Wong Kar Wai, kuris šiemet taip pat vadovauja "berlinalės" vertinimo komisijai, pasinaudojo šiuo festivaliu kaip vieta surengti pasaulinę "Didžiojo meistro" (Yi dai zong shi; The Grandmaster) premjerą.

Kinijoje šis filmas jau sulaukė entuziastingų recenzijų ir finansinės sėkmės. Filmas, kurio originali versija trunka daugiau kaip dvi valandas, pasaulinei rinkai buvo truputį sutrumpintas.

Jame vaidina Honkongo numylėtinis Tony Leungas, pasauline žvaigžde tapęs po Wong Kar Wai 2000 metų hito "Meilės laukimas" (Fa yeung nin wa; In the Mood for Love), ir Pekine gimusi Zhang Ziyi iš "Sėlinančio tigro, tūnančio drakono" (Wo hu cang long; Crouching Tiger, Hidden Dragon).

Wong Kar Wai "prie savo darbų pridėjo naują ir jaudinamą aspektą, sukūrė meistrišką, vizualiai galingo žanro filmą", sakė festivalio direktorius Dieteris Kosslickas.

Filmas apima kelis Kinijos istorijos dešimtmečius ir pasakoja apie legendinį kovos menų meistrą Yip Maną, kuris vėliau treniravo B.Lee. Juostoje yra nuostabių kovos scenų.

54 metų Wong Kar Wai praėjusį mėnesį Pekine žurnalistams sakė, jog yra įsitikinęs, kad jo filmas, kuris Berlyne rodomas 11 dienų truksiančio festivalio nekonkursinėje programoje, bus patrauklus visam pasauliui.

"Nėra tokio dalyko kaip Vakarų ar Rytų žiūrovai ... Kino elementai tie patys visame pasaulyje, nors jų raiška ir skiriasi", - sakė jis.

Filme T.Leungo vaidinamas meistras išgyvena vienus neramiausių Kinijos istorijos įvykių, tarp jų - Japonijos invaziją 4-ajame dešimtmetyje.

Filmas brendo kone dešimtmetį, sklido gandai apie didelio masto pakartotinius filmavimus ir sužeistus aktorius.

Wong Kar Wai į tarptautinę sceną išsiveržė 1994 metais, su savo juosta "Čiongčingo ekspresas" (Chung Hing sam lam; Chungking Express)", ir buvo pirmasis kinų režisierius, dirbęs Kanų kino festivalio vertinimo komisijoje.

Berlyne jis vadovaus komisijai, kuri vasario 16 dieną kažkuriems iš 19 konkurso dalyvių paskirs "Aukso lokį" ir "Sidabro lokį".

Pirmasis svarbus Europos metų kino festivalis, kuris tradiciškai taip pat būna labiausiai linkęs į politiką, šiemet demonstruoja filmus apie Vakarų ekonominės krizės poveikį žmonėms ir du neramumų Rytų Europoje dešimtmečius, taip pat - naujas JAV nepriklausomų režisierių juostas.

Mattas Damonas pirmą kartą nuo 1997 metų "Gerojo Vilo Hantingo" (Good Will Hunting) laikų dirbo drauge su JAV režisieriumi Gusu Van Santu ir pristato "Pažadėtąją žemę" (Promised Land). Joje aktorius vaidina dujų gavybos kompanijos vadovą, spaudžiantį lėšų stokojančius ūkininkus parduoti savo žemes.

Stevenas Soderberghas festivalyje dalyvauja su "Pašaliniu poveikiu" (Side Effects), kuris vadinamas paskutiniu jo filmu prieš išėjimą į "pusiau pensiją". Jame Jude'as Law ir Catherine Zeta-Jones vaidina psichiatrus, dalijančius vaistus streso varginamiems amerikiečiams.

Naujus savo darbus pristatys ir didžiosios prancūzų kino damos Catherine Deneuve, Isabelle Huppert ir Juliette Binoche.

Tuo tarpu lenkų režisierė Malgoska Szumowska - viena iš trijų į "Aukso lokį" pretenduojančių moterų - atvežė nekantriai lauktą filmą "Vardan..." (W imie... ) apie katalikų kunigą gėjų.

Iraniečių režisierius Jafaras Panahi, kuris šlavė tarptautinius apdovanojimus už tėvynėje uždraustus socialinės kritikos filmus, pristatys "Užtrauktas užuolaidas" (Parde; Closed Curtain) apie du nuo policijos besislapstančius bėglius.

Bosnis Danisas Tanovičius, "Oskaro" laureatas ir "Niekieno žemės" (No Man's Land) režisierius, grįžta su "Vieno metalo rinkėjo gyvenimo epizodu" (Epizoda u životu berača željeza; An Episode in the Life of an Iron Picker), kuriame atskleidžiamos baisios sąlygos skurdžioje ir izoliuotoje romų bendruomenėje.

Pernai Berlyno "Aukso lokys" atiteko italams veteranams Paolo ir Vittorio Taviani, už dokumentinę dramą "Cezaris turi mirti" (Cesare deve morire; Caesar Must Die) apie Shakespeare'ą statančius kalinius.

Iš viso Berlyno festivalyje bus parodyta daugiau kaip 400 filmų ir daug sujudimo kelia dėl pagrindinių apdovanojimų nesivaržančios juostos.

Nekonkursinėje programoje bus parodytas ir paskutinis JAV aktoriaus Riverio Phoenixo, kuris prieš du dešimtmečius, būdamas 23-ejų, mirė nuo narkotikų perdozavimo, filmas "Tamsus kraujas" (Dark Blood), kuris 19 metų buvo nebaigtas.

Į nekonkursinę programą taip pat įtraukta ir paskutinė Ethano Hawke'o ir Julie Delpy romantinės trilogijos dalis "Prieš vidurnaktį" (Before Midnight).

Šaltinis
Naujienų agentūros BNS informaciją skelbti, cituoti ar kitaip atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB "BNS" sutikimo neleidžiama.
BNS
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją