Kino profesionalų dėmesiui bus pateiktos keturios dokumentinės ir trys vaidybinės juostos. Berlyne pirmą kartą bus parodyti filmai „Пoд колпаком – Stebimi” (rež. Robert Dennis, Mark Byrne) ir „Streikas“ (rež. Romas Zabarauskas). Kitas juostas jau turėjo progą įvertinti Lietuvos žiūrovai.

Pasak Rolando Kvietkausko, Lietuvos kino centro (LKC) direktoriaus, rekordinis pristatomų filmų skaičius rodo, kad mūsų šalies kino kūrėjai turi idėjų, dirba vis produktyviau, o svarbiausia – turi kuo sudominti pasaulio kino industrijos atstovus.

„Lietuvoje jau subrendo talentingų kūrėjų karta, kuri drąsiai žvelgia į pasaulį ir nebijo nagrinėti kontroversiškų ir aštrių temų. Berlyno mugė mūsų kūrėjams gali tapti pirmąja stotele pakeliui į tarptautinius kino ekranus. Kiekvienas dėmesio sulaukęs filmas – tai ne tik reklama Lietuvos kinui, bet ir visai šaliai“, - teigia R. Kvietkauskas.

Juostoje „Пoд колпаком – Stebimi” atskleidžiamos šiandieninės Baltarusijos realijos: nuo protestų ir slaptų susitikimų sostinėje Minske su akylai stebimais opozicijos lyderiais iki kaimo kasdienybės – arkliais traukiamų vežimų ir rankomis nuimamo derliaus. Bendrame lietuvių ir airių filme pasakojamos skirtingų žmonių istorijos, liudijančios, kad kiekvieną dieną Baltarusijos gyventojus gniuždo represinis režimas.

Apie Baltarusiją pasakoja ir režisierė Lina Lužytė dokumentinėje juostoje „Igruški“. Filmas nukelia žiūrovus į Žlobiną, kuriame daugelis žmonių išgyvena siūdami ir pardavinėdami pliušinius žaislus. Juos perka pravažiuojančių traukinių keleiviai. Žmonių kasdienybę diktatoriaus valdomoje šalyje atskleidę filmo kūrėjai nuolat susidurdavo su sunkumais: filmavimo metu juos persekiojo policija, jie buvo priversti slėpti filmuotą medžiagą. Juostai komplimentų negailėjo pasaulio kino legenda Liv Ullmann, kuri dalyvavo Europos šalių kino forume „Scanorama“ vykusioje „Igruški“ premjeroje.

Kino industrijos atstovams Berlyne bus pristatytos dar dvi Lietuvoje jau rodytos dokumentinės juostos. Filme „Pokalbiai rimtomis temomis“ (rež. Giedrė Beinoriūtė) apie visas pasaulio tiesas kalba vaikai. Jie turi nuoširdų atsakymą į kiekvieną užduotą klausimą. Marato Sargsyan „Tėvas“ atskleidžia vieno įdomiausių Sovietų Sąjungos nusikaltėlių Vido Zenono Antonovo portretą. Jis būdamas 71-erių vienuoliktą kartą tapo tėvu. Pagrindinis filmo herojus atveria savo namų duris.

Europos filmų mugės lankytojų laukia trys vaidybiniai lietuviški filmai. Vienas iš jų –„Streikas“ (rež. Romas Zabarauskas). Juodaodis didžėjas Lukas netikėtai sužino apie turtingų tėvų nuslėptą močiutę iš Lietuvos. Supykęs Lukas atvyksta į Vilnių, kur jo laukia ir nuotykiai, ir sunkumai.

Kino profesionalams bus rodoma ir daugelį tarptautinių festivalių aplankiusi bei geriausiu Europos fantastiniu filmu pripažinta „Aurora“ (rež. Kristina Buožytė). Pernai filmo premjera įvyko Karlovy Vary filmų festivalyje, kur jis pelnė specialųjį prizą. Jame pasakojama apie novatorišką mokslinį eksperimentą: tyrėjai stengiasi užfiksuoti ir perduoti informaciją tarp dviejų žmonių smegenų ląstelių jiems vienas kito nepažįstant. Tyrime dalyvaujantys Lukas ir komoje gulinti mergina Aurora sąmonės pasaulyje patiria stulbinantį nuotykį.

Šokiruojančią ir pikantiškų kadrų kupiną Kūčių nakties dramą pasakoja Mario Martinsono filmas „Tyli naktis“, kurio premjera sausio mėnesį įvyko Lietuvoje. Ana ir Tomas su savo dviem vaikais rengiasi vykti pas Tomo tėvus švęsti Išganytojo gimimo. Tačiau atvykę pas Tomo tėvus, jie patenka į pasaulį, kuriame visi stengiasi suvaidinti gražią šeimos šventę. Tylos čia nedaug, šventumo – taip pat.

Europos filmų mugėje jau trečius metus iš eilės rengiamas nacionalinis kino stendas, kuriame bus pristatomi naujausi lietuviški filmai, kino industrija ir bendradarbiavimo su Lietuva galimybės. Stende taip pat planuojami oficialūs bei neformalūs renginiai, susitikimai su potencialiais užsienio partneriais.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją