“Autorinio kino aljansas” - tai sambūris, atviras visiems kūrėjams, siekiantiems, kad šalies kinas apie rimtus dalykus su žiūrovais kalbėtų įdomiai ir patraukliai. Vienas pagrindinių šio aljanso tikslų yra kuo platesnė lietuviško kino sklaida savo šalyje ir užsienyje, tad daugybę žmonių iš visos Lietuvos suburianti Vilniaus knygų mugė filmų kūrėjams šįmet tapo svarbi darbų pristatymo platforma.

Vilniaus knygų mugės svečius “Autorino kino aljansas” ragina užsukti į Knygos kino salę – čia vyks susitikimai su lietuviško kino režisieriais ir aktoriais, filmų peržiūros, įvairių kino projektų pristatymai, pokalbiai apie nacionalinio kino kasdienybę.

Ketvirtadienį renginyje “Girdėti, kad matytum, arba Kaip vaizdas sugrįžta į žodį” bus pristatytas režisieriaus Sauliaus Drungos vaidybinis filmas “Anarchijos Žirmūnuose” su specialia programa – audio pasakojimu, pritaikytu regėjimo negalią turintiems žmonėms. “Anarchija Žirmūnuose” yra pirmas lietuviškas filmas su šia programa. “Mūsų iniciatyvą palaikė visos Lietuvos žiūrovai – su audio pasakojimu važinėjome po visos šalies aklųjų ir silpnaregių centrus, visur sulaukėme dėkingumo ir pageidavimų rengti kuo daugiau tokių filmų peržiūrų,” – prisimena studijos “Tremora” prodiuserė Ieva Norvilienė. Audio pasakojimą kūrė pats filmo režisierius S. Drunga, jam talkino garso režisierius Vytis Puronas ir diktorė Miglė Tylaitė. Režisierius sako, kad svarbiausia buvo pasiekti, kad pasakojimo klausytojas jaustųsi taip, kaip bet kuris kitas žiūrovas, norintis susitapatinti ir dalyvauti filmo veiksme.

Lietuvos rašytojų kūryba yra nuolatinis kino režisieriaus Algimanto Puipos kūrybos impulsas. Apie literatūros ir kino santykius ketvirtadienio popietėje “Žodis-impulsas- vaizdas” su knygų mugės lankytojais kalbėsis dažnas bibliotekų svečias A. Puipa. Jis kartu su režisiere, pagrindinio vaidmens atlikėja Janina Lapinskaite pristatys vieną populiariausių praėjusių metų filmą, net keturiais “Sidabrinės gervės” prizais apdovanotą juostą “Miegančių drugelių tvirtovė”, sukurtą Jurgos Ivanauskaitės romano motyvais.

Ypatingas Knygos kino salės renginys - penktadienio vakaras “Kūrybinės Tarkovskių šeimos kovos”. Jo metu vyks dokumentinės juostos “Marinos namai” nacionalinė premjera. Šis filmas – tai viešnagė menininkų Marinos Tarkovskajos ir Aleksandro Gordono namuose Maskvoje. Jiedu saugo ir rūpinasi garsiųjų menininkų rašytojo Arsenijaus Tarkovskio ir režisieriaus Andrejaus Tarkovskio palikimu. Filmo prodiuserė, studijos “Just a Moment” vadovė Dagnė Vildžiūnaitė įsitikinusi, kad Vilniaus knygų mugės lankytojai įvertins nuoširdžias režisierės Dali Rust pastangas suartinti filmo žiūrovus su šeima, kurios menininkų darbus gerai žinome, nes susidomėjimais jais neslūgsta jau kelis dešimtmečius. Filmo premjeroje dalyvaus režisierė D. Rust, aktorius Andrius Bialobžeskis skaitys Arsenijaus Tarkovskio eiles, mintimis apie menininkų kūrybą dalinsis rašytoja Vidmantė Jasukaitytė.

Sekmadienį į klausimą “Kada kine skamba tyla?” bandys atsakyti dokumentininkai, daugelio tarptautinių festivalių prizininkai, Nacionalinės kultūros ir meno premijos laureatai Arūnas Matelis ir Audrius Stonys. Jų pasakojimus lydės prieš 15 metų sukurto A. Matelio dokumentinio filmo “Pirmasis atsisveikinimas su Rojumi”(jo herojus rašytojas Sigitas Parulskis) peržiūra ir naujausios, dar nerodytos A. Stonio pilnametražės dokumentinės juostos “Kenotafas” ištraukos.

Iš karto po šio renginio apie “Knygą ir žmogų interneto eros pradžioje” Knygos kino salėje kalbėsis trumpametražio filmo “Biblioteka” (1996) režisierius Kristijonas Vildžiūnas, filme pagrindinius vaidmenis sukūrę teatro režisierius Oskaras Koršunovas, rašytojas Rimantas Šavelis. Mugės lankytojai pirmieji išvys atkurtą juostos “Biblioteka”, kurios negatyvas buvo sugadintas potvynio Prahoje metu, kopiją. Filmas nufilmuotas M. Mažvydo bibliotekoje, jo herojai – bibliotekos lankytojai, atėję ne knygų skaityti, o prastumti valandas, ieškant atsakymų į amžinus klausimus.

“Autorinio kino aljanso” režisieriai ir prodiuseriai Vilniaus knygų mugės stende lankytojų lauks visą savaitgalį.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (2)