Drama „Amour“ pretenduoja gauti „Oskarą“ Geriausio filmo nominacijoje. 70-metis režisierius - Michael Haneke varžosi Geriausio režisieriaus kategorijoje. Jo sukurtas filmas šiuometiniame Kanų kino festivalyje pelnė pagrindinį apdovanojimą – auksinę palmės šakelę. Kol kas Lietuvoje dar nerodyta juosta pasakoja apie aštuoniasdešimtmečių porą, drauge nugyvenusią daugiau nei pusę amžiaus. Ateina diena, kai jaukią Žoržo ir Anos kasdienybę sudrumsčia liga. Žmonos gyvybė pamažu gęsta. Žoržas, palikęs darbą konservatorijoje, atsidavusiai slaugo žmoną. Tėvus nuolatos aplankanti dukra primygtinai siūlo apgyvendinti Aną senelių namuose. Dukros vizitai didžiulis išbandymas šeimai. Pagrindinį vaidmenį juostoje sukūrusi aktorė Emmanuelle Riva pretenduoja į Geriausios aktorės apdovanojimą.

Vesternas „Ištrūkęs Džango“. Quentino Tarantino režisūriniai sugebėjimai buvo įvertinti "Auksiniu gaubliu". Oskaruose jo darbas pretenduoja į Geriausio filmo apdovanojimą. Vesterne pasakoja istorija, kaip premijų medžiotojas Kingas Schultzas išgelbėja iš vergijos pagrindinį herojų Džango (Jamie Foxxas). Schultzas ieško dviejų žudikų, o buvęs vergas žino kur juos rasti. Premijų medžiotojas suteikia Džango galimybę tapti kažkuo daugiau, nei vergu ir pažada padėti iš žiauraus dvarininko Calvin'o (Leonardo Di Caprio) išvaduoti pagrobtą sužadėtinę Brunhildą. Vesterne pagrindinius vaidmenis kuria Leonardo Di Caprio, Josephas Gordonas-Levittas, Sacha Baron Cohenas, Samuelis L. Jacksonas, Christophas Waltzas ir kt.

Trileris „Argo“. Beno Afflecko režisuota juosta juosta šiemet nominuota net septyniems „Oskarams“. Tikrus įvykius atkuriantis dramatiškas trileris „Argo" pasakoja apie 1980 m. Irano įkaitų krizės metu įvykdytą įspūdingą šešių amerikiečių gelbėjimo operaciją ir slaptą CŽV bei Holivudo rolę joje. Istorikai bei kino kritikai vienbalsiai sutaria, kad ši istorija verta visų jai skiriamų liaupsių. „Argo“ apdovavanojimų sąskaitoje - net du „Auksiniai gaubliai“ Geriausio metų filmo bei Geriausio režisieriaus kategorijose. Trileryje vaidina Benas Affleckas , Taylor Schilling, Bryanas Cranstonas, Johnas Goodmanas, Kyle Chandler.

Karinė drama „Linkolnas“. Steveno Spielbergo biografinė juosta koncentruojasi į paskutiniuosius Abraomo Linkolno valdymo mėnesius, į sunkiausią Jungtinių Valstijų laikotarpį istorijoje, kai šalį draskė pilietinis karas, o jos prezidentas tvirtai stovėjo prieš jo vykdomą politiką nusistačiusius kolegas, siekdamas išrauti išplitusias vergijos šaknis ir užbaigti karinį konfliktą. Drama „Lincoln“ pretenduoja gauti net 12 „Oskarų“. Ši S. Spielbergo juosta pretendavo į septynias „Auksinio gaublio“ nominacijas, tačiau gavo tik vieną – Geriausio aktoriaus kategorijoje statulėlę atsiėmė Danielis Day-Lewisas.

Miuziklas „Vargdieniai“. Režisieriaus Tomo Hooperio filmas jau pelnė tris Auksinius Gaubliu (už geriausią miuziklą ar komediją, už geriausią pagrindinio aktoriaus vaidmenį ir už geriausią antraplanės aktorės vaidmenį) ir yra nominuotas aštuoniems Oskarams. Juostoje vaidina Anne Hathaway, Hugh Jackmanas, Amanda Seyfried, Russellas Crowe, Helena Bonham Carter ir kt. Pagal Viktoro Hugo romaną pastatytas filmas pasakoja tragišką istoriją, nutikusią XIX amžiaus Prancūzijoje. Norėdamas išmaitinti šeimą Žanas Valžanas (vaidina akt. Hugh Jackman) apvagia karavaną ir už tai beveik dviem dešimtmečiams atsiduria kalėjime. Visų atstumtas, pamirštas ir iš kalėjimo paleistas Žanas neatsispiria pagundai ir vagia dar sykį, taip patraukdamas policijos inspektoriaus Žavero (vaidina akt. Russell Crowe) dėmesį. Slapstydamasis, bėgdamas nuo įstatymo Žanas tikisi išvengti teisingumo, tačiau rūstusis Žaveras vagies nubaudimą laiko garbės reikalu ir net neketina nutraukti jo medžioklės. Pavargęs nuo savo praeities šleifo, bandydamas ištaisyti anksčiau padarytas klaidas, Žanas ryžtasi kardinaliems gyvenimo pokyčiams. Kaltindamas save dėl tragiško fabriko darbininkės Fantinos (vaidina akt. Anne Hathaway) likimo vyras imasi globoti jos dukterį Kozetę (vaidina akt. Amanda Seyfried), vardan kurios laimės ir geresnio gyvenimo ryžtasi viskam.

Fantastinė drama „Pabaisos iš laukinių pietų“. Ši Benho Zeitlino juosta pelnė „Auksinės kameros“, „Jaunojo žvilgsnio“ apdovanojimus, Tarptautinės kino kritikų federacijos FIPRESCI apdovanojimą Tarptautinio Kanų kino festivalio „Ypatingo žvilgsnio“ programoje. Taip pat didįjį žiuri prizą ir geriausios kinematografijos apdovanojimą Sandenso kino festivalyje, publikos apdovanojimą Los Andželo kino festivalyje, „Auksinės Kosmoso adatos“ apdovanojimą Tarptautiniame Sietlo kino festivalyje. Juosta pasakoja apie šešiametę mergaitę Hašpapę (Quvenzhané Wallis). Jos motinos seniai nebėra, o mylimas tėvas Vinkas (Dwight Henry) nuolat linksminasi, tad mergaitė rūpinasi pati savimi ir laiką leidžia su puslaukiniais gyvūnais. Gamtos pasaulis jai yra trapi buveinė, pilna gyvų, kvėpuojančių, judančių padarų, o visatos likimas priklauso nuo visų jos elementų bendro sugyvenimo. Tačiau ore tvyro neišvengiamos pražūties nuojauta. Kai galinga audra sukelia potvynius aplink jos gyvenvietę, tėvą pakerta liga, o iš įšalusių kapų ima kilti nuožmios priešistorinės būtybės, grasinančios sunaikinti planetą, Hašpapės pasaulis ir visa tai, kas jame brangu, ima griūti. Filmas „Pabaisos iš laukinių pietų“, jungiantis istorijos aktualijas, šiuolaikines aplinkos apsaugos problemas ir senovinius mitus, – tai dvasingas ir užburiantis pasakojimas, tyrinėjantis išradingą, bet bauginantį vaikiškos vaizduotės pasaulį. Vaidina: Quvenzhan Wallis, Dwight Henry, Levy Easterly, Lowell Landes, Pamela Harper, Gina Montana, Amber Henry.

Nuotykių drama „Pi gyvenimas“. Kinų kilmės režisieriaus Ango Lee drama, sukurta remiantis to paties pavadinimo rašytojo Yann Martelio romanu, jau pelnė gausybę apdovanojimų. Juostoje vaidina Irfan Khan, Tabu, Suraj Sharma, Adil Hussain ir kt. Pagrindinis filmo veikėjas – indas paauglys Pi, zoologijos sodo prižiūrėtojo sūnus. Vieną dieną šeima nusprendžia palikti gimtąją Indiją ir įsikurti Kanadoje. Keliauti tenka jūra ir čia užklumpa nelaimė – mėtomas ir vėtomas audros, sudūžta laivas. Stebuklo dėka Pi atsiduria gelbėjimosi valtyje – bengališkojo tigro, hienos, zebro ir orangutango draugijoje. Kelis mėnesius beviltiškai dreifuojant vandenyne kiekvienas jų nori išgyventi, tačiau niekas nežino, kuris gimė po laiminga žvaigžde. Ramiajame vandenyne atsidūrusio jaunosios kartos Mauglio istorija 3D formatu papasakos apie paslaptingą ir nuostabų žmogaus ir gyvūnų ryšį. Draugystę nelaimės fone. Tikėjimą, kai viskas prarasta. Viltį ir kovą už išgyvenimą.

Komedija „Optimisto istorija“. Dramą režisavęs Davidas O. Russellas pretenduoja gauti "Oskarą" už geriausič režisieriaus darbą.  Jennifer Lawrence varžosi Geriausios aktorės nominacijoje, o pats filmas - Geriausio filmo kategorijoje. Juostoje taip pat vaidina Robertas De NiroBradley Cooperis, Julia Stiles, Chrisas Tuckeris. Kartais gyvenimas nesiklosto taip, kaip planavome. Buvęs mokytojas Patas Solitano prarado viską - namą, darbą, netgi žmoną. Praleidęs aštuonis mėnesius psichiatrinėje ligoninėje Patas grįžta gyventi pas tėvus, bet kad ir kaip gyvenimo mėtytas, vyras nesiruošia nuleisti rankų ir bando viską pradėti iš naujo. Bandydamas atstatyti tarp jo ir žmonos sugriautus tiltus, Patas susipažįsta su Tifani - mergina, turinčia savų problemų. Ši pažada padėti Patui susigrąžinti žmoną, mainais paprašydama šio to asmeniško. Tačiau vis daugiau laiko praleidžiant kartu, tarp jų ima megztis nelauktas ryšys, į abiejų gyvenimus grąžindamas saulę.

Veiksmo trileris „Taikinys nr.1“. Režisieriaus Kathryn Bigelow drama pretenduoja į Geriausio filmo apdovanojimą. Juostoje vaidinanti Jessica Chastain „Oskaruose“ varžosi dėl Geriausios aktorės vardo. Filmas pasakoja apie dešimtmetį trukusią teroristų organizacijos “al-Qaeda” lyderio Osamos bin Ladeno medžioklę ir mirtį. Juostoje taip pat vaidina aktoriai: Jason Clarke, Reda Kateb, Kyle Chandler, Jennifer Ehle.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (5)