia aktorė:

Jessica Chastain – „Taikinys #1“

Jennifer Lawrence – „Optimisto istorija“

Emmanuelle Riva – „Meilė“

Quvenzhane Wallis – „Pabaisos iš laukinių pietų“

Naomi Watts – „Pragaras rojuje“ („The Impossible“)

Geriausias aktorius:

Daniel Day Lewisas – „Linkolnas“

Bradley Cooperis – „Optimisto istorija“

Hugh Jackmanas – „Vargdieniai“

Joaquin Phoenix – „Mokytojas“ („The Master“)

Denzelis Washingtonas – „Skrydis“ („Flight“)

Geriausias filmas užsienio kalba:

"Amour"

"Kon-Tiki"

"War Witch"

"No"

"A Royal Affair"

Geriausias antrojo plano aktorius:

Alanas Arkinas – „Argo“

Robertas De Niro – „Optimisto istorija“

Tommy Lee Jones`as – „Linkolnas“

Christophas Waltzas – „Ištrūkęs Džango“

Philipas Seymour Hoffmanas – „Mokytojas“

Geriausia antrojo plano aktorė:

Amy Adams – „Mokytojas“

Sally Field – „Linkolnas“

Anne Hathaway – „Vargdieniai“

Helen Hunt – „Intymios pamokos“ („The Sessions“)

Jacki Weaver – „Optimisto istorija“

Geriausias režisierius:

Michaelis Haneke – „Meilė“

Angas Lee – „Pi gyvenimas“

Davidas O. Russellas – „Optimisto istorija“

Stevenas Spielbergas – „Linkolnas“

Benh Zeitlin – „Pabaisos iš laukinių pietų“

Geriausias užsienio filmas:

„Meilė“

„Ne“ („No“)

„Karo ragana“ („War witch“)

„Karališkas meilės romanas“ („A Royal Affair“)

„Kon-Tiki“ („Kon-Tiki“)

Geriausias animacinis filmas:

„Karališka drąsa“ („Brave“)

„Frankenvynis“ („Frankenweenie“)

„Paranormanas“ („ParaNorman“)

„Piratai! Nevykėlių kompanija“ („The Pirates! Band of Misfits“)

„Ralfas Griovėjas („Wreck-It Ralph“)

Geriausia filmo daina:

„Before My Time“ („Chasing Ice“) – muzika ir žodžiai J. Ralph

„Everybody Needs A Best Friend“ („Ted“) – muzika Walter Murphy, žodžiai Seth MacFarlane

„Pi's lullaby“ („Life Of Pi“) – muzika Mychael Danna, žodžiai Bombay Jayashri

„Skyfall“ („Skyfall“) – muzika ir žodžiai Adele Adkins ir Paul Epworth

„Suddenly“ („Les Miserables“) – muzika Claude-Michel Schonberg, žodžiai Herbert Kretzmer ir Alain Boublil

Geriausias filmo garso takelis:

„Anna Karenina“ – Dario Marianelli

„Argo“ – Alexandre Desplat

„Life Of Pi“ – Mychael Danna

„Lincoln“ – John Williams

„Skyfall“ – Thomas Newman

Geriausias adaptuotas scenarijus:

„Argo“ – Chris Terrio

„Beasts Of The Southern Wild“ – Lucy Alibar ir Benh Zeitlin

„Life Of Pi“ – David Magee

„Lincoln“ – Tony Kushner

„Silver Linings Playbook“ – David O. Russell

Geriausias originalus scenarijus:

„Meilė“ – Michael Haneke

„Ištrūkęs Džango“ – Quentin Tarantino

„Skrydis“ – John Gatins

„Mėnesienos karalystė“ – Wes Anderson ir Roman Coppola

„Taikinys #1“ – Mark Boal

Geriausi kostiumai :

„Anna Karenina“ – Jacqueline Durran

„Les Miserables“ – Paco Delgado

„Lincoln“ – Joanna Johnston

„Mirror Mirror“ – Eiko Ishioka

„Snow White and the Huntsman“ – Colleen Atwood

Trumpametražis animacininis filmas:

„Adam and the Dog“

„Fresh Guacamole“

„Head Over Heels“

„Maggie Simpson in The Longest Daycare“

„Paperman“

Trumpametražis filmas :

„Asad“

„Buzkashi Boys“

„Curfew“

„Death of a Shadow (Dood Van Een Schaduw)“

„Henry“

Geriausio filmo "Oskaras" atiteko Afflecko "Operacijai "Argo"

Beno Afflecko dramai apie Irano įkaitų krizę sekmadienį neįprastai buvo įteiktas garbingiausias "Oskaras" už geriausią filmą: Holivude šią malonią pareigą atliko Jackas Nicholsonas, o per teletiltą - dar ir pirmoji JAV ponia Michelle Obama.

Per 85-ąją Kino meno ir mokslo akademijos apdovanojimų įteikimo ceremoniją, kuri būna Holivudo apdovanojimų sezono kulminacija, buvo pagerbta daug filmų.

Taivane gimęs Angas Lee už "Pi gyvenimą" (Life of Pi) - kanadiečių rašytojo Yanno Martelo romano įspūdingą ekranizaciją 3D formatu - atsiėmė savo antrą geriausio režisieriaus "Oskarą", Danielis Day-Lewisas gavo rekordinį trečią geriausio aktoriaus "Oskarą" už šiurpuliukus keliantį 16-ojo JAV prezidento vaidmenį Steveno Spielbergo politinėje dramoje "Linkolnas", o Jennifer Lawrence buvo paskelbta geriausia aktore už užsispyrusios jaunos našlės vaidmenį filme "Optimisto istorija" (Silver Linings Playbook).

Tačiau kino kūrėjas veteranas S. Spielbergas, kurio filmas apie prezidentą turėjo daugiausiai - 12 - nominacijų, negavo jokių pagrindinių "Oskarų" - nei geriausio filmo, nei geriausio režisieriaus.

Bendrai daugiausiai "Oskarų" - keturis - gavo "Pi gyvenimas", po tris statulėles buvo paskirta "Operacijai "Argo" ir "Vargdieniams" (Les Miserables), po dvi gavo "Ištrūkęs Džango" (Django Unchained) ir "Linkolnas", o vieną "Oskarą" pelnė "Taikinys #1" (Zero Dark Thirty).

Iškilmingo vakaro metu skambėjo daug muzikos: britų dainininkė Adele sudainavo geriausios dainos "Oskaru" apdovanotą "Skyfall", kuri buvo segmento, skirto Džeimso Bondo 50-mečiui, dalis, o legendinė Barbra Streisand, kuri "Oskarų" ceremonijoje pasirodė pirmą kartą po 36 metų, atliko "The Way We Were".

Muzikinius numerius taip pat atliko aktoriai iš daug nominacijų turėjusių "Vargdienių", tarp jų - geriausios antrojo plano aktorės statulėlės savininkė Anne Hathaway, ir "Čikagos", kuri mini 10-ąsias savo pergalės geriausio filmo kategorijoje metines.

B. Affleckas, kurio filmas šį Holivudo apdovanojimų sezoną susišlavė praktiškai visus pagrindinius apdovanojimus, pareiškė pagarbą S. Spielbergui - "aukštai iškilusiam" talentui kino industrijoje.

Laimėtoją geriausio filmo kategorijoje netikėtai paskelbė M. Obama, kuri į "Oskarų" auditoriją ir vedėją, legendinį J. Nicholsoną kreipėsi per teletiltą iš Baltųjų rūmų.

"Bado žaidynių" (Hunger Games) žvaigždei J.Lawrence auditorija plojo atsistojusi. Ji geriausios aktorės kategorijoje įveikė Jessicą Chastain (Džesiką Čestein), prancūzų žvaigždę Emmanuelle Riva (Emanuel Riva), kuri buvo seniausia kada nors nominuota aktorė, Naomi Watts (Naomi Vots) ir jauniausią kada nors nominuotą aktorę - devynerių Quvenzhane Wallis iš filmo "Pabaisos iš laukinių pietų".

D. Day-Lewisas, kuriam pergalė buvo prognozuojama, užlipęs ant scenos, regis, sunkiai tramdė ašaras, o paskui, atsiimdamas statulėlę iš Meryl Streep rankų, juokavo.

"Prieš trejus metus, prieš tai, kai nusprendėme atlikti teisingus mainus, aš turėjau vaidinti Margaret Thatcher", - pasakė jis, turėdamas omenyje "Oskaru" apdovanotą M. Streep vaidmenį filme apie buvusią britų ministrę pirmininkę "Geležinė ledi" (The Iron Lady).

"Meryl buvo pirmas Steveno (Spielbergo) pasirinkimas "Linkolnui", - tęsė jis, keldamas auditorijos Holivudo teatre "Dolby" juoką. - Ir aš norėčiau pamatyti tą versiją".

Kanų "Auksine palmės šakele" apdovanota austrų režisieriaus Michaelio Haneke "Meilė" (Amour) laimėjo geriausio filmo užsienio kalba kategorijoje, kuri jau daug metų laikoma sunkiausiai prognozuojama.

Geriausiu antrojo plano aktoriumi buvo paskelbtas austras Christophas Waltzas, kuris Quentino Tarantino krauju persunktoje duoklėje "spagečių" vesterno žanrui "Ištrūkęs Džango" suvaidino dantistą, tapusį nusikaltėlių gaudytoju. Q. Tarantino gavo "Oskarą" už geriausią originalų scenarijų.

Geriausiu animaciniu filmu buvo paskelbta "Karališka drąsa" apie škotų princesę, tarp kurios įveiktų varžovų buvo "Ralfas Griovėjas" (Wreck-It Ralph) apie kompiuterinių žaidimų piktadarį, kuriam nusibosta būti blogam.

"Oskarų" ceremonijos metu buvo pagerbta visa "bondiada"; be Adele dar dainavo legendinė Shirley Bassey, kuri atliko pagrindinę "Auksapirščio" (Goldfinger) dainą.

Prieš žvaigždėmis žėrėjusią ir muzikos garsų pripildytą ceremoniją dvi valandas vyko aukštosios mados paradas ant raudonojo kilimo, kurio metu buvo pademonstruota nemenka porcija senojo Holivudo spindesio.

"Šeimos bičo" (Family Guy) kūrėjas Sethas MacFarlane'as pradėjo nuo pokšto apie B. Afflecką, kuris, nepaisant jo galutinio triumfo, net nebuvo nominuotas geriausio režisieriaus kategorijoje. Pasak S. MacFarlane'o, B. Affleckas buvo "nežinomas Akademijai".

Pats B.Affleckas, kuris yra pirmas nuo 1990 metų ir "Ponios Deizės vairuotojo" (Driving Miss Daisy) žmogus, laimėjęs geriausio filmo kategorijoje ir negavęs nominacijos geriausio režisieriaus kategorijoje, šeštadienį gavo dar ir paskutinės minutės diplomatinį postūmį - naujasis JAV valstybės sekretorius Johnas Kerry "Twiter" palinkėjo jo filmui sėkmės.

Tuo tarpu S. Spielbergas, kuris sezoną prieš du mėnesius pradėjo kaip favoritas, turėjo tenkintis D. Day-Lewiso geriausio aktoriaus "Oskaru".

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (202)