„Filmų temos varijuoja nuo rimtų ir sunkių momentų iš skirtingų karinių batalijų bei konfliktų iki šeimyninių dramų, nuo ironiškų ir kuriozinių komedijų iki romantiškų bei provokuojančių meilės istorijų, nuo siurrealistinės animacijos iki aktualios dokumentikos,“ - apie trumpametražių filmų įvairovę pasakoja „Kino pavasario“ programos koordinatorius Edvinas Pukšta.

Šiemet „Kino pavasario“ trumpametražių filmų programa supažindins su filmais, puikiai įvertintais Sandanso, Berlyno ir Lokarno festivaliuose. Kino gerbėjai galės įvertinti ir didelio pasisekimo sulaukusius kaimyninių šalių kūrėjų darbus bei rečiau kino industrijoje minimos Kosovo Respublikos filmus.

Šviežiai apdovanoti festivalių laureatai

Į „Kino pavasario“ ekranus atkeliauja vos prieš porą savaičių pasibaigusio Sandanso festivalio geriausias trumpametražis filmas - „Švilpukas“ („The Whistle“). Lenkų režisieriaus Grzegorzo Zariczny dokumentinėje dramoje pasakojama 30-šimtmečio Marcino istorija. Vis dar su mama gyvenantis vyras stengiasi pasukti savo gyvenimą kita linkme: pakeisti iki gyvo kaulo įgrisusį darbą ir pagaliau susirasti merginą.

Rumunų režisierius Tudoras Giurgiu šiemet festivalyje pristato net tris filmus. „Trumpo konkurso“ žiuri ir žiūrovus kūrėjas bandys sužavėti filmu „Supermenas, Spaidermenas ar Betmenas“ („Superman, Spiderman or Batman“), kuriame penkiametis berniukas stengiasi išgelbėti savo sunkiai sergančią mamą. Šią juostą pernai Europos kino meno akademija pripažino geriausiu trumpametražiu filmu. Kiti du festivalyje pristatomi T.Giurgiu filmai: trumpametražis „Dar vienos šv. Kalėdos“ („Another Christmas“) ir pilnametražis „Apie snaiges ir žmones“ („Of Snail and Men“), kuris varžysis „Kino pavasario“ konkursinėje programoje „Nauja Europa - nauji vardai“.

Ne vieną savo darbą šį kovą į „Kino pavasarį“ atveža ir kitas rumunų režisierius Paulas Negoescu. Be „Atradimų“ programoje pristatomo filmo „Atostogos Tailande“ („A Month in Thailand“), žiūrovų įvertinimo lauks ir šio kūrėjo trumpametražė juosta „Horizontas“ („Horizon“). Klasika jau virtusių knygų „Senis ir jūra“ bei „Mobis Dikas“ įkvėpta istorija apie vienišą žvejį, mistiškai pradingusį Juodosios jūros platybėse. Pasaulinė šio filmo premjera vyko „Kanų kritikų savaitės“ metu, po kurios juosta apkeliavo Sarajevo, Milano, Gento ir kitus pasaulio festivalius.

„Estijos vėliavą praėjusiais metais Lokarno kino festivalio trumpametražių filmų konkurse „Rytojaus autoriai“ iškėlė Janno Jurgens filmas „Svetimi“ („Distance“),“ - apie kaimyninės Estijos režisieriaus darbo įvertinimą pasakoja E.Pukšta. Stilinga, nespalvota istorija pasakoja apie du vyrus, likusius ūkanotoje jūroje ir pasiklydusius nežinioje. Bulgarų režisieriaus Svileno Dimitrovo juostos „Kokia graži diena“ („Rew Day“) pagrindinis veikėjas taip pat pajus nežinomybę. Orginaliame animaciniame filme vaizduojama paskutinė žmogaus gyvenimo diena, tačiau ji juda atbula kryptimi link tobulai gražaus ryto, kai vyras pabus ir net neįsivaizduos, kas jo laukia.

Nuo Adomo ir Ievos iki šių laikų žmogaus fantazijų ir baimių

Režisierių Janą Cvitkovičių ištikimiausiems „Kino pavasario“ žiūrovams turėtų priminti 2006 m. festivalyje rodyta makabriško humoro drama „Nuo grabo prie grabo“ („Gravehopping“). Šiemet festivalis kviečia susipažinti su naujausiu slovėno darbu - „Šimtas šunų“ („Hundred Dogs“). Režisierius trumpametražėje juostoje pateikia naują, tačiau kontraversišką ir sukrečiančią legendos apie Adomą ir Ievą viziją.

Filmas „Tramvajus“ („Tram“) - naujas pasaulyje didelio pripažinimo sulaukusios Michaelos Pavlatovos animacinis filmas apie rutinos kamuojamas tramvajų vairuotojas, kurias gelbsti slaptos ir net erotinės fantazijos. Čekų režisierė už ankstesnius savo trumpametražius filmus buvo nominuota „Oskarui“, o Berlyno festivalyje laimėjo „Auksinį lokį“.

Žeraldas Povilaitis - dar vienas į „Kino pavasarį“ sugrįžtantis režisierius. 2008 m. festivalyje rodyto filmo „5 dienų avantiūra“ kūrėjas šiemet pristato filmą „Kablelis“ („Comma“). Drama apie Oskarą, kuris bando susisiekti su savo mylimąja, tačiau per daug dėmesio skiria gyvenimą supančioms detalėms.

Turbūt žinomiausias vardas šių metų „Kino pavasario“ trumpametražių filmų programoje - Emiras Kusturica. Šį kartą serbas užima ne režisieriaus, o aktoriaus vaidmenį ir pasirodo filme „Užsirovėm“ („Run Up“, rež. Miroslav Stamatov). Komiškoje dramoje dvi jaunos aktorės, norėdamos pakeisti savo gyvenimus, nutaria sudalyvauti kino festivalyje, kuriame susiduria su išbandymais, viltimis ir baimėmis.

Pripažinimo laukiantys lietuvių darbai

Trumpametražių filmų konkursinėje programoje šiemet puikuojasi trys lietuviškos pavardės. Gabrielė Urbonaitė „Kino pavasario“ ekranuose pristatys filmą „Plaukikė“ („The Swimmer“). Tai jau penktas jaunosios režisierės trumpametražis filmas. Jame pasakojama apie dviejų merginų draugystę, kartu įveiktą baimę ir sutiktą skausmingą likimą. „Geriausias skyriuj“ („The Best in Department“) - tragikomiškas Akvilės Gelažiūtės pasakojimas apie sutuoktinių porą, kuri pasiekusi momentą, kai gyvenimas tampa rutina, nusprendžia viską keisti, kol dar ne vėlu.

„Dievo valgytojai“ („God‘s Eaters“) - antrasis Anastasijos Piroženko dokumentinis trumpametražis filmas. Režisierė seka mažos stačiatikių bendruomenės gyvenimą, sekmadieniais kartu lanko pamaldas, o po jų sėda prie bendro vaišių stalo. Trumpametražėje juostoje kuriama paralelė tarp nusilenkimo Dievui ir nusilenkimo maistui.

Kovo 14 – 28 dienomis vyksiančio 18-ojo „Kino pavasario“ programos „Trumpas konkursas“ filmų aprašymus ir video anonsus jau galima rasti festivalio puslapyje.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (2)